Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kanada porazila Švýcary a je na prvním místě, Rakušané drží naději na postup

Radost kanadských hokejistů po gólu v utkání se Švýcarskem. foto: AP

Novými lídry pražské skupiny na hokejovém mistrovství světa jsou po neděli Kanaďané, kteří zvládli utkání se Švýcarskem a vyhráli 3:2, naději na postup do čtvrtfinále má stále Rakousko, které si už odpoledne poradilo 4:1 s Norskem.
  16:16aktualizováno  23:51

Švýcarsko – Kanada 2:3

Kanaďané se dostali do čela tabulky před Čechy, s nimiž svedou v úterý souboj o první místo a nejlepší postupovou pozici.

„Jen jsme hráli tvrdě, vyhrávali souboje a snažili se to udělat soupeři co možná nejtěžší při snaze dostat se poblíž naší branky do šancí. Samozřejmě bylo také důležité využít šance, které jsme si připravili my,“ řekl kapitán kanadského výběru John Tavares, jenž pomohl k úspěchu dvěma nahrávkami.

Už po 71 sekundách nabídl Kanaďanům přesilovou hru Christian Marti a ti výhodou nepohrdli. Stačilo jim půl minuty a Cozens z dorážky otevřel skóre. V páté minutě byly oba celky blízko změně skóre. Connor Bedard nenašel recept na Leonarda Genoniho, Romana Josiho na druhé straně vychytal Jordan Binnington.

Hromadná bitka v utkání Švýcarska s Kanadou.

Krátce nato neuspěl ani Brandon Tanev. V polovině třetiny musel na trestnou lavici Jamie Oleksiak a i Švýcaři byli v přesilovce úspěšní. Vyrovnal Kevin Fiala. V 15. minutě sebral Kanaďanům radost duchapřítomným obranným zákrokem Josi.

Oleksiak pykal znovu zkraje druhé části, Švýcaři sice přesilovku nevyužili, ale na začátku 26. minuty je poslal do vedení Romain Loeffel, jenž dokonale využil zakrytého výhledu Binningtona. O chvilku později však Fiala fauloval kolenem Cozense, dostal trest na pět minut a do konce utkání a jeho mužstvo to vyšlo hodně draho.

Právě Cozens nejprve vyrovnal. Pak Bedard zastavil za cenu faulu unikajícího Calvina Thürkaufa a Švýcaři měli k dispozici trestné střílení, které však Sven Andrighetto neproměnil. V 31. minutě předvedli Kanaďané v přesilovce dokonalou souhru, na jejímž konci byl Paul, snadno uklidil kotouč zblízka do branky a zámořský celek vedl.

Kanadský útočník Dylan Cozens slaví rychlý úvodní gól do švýcarské branky.

Ve třetím dějství mohl zvýšit náskok Cozens, ale Genoni byl proti. Švýcaři pak hráli dvě přesilovky v krátkém sledu, soupeř ale velmi pečlivě bránil. Kanaďané povolili Švýcarům za celou třetí třetinu pouze šest střel mezi tyčky a přestáli i soupeřovu závěrečnou hru bez gólmana.

„Měli jsme v utkání pár dobrých šancí. Byl to rozhodně zábavný zápas, hodně intenzivní utkání. I když dal soupeř nakonec o jeden gól více, můžeme si z toho odnést spoustu dobrého,“ prohlásil švýcarský útočník Nico Hischier.

„Byl to hodně fyzický a tvrdý zápas. Oni hráli výborně, mají velmi dobrý tým. Je skvělé si zahrát takové zápasy,“ pochvaloval si také kanadský forvard Bedard, jednička posledního draftu NHL.

MS 2024
Skupina A 19. 5. 2024 20:20
Švýcarsko Švýcarsko : Kanada Kanada 2:3 (1:1, 1:2, 0:0)
Góly:
11:15 Fiala (Hischier, Josi)
25:03 Loeffel (Thürkauf, Fora)
Góly:
01:42 Cozens (Tavares, Mangiapane)
28:46 Cozens (Mangiapane, Tavares)
30:39 Paul (Mangiapane, Cozens)
Sestavy:
Genoni (Schmid) – Josi (C), Glauser, Siegenthaler, Kukan, Marti, Loeffel, Fora – Fiala, Hischier (A), Niederreiter (A) – Andrighetto, Jäger, Kurashev – Herzog, Senteler, Simion – Scherwey, Thürkauf, Bertschy – Ambühl.
Sestavy:
Binnington (Daws) – Power, Parayko (A), Zellweger, Oleksiak, Guhle, Severson (A) – Tanev, McBain, Mercer – McCann, Paul, Bedard – Hagel, Tavares (C), Dubois – Bunting, Cozens, Mangiapane – Greig, Guenther.

