• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Erik ten Hag, trenér fotbalového Manchesteru United, děkuje brankáři Davidu De Geovi po vítězství v Evropské lize. | foto: AP

De Gea po dvanácti letech opouští Manchester United, nahradit ho může Onana

Sport
  •   18:28
Španělský brankář David De Gea opouští po dvanácti letech Manchester United, kde mu skončila smlouva. Dvaatřicetiletý fotbalista za tým odchytal 545 zápasů a s 181 čistými konty sebral letos v únoru klubový rekord Peteru Schmeichelovi. S United slavil triumf v Premier League, obou domácích pohárech i v Evropské lize. O odchodu informoval na Twitteru.

Podle britských médií se by se klubové vedení mohlo pokus získat místo něj Andreho Onanu z Interu Milán. Přípravu s United zahájil i český brankář Matěj Kovář, jenž v minulém ročníku hostoval ve Spartě a získal s ní mistrovský titul.

„Dosáhli jsme toho hodně od chvíle, kdy mě Sir Alex Ferguson sem přivedl,“ napsal De Gea fanouškům. „Teď je pravý čas přijmout novou výzvu. Manchester zůstane navždy v mém srdci,“ dodal.

Smlouva mu vypršela 30. června a byť měli na Old Trafford snahu zkušeného gólmana udržet, spolupráci neprodlouží.

Dvakrát získal De Gea po příchodu do Anglie z Atlétika Madrid Zlatou rukavici pro brankáře s nejvíce nulami v sezoně anglické ligy, přičemž rekordmany jsou se čtyřmi triumfy Petr Čech a Joe Hart. Evropskou ligu vyhrál De Gea s United v roce 2017, v poslední době však čelil kritice za své chyby.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK