Neděle 2. června 2024, svátek má Jarmil
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slováci porazili Francii, slaví i Němci. Švédové jsou nadále stoprocentní

Slovenští hokejisté se radují z gólu na 3:0 proti Francii. foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Na závěr sobotního programu ostravské skupiny na hokejovém mistrovství světa Slováci zvítězili nad Francií 4:2 a připsali si svou čtvrtou výhru na turnaji. Už předtím si Německo si poradilo s posledním Polskem v poměru 4:2 a suverénní Švédsko přehrálo 7:2 Lotyšsko.
  12:37aktualizováno  23:09

Francie – Slovensko 2:4

Slováci se posunuli na třetí místo, Francie je naopak po čtvrté porážce šestá.

Po oboustranně opatrném úvodu mohl otevřít v 5. minutě skóre Slafkovský, brankáře Ylönena ale nepřekonal. Nemec následně trefil tyč. Slováci si poté zahráli dvě přesilové hry za sebou, výraznější šance si ale nevypracovali. Nebezpečná byla jen Daňova teč.

Slovenský útočník Marko Daňo se snaží překonat francouzského brankáře Sebastiana Ylönena

Dvě přesilovky v rychlém sledu po sobě si poté zahráli i Francouzi, neboť Regenda byl vyloučen bezprostředně po své prvním návratu na led. Jeho spoluhráči ale čtyři minuty v oslabení ustáli a Regenda se jim poté odvděčil gólem čtyři sekundy před koncem první třetiny.

Hned po přestávce Slováci nevyužili krátkou přesilovku čtyři na tři, ve hře čtyři na čtyři se ale prosadil Hudáček. Třinecký útočník překonal Ylönena i v polovině zápasu a dal pátý gól na turnaji. Francie ještě ve druhé třetině snížila, když Hlavaje překvapil pohotovým zakončením Treille.

Do třetí třetiny místo Ylönena nastoupil Papillon, i on ale kapituloval. S Regendovou příležitostí si ještě poradil, ve 49. minutě ale skončila za jeho zády Grmanova střela, kterou tečoval jeden z jeho spoluhráčů. Poslední slovo měl nakonec obránce Chakiachvili, který sedm sekund před koncem zmírnil porážku Francie na 2:4.

MS 2024
Skupina B 18. 5. 2024 20:20
Francie Francie : Slovensko Slovensko 2:4 (0:1, 1:2, 1:1)
Góly:
35:44 Treille (T. Bozon, Auvitu)
59:53 Chakiachvili (Rech)
Góly:
19:56 Regenda (Grman, Cingel)
22:35 Hudáček (Nemec, Slafkovský)
29:56 Hudáček
48:24 Grman (Tatar, Hudáček)
Sestavy:
Ylönen (41. Papillon) – Gallet, Auvitu (A), Cantagallo, Chakiachvili, Llorca, Crinon, Thiry – Dair, Bellemare (A), T. Bozon – Bertrand, Claireaux, Perret – Bruche, Boudon, Rech – Treille (C), Addamo, K. Bozon – Simonsen.
Sestavy:
Hlavaj (Škorvánek) – Čerešňák (A), Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, P. Koch, Golian, Gajdoš – Slafkovský, Hrivík (A), Cehlárik – Hudáček, Cingel, Tatar (C) – Kelemen, Pospíšil, Regenda – Daňo, Sukeľ, Kudrna.

Rozhodčí: Ansons (LAT), Fraňo (CZE) – Hofer (GER), Lundgren (SWE)

Počet diváků: 9 109

Přejít na on-line reportáž

Německo – Polsko 4:2

Obhájci stříbrných medailí se i díky dvěma gólům útočníka Johna Peterky posunuli na druhé místo skupiny B. Polsko při svém návratu mezi elitu po 22 letech i nadále čeká na premiérové vítězství.

Němci v předešlých dvou zápasech proti Lotyšsku a Kazachstánu nastříleli celkem 16 branek, tentokrát ale v úvodu v ofenzivě tápali. V první přesilové hře se mohli dostat do vedení Poláci, Krzysztof Macias ale brankáře Niederbergera nepřekonal.

Polský brankář David Zabolotny zasahuje před Nicem Sturmem z Německa.

Favorit lehce zabral až v závěru první části. Gólman Zabolotny, jenž v této sezoně působil v druholigovém německém Freiburgu, ale svůj tým podržel.

Bezbrankový stav se změnil v 25. minutě. Nejprve Krzysztof Macias ze slibné pozice nezamířil přesně, hned z protiútoku se prosadil střelou k tyči Ehl. Druhou branku přidali Němci z trestného střílení nařízeného za Dziubińského hození hokejky. Peterka jistě překonal Zabolotného střelou mezi betony.

Třetí gól přidal ve 45. minutě Ehliz, který našel mezeru mezi tyčkou a postojem Zabolotného. Když poté své příležitosti nevyužil Stachowiak, Poláci snížili. S Krezolkovou šancí si ještě Niederberger poradil, v 54. minutě jej ale překvapil Wajda, který zpoza branky o jeho záda odrazil puk za čáru. Poláci ožili a o dvě minuty později už to bylo 2:3, když se prosadil Komorski.

Jen o 52 sekund později ale udeřili Němci. Reichlův brejk ještě Zabolotny zastavil, na Peterkovu dorážku ale už nestihl zareagovat. Útočník Buffala si připal pátý gól v šestém utkání na MS.

MS 2024
Skupina B 18. 5. 2024 16:20
Německo Německo : Polsko Polsko 4:2 (0:0, 2:0, 2:2)
Góly:
25:14 Ehl (Kastner, Tuomie)
35:17 Peterka
44:28 Ehliz (Pföderl, Michaelis)
56:11 Peterka (Reichel)
Góly:
53:13 Wajda (Lyszczarczyk, Dziubiński)
55:19 Komorski (Kostek, Kreżolek)
Sestavy:
Niederberger (Grubauer) – Wissmann, J. Müller, Szuber, M. Müller (C), Wagner, Kälble, Fohrler, Ugbekile – Peterka, Stachowiak, Reichel – Kahun (A), Sturm, Tiffels – Pföderl, Michaelis, Ehliz (A) – Ehl, Kastner, Tuomie.
Sestavy:
Zabolotny (Murray) – Górny, Wanacki, Kruczek, Wajda, Dronia (A), Ka. Maciaś, Bryk, Kostek – Fraszko, Pasiut (A), Wronka – Michalski, Dziubiński (C), Lyszczarczyk – Walega, Paś, Zygmunt – Kr. Maciaś, Komorski, Kreżolek.

Rozhodčí: Holm (SWE), Vikman (FIN) – N. Briganti (USA), Nyqvist (SWE)

Počet diváků: 9 109

Přejít na on-line reportáž

Lotyšsko – Švédsko 2:7

Švédové naplno bodovali i v pátém utkání a zajistili si postup do čtvrtfinále. Seveřané duel rozhodli v rozmezí 26 sekund druhé třetiny, kdy dali tři góly a zlomili odpor obhájců bronzových medailí. Dvě branky vstřelil Fabian Zetterlund.

„Bylo skvělé, že jsme dokázali takhle rychle odskočit a strhnout zápas na svou stranu,“ řekl Zetterlund s úsměvem po utkání. Tři góly vstřelené za 26 sekund je nový rekord MS. „Už se mi v sezoně podařilo skórovat dvakrát během jednoho střídání. Do druhé třetiny jsme nevstoupili dobře, takže bylo důležité, že jsme se prosadili rychle za sebou a pak už jsme zápas kontrolovali,“ řekl čtyřiadvacetiletý útočník.

Lotyšsko na loňském šampionátu vyřadilo Švédy ve čtvrtfinále, tentokrát se jim ale favorita zaskočit nepodařilo. Seveřané se dostali do vedení v 5. minutě, kdy se přesně k tyči trefil Dahlin. O dvě minuty později přidal další trefu jeho parťák ve třetí obranné dvojici Brodin. Snížit mohl Jaks, trefil ale tyč.

Na přelomu první a druhé části Lotyši přežili první oslabení a poté se jim v rozmezí 23 sekund podařilo vyrovnat. Nejprve snížil svým čtvrtým gólem na turnaji Daugavinš, vzápětí si Mamčicsovu střelu srazil bruslí do vlastní branky Brodin.

Potyčka hokejistů Švédska a Lotyšska na mistrovství světa.

Následně Švédové přišli o Dahlina, který za faul na Egleho putoval předčasně do kabin. Lotyši ale zkrácenou přesilovku nevyužili a Švédsko následně bleskově zápas rozhodlo. Nejprve se dvakrát v rozmezí 17 sekund prosadil Zetterlund, o dalších devět sekund později Merzlikinse překonal Eriksson Ek.

Lotyši se pokusili zastavit nápor soupeře oddechovým časem, dvě minuty po jeho skončení se ale trefil od modré čáry Pettersson. Místo Merzlikinse pak nastoupil Vitols. Snížit mohl Indrašis, Gustavssonovi ale opět pomohla branková konstrukce.

Ve třetí části Švédové nevyužili 70 sekund dlouhou přesilovou hru, Eriksson Ek trefil tyč. Nakonec se ale sedmé branky dočkali. Krátce před koncem duelu se prosadil Marcus Johansson.

„Je to fajn výhra, jsme lepší než oni. Fyzicky ani psychicky to ale nebyl z naší strany nejlepší den. Všichni včetně mě jsme ze sebe nedostali všechno,“ řekl sebekriticky obránce Erik Karlsson.

MS 2024
Skupina B 18. 5. 2024 12:20
Lotyšsko Lotyšsko : Švédsko Švédsko 2:7 (0:2, 2:4, 0:1)
Góly:
22:54 Daugavinš (Komuls, Ri. Bukarts)
23:17 Mamčics (Dzierkals, Batna)
Góly:
04:50 Dahlin (Olofsson)
06:57 Brodin (M. Johansson, Kempe)
32:59 Zetterlund (Lundeström, Karlsson)
33:16 Zetterlund
33:25 Eriksson Ek (M. Johansson, Heed)
35:36 Pettersson (Burakovsky, Raymond)
58:51 M. Johansson (Holmberg, Bengtsson)
Sestavy:
Merzļikins (36. Vitols) – Čukste, Jaks, Cibulskis, Freibergs, Komuls, Mamčics, Zile, Bergmanis – Daugavinš (C), Abols (A), Ri. Bukarts – Ro. Bukarts (A), Batna, Dzierkals – Indrašis, Ločmelis, Krastenbergs – Tralmaks, Egle, Gavars.
Sestavy:
Gustavsson (Ersson) – Karlsson (C), Pettersson, Heed, Hedman (A), Dahlin, Brodin, Bengtsson – Kempe, Eriksson Ek, M. Johansson – Burakovsky, Holmberg, Raymond (A) – Zetterlund, Lundeström, Olofsson – Frödén, L. Johansson, Grundström – Sörensen.

Rozhodčí: Campbell (CAN), Hronský (SVK) – Durmis (SVK), Gustafson (USA)

Počet diváků: 9 109

Přejít na on-line reportáž

Tabulka skupiny B

1.Švédsko5500026:715
2.Německo6400228:2112
3.Slovensko5310123:1411
4.USA5301121:1210
5.Lotyšsko5120213:217
6.Francie510139:174
7.Kazachstán510048:203
8.Polsko6001510:261
Autoři: ,

Pronájem bytu, Pekárenská ulice
Pronájem bytu, Pekárenská ulice

Pekárenská, České Budějovice - České Budějovice 3
14 000 Kč/měsíc