Rozhodčí: Heikkinen (FIN), Hribik (CZE) – Briganti (USA), Nikulainen (FIN)

Přejít na on-line reportáž

Norsko – Rakousko 1:4

Třemi body za dvě branky a jednu asistenci přispěl k vítězství útočník Peter Schneider, tři přihrávky zaznamenal Marco Rossi. Rakušané si drží reálnou šanci na účast ve čtvrtfinále. Norové budou bojovat v pondělí o záchranu v přímém souboji s Velkou Británií.

„Bylo to parádní. Fanoušci nás po celý turnaj skvěle podporují a my jsme jim za to vděční, ale také se jim chceme odvděčit tím, že jim dáme něco zpátky. Věřím, že dnes jsme je potěšili,“ řekl Rossi.

Rakušané k první účasti ve čtvrtfinále od roku 1994 ze šampionátu v Itálii potřebují, aby Finové nezískali z duelů s Dánskem a Švýcarskem více bodů než oni ze závěrečného utkání s Velkou Británií.

V úvodu mohl dostat Rakousko do vedení bekhendovou dorážkou Lukas Thaler a po polovině úvodní části se Norové ubránili při vyloučení Sandera Volda Engebratena.

Norský brankář Henrik Haukeland zasahuje v utkání proti Rakousku.

V 17. minutě při trestu Dominiquea Heinricha nabídl Mats Zuccarello šanci Patricku Thoresenovi, ale puk se mu dostal na brusle a norský hráč akci nezakončil. Rakušané se neprosadili v závěru první třetiny ani při pobytu Noaha Steena na trestné lavici.

V čase 28:14 už Rakušané přesilovou hru při vyloučení Johannese Johannesena využili. Schneider napřáhl za levým kruhem a přes bránícího Christiana Kaasastula zamířil k bližší tyči branky Henrika Haukelanda.

Za 40 sekund tým kouče Rogera Badera zvýšil náskok po rychlém protiútoku. Střelu Dominica Zwergera v souboji se Schneiderem nešťastně tečoval hokejkou mezi Haukelandovy betony Johannesen. Ve 34. minutě skóroval podruhé v utkání Schneider, který překonal Haukelanda téměř identicky jako při prvním gólu.

„Bylo moc důležité, že se nám podařilo dát rychle po sobě ty první dva góly. Po tom úvodním byla v tu chvíli na naší straně velká výhoda, bylo jen klíčové, abychom nepolevili. A my jsme po chvilce přidali druhou branku. To bylo zásadní,“ prohlásil Rossi.

Radost rakouských hokejistů z gólu v utkání s Norskem.

Na přelomu druhé a třetí části se Rakušané ubránili 56 sekund ve třech proti pěti a navíc se v pokračujícím oslabení dostal do úniku po návratu z trestné lavice Mario Huber, ale Haukeland zasáhl lapačkou. V 49. minutě mohl zvýšit Steven Strong, který trefil levou tyč.

V 54. minutě sice ještě vykřesal Norům naději v přečíslení po Zuccarellově pasu Engebraten, ale v čase 57:24 po Zwergerově nabídce zpečetil výsledek při power play do prázdné branky Mario Huber.

„Musíme na tenhle zápas rychle zapomenout, zítra nás čeká další,“ prohlásil Zuccarello. „Dnes jsme nebyli dost dobří. Musíme si dávat puky lépe z hokejky na hokejku a hrát chytřeji. Stál proti nám dobrý tým, který dokáže využít šance, ale my toho musíme zítra ukázat víc,“ dodal Zuccarello.

MS 2024
Skupina A 19. 5. 2024 16:20
Norsko Norsko : Rakousko Rakousko 1:4 (0:0, 0:3, 1:1)
Góly:
53:04 Engebråten (Zuccarello)
Góly:
28:14 Schneider (Heinrich, Rossi)
28:54 Zwerger (Schneider, Rossi)
33:53 Schneider (Rossi, Brunner)
57:24 M. Huber (Zwerger)
Sestavy:
Haukeland (Arntzen) – Johannesen, Solberg, Nørstebø (A), Hansen, Krogdahl, Kåsastul, Engebråten – Zuccarello, Thoresen (C), Brandsegg-Nygård – Martinsen, E. Salsten, Pettersen – Steen, Vikingstad, Berg-Paulsen (A) – Rønnild, H. Salsten, T. Olsen – E. Olsen.
Sestavy:
Kickert (Madlener) – Heinrich (A), Nickl, Unterweger, Wolf, Strong, Maier, Stapelfeldt, Brunner – Wukovits, Nissner, M. Huber – Zwerger, Rossi, Schneider (A) – Ganahl (C), Baumgartner, Haudum – P. Huber, Rohrer, Thaler.

Rozhodčí: Björk (SWE), Tscherrig (SUI) – Fuchs (SUI), Yletyinen (SWE)

Počet diváků: 16 565

Přejít na on-line reportáž

Tabulka skupiny A

1.Kanada6510028:1517
2.Česko6411023:1015
3.Švýcarsko6410126:1114
4.Rakousko6201319:257
5.Finsko5201217:107
6.Dánsko6200414:266
7.Norsko6100510:233
8.Velká Británie500056:230
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!