Neděle 2. června 2024, svátek má Jarmil
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slováci prohráli s Lotyši a nemají jistý postup, dál jdou po exhibici Američané

Lotyši se radují po vítěaztí nad Slovenskem foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Ostravská skupina hokejového mistrovství světa stále nemá jisté všechny postupující. Naději udrželi Lotyši, kteří až na nájezdy porazili Slovensko 3:2, čtvrtfinále si naopak s jistotou zahrají Spojené státy, které už odpoledne nedaly outsiderovi z Kazachstánu šanci a zvítězily přesvědčivě 10:1.
  16:16aktualizováno  23:28

Slovensko – Lotyšsko 2:3N

Před závěrečnými zápasy ztrácejí Lotyši na Slováky tři body.

Slováci vykročili za možnou pátou výhrou v řadě na turnaji aktivně a od první minuty soupeře přehrávali. Lotyše ale držel brankář Gudlevskis, který si hned v první minutě poradil s Pospíšilovou a poté i Tatarovou šancí.

Ideální možnost dostat se do vedení mělo Slovensko v početních výhodách, v první třetině ale promarnilo hned tři a potvrdilo, že se mu tato herní činnost na MS nedaří. Horší bilanci využití přesilovek má zatím jen Polsko. Nejblíže otevření skóre byli Nemec a Slafkovský.

Slovenský obránce Peter Čerešňák (14) při útočném výpadu v utkání s Lotyšskem.

Lotyši ale vše ustáli a v 19. minutě udeřili z rychlého protiútoku, Brankář Hlavaj sice dokázal první Freibergsovo zakončení zneškodnit, puk se ale odrazil zpět do obránce Hradce Králové a do branky.

Gudlevskis si v úvodní části připsal 20 zákroků a víc práce měl i po přestávce. Překonat jej ale nedokázali Kudrna, Daňo ani Cehlárik. Lotyši, kteří Slovensko porazili ve třech z posledních čtyř zápasů na MS, se ale osmělovali i v útoku. Zahrozili v přesilovce, ve které nebezpečně střílel Egle, Jaks poté trefil tyč.

Na začátku závěrečné třetiny mohl srovnat Hudáček, šestý gól na turnaji ale nepřidal. Ve 43. minutě ale již Gudlevskise překonal Pospíšil, jenž zůstal sám před lotyšskou brankou a akci chladnokrevně zakončil. Inkasovaný gól ale Lotyše nabudil a řadu nebezpečných situací musel řešit Hlavaj.

Slovenský brankář Samuel Hlavaj po obdržené brance v utkání s Lotyšskem.

Nerozhodný stav změnil až v 59. minutě Cehlárik, který využil ideální přihrávku Slafkovského. Lotyši ale dokázali na slovenský gól bleskově odpovědět a jen o 24 sekund později vyrovnal Cibulskis. Zápas se tak prodlužoval.

V nastavené pětiminutovce hrálo Lotyšsko hned dvakrát přesilovou hru, výborný Hlavaj ale svůj tým několikrát podržel. Duel tak rozhodly samostatné nájezdy, ve kterých byli úspěšnější Lotyši. Na slovenské straně se prosadil jen Slafkovský, na lotyšské dvakrát Ločmelis.

MS 2024
Skupina B 19. 5. 2024 20:20
Slovensko Slovensko : Lotyšsko Lotyšsko 2:3N (0:1, 0:0, 2:1 - 0:0)s.n.1:2
Góly:
42:06 Pospíšil (Regenda, Ivan)
58:16 Cehlárik (Slafkovský, Hrivík)
Góly:
18:39 Freibergs (Indrašis, Ri. Bukarts)
58:40 Cibulskis (Jaks, Indrašis)
Ločmelis
Sestavy:
Hlavaj (Škorvánek) – Čerešňák (A), Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, P. Koch, Golian, Gajdoš – Slafkovský, Hrivík (A), Cehlárik – Hudáček, Cingel, Tatar (C) – Kelemen, Pospíšil, Regenda – Daňo, Sukeľ, Kudrna.
Sestavy:
Gudlevskis (Merzļikins) – Čukste, Jaks, Cibulskis, Freibergs, Komuls, Mamčics, Zile – Daugavinš, Abols (A), Krastenbergs – Ro. Bukarts (C), Batna, Dzierkals – Indrašis, Ločmelis, Ri. Bukarts – Tralmaks, Egle, Gavars – Lavinš.

Rozhodčí: Holm (SWE), Vikman (FIN) – Heffner (GER), Hofer (GER)

Počet diváků: 9 109

Přejít na on-line reportáž

USA – Kazachstán 10:1

Na triumfu Američanů se šesti body podílel Matt Boldy, pěti Johnny Gaudreau a čtyřmi včetně hattricku Brady Tkachuk. Kazaši prohráli popáté v řadě a v pondělí je čeká boj s Polskem o udržení v elitní kategorii.

