Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Doufám, že mě chápete, vzkázal po přestupu do Brugg plzeňským fanouškům Krmenčík

Michael Krmenčík pózuje s dresem Club Brugg. foto: KV Club Brugge

Bruggy - Simon Deli, Eduard Sobol a další fotbalisté belgických Brugg vítají nového českého kámoše - střelce Michaela Krmenčíka, který se pro klubovou televizi svého nového zaměstnavatele kvůli slovní hříčce proměnil v šachistu.
  10:04

Bruggy svou posilu do útoku představily s výrazem czech mate, český kamarád. Výslovností se však termín nápadně podobá anglickému výrazu pro šach mat: checkmate.

Proto si pro speciální video Krmenčík sedl k šachovnici a sehrál partii sám se sebou. Bylo pár minut před půlnocí, když lídr belgické ligy očekávanou novinku oznámil.

„Na tu výzvu se moc těším,“ podotkl šestadvacetiletý fotbalista v rozlučkovém vzkazu pro příznivce plzeňské Viktorie.

Splnilo se mu obrovské přání. Už tolikrát byl na odchodu, zaujal anglický Newcastle, Janov, Bordeaux... Dokonce i Bruggy už jej jednou lákaly, byť za podivných okolností - loni v zimě byl v rekonvalescenci po plastice kolenních vazů, přesto vyrazil na zdravotní testy.

Tehdy se kluby nedohodly. Tentokrát už ano.

„Neříká se mi to lehce, ale dostal jsem skvělou nabídku a domluvil jsem se s panem Šádkem, novým trenérem Guľou a sportovním ředitelem panem Psotkou, že je nejvyšší čas ochutnat jinou ligu,“ vysvětluje Krmenčík a skoro se fandům až omlouvá: „Doufám, že mě chápete.“

Český reprezentant si o přestup do zahraničí dlouho říkal, v Plzni, kde začal pravidelně nastupovat na jaře 2016, měl skvělou bilanci: 91 zápasů, 45 branek. Během posledních let patřil v tuzemsku mezi nejlepší kanonýry, na podzim se během dvaceti utkání trefil desetkrát.

„Strávil jsem tady hodně sezon, dal hodně gólů...“ vzpomínal Krmenčík a naznačil plzeňským příznivcům, že se na západ Čech možná jednou vrátí.

„Až mě tu třeba jednou nebudou chtít nebo se něco stane, tak jsme si s panem Šádkem řekli, že má cesta povede zase k vám. Díky za všechno.“