Třicetiletý Gaudreau se zároveň zapsal do americké historie, na MS nasbíral už 43 bodů a překonal Patricka Kanea. Nejlepší je i s 30 asistencemi. „Je to cool. Zjistil jsem to hned po zápase,“ usmíval se útočník Columbusu, který startuje na pátém šampionátu.

„Je to něco výjimečného a jsem opravdu rád, že mohu hrát za USA. Kdykoli mám tu možnost, je to pro mě čest,“ podotkl Gaudreau a poděkoval spoluhráčům, s kterými mohl v reprezentaci nastupovat. Do historie se zapsal i Brock Nelson, který devatenáctým gólem vyrovnal americké maximum Bruceho Mathera a Buzze Johnsona.

Brankář Kazachstránu Nikita Bojarkin sleduje, jak puk opět míří za jeho záda.

Američané rozhodli utkání již v první třetině. V 5. minutě otevřel skóre Boldy, který dorazil za záda brankáře Bojarkina Nelsonovu střelu do tyče. Následně se bleskově prosadili v první přesilové hře, když vyloučení Koroljova potrestal již po osmi sekundách další pohotovou dorážkou Tkachuk.

Bojarkin poté zlikvidoval samostatný nájezd Boldyho, v 17. minutě ale opět inkasoval, když jej po další dorážce překonal Nelson a v další přesilovce podruhé Tkachuk. Kapitánovi USA tentokrát stačilo sedm sekund. Až poté Kazaši dokázali se štěstím přestát oslabení, na obrazu hry se ale nic neměnilo.

Ve 22. minutě přidal pátý gól tradičně z dorážky na brankovišti volný Brindley a o šestou branku se v přesilovce postaral Boldy. Bojarkin sice stihl jeho střelu chytit do lapačky, kontrola u videa ale prokázala, že až za brankovou čárou.

Kazaši následně sice přečkali další oslabení, při pokračujícím tlaku ale nedokázala většina hráčů dlouho vystřídat a Kunin v 32. minutě zvýšil vedení favorita na 7:0.

Americký útočník Matt Boldy v šanci v utkání s Kazachstánem.

Brankář USA Nedeljkovic se dlouho nudil, při prvním oslabení svého týmu ale přece jej musel předvést několik zákroků a při střele Rymareva mu pomohla tyč. I v této dvouminutovce měl ale více práce Bojarkin.

Do třetí třetiny nastoupil místo Bojarkina Šutov a přesto, že předvedl několik dobrých zákroků, gólové hody nezastavil. V 46. minutě jej v přesilovce překonal Tkachuk a o 21 sekund později Hayes. Poté se branky dočkali i Kazaši, když Nedeljkovice o druhou nulu na turnaji připravil Omirbekov. Poslední slovo měl ale Gaudreau.

MS 2024
Skupina B 19. 5. 2024 16:20
USA USA : Kazachstán Kazachstán 10:1 (4:0, 3:0, 3:1)
Góly:
04:37 Boldy (Nelson, Hughes)
07:16 Tkachuk (Werenski, Gaudreau)
16:50 Nelson (Boldy, Sanderson)
18:28 Tkachuk (Werenski, Gaudreau)
21:39 Brindley (Kessel, Kunin)
23:32 Boldy (Gaudreau, Tkachuk)
31:04 Kunin (Boldy, Werenski)
45:21 Tkachuk (Boldy, Gaudreau)
45:42 Hayes (Petry)
50:06 Gaudreau (Boldy)
Góly:
46:57 Omirbekov (Koroljov)
Sestavy:
Nedeljkovic (Augustine) – Se. Jones, Werenski (A), Hughes, Sanderson, Petry, Vlasic, Kessel – Boldy, Gaudreau, Nelson (A) – Tkachuk (C), Caufield, Pinto – Zegras, Hayes, Farabee – Kunin, Eyssimont, Brindley – Smith.
Sestavy:
Bojarkin (41. Šutov) – Gajtamirov, Beketajev, Orechov, Danijar (A), Koroljov, Dichanbek, Breus – Omirbekov, Starčenko (C), Rymarev – Michajlis (A), Paňukov, Muchametov – Šulga, Muratov, Savickij – Bojko, Musorov, Rachmanov – Asetov.

Rozhodčí: Brander (FIN), Hronský (SVK) – Durmis (SVK), Nyquist (SWE)

Počet diváků: 8 468

Přejít na on-line reportáž

Tabulka skupiny B

1.Švédsko5500026:715
2.USA6401131:1313
3.Německo6400228:2112
4.Slovensko6311125:1712
5.Lotyšsko6130216:239
6.Francie510139:174
7.Kazachstán610059:303
8.Polsko6001510:261
Autoři: ,