Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Éra Ronalda a Messiho pomalu končí. Na trůn fotbalových králů se derou Mbappé či Haaland

Souboj Messiho a Mbappého v osmifinále LM vyzněl lépe pro mladého Francouze. foto: Reuters

Praha - V Lize mistrů se tento týden stalo něco, nač fotbaloví fanoušci nebývali zvyklí. Božští kanonýři Cristiano Ronaldo a Lionel Messi se svými týmy opustili nejprestižnější soutěž už v osmifinále a závěrečné boje o ušatý pohár tedy budou bez nich.
  13:11

Šestatřicetiletý Portugalec v minulosti vyhrál Champions League pětkrát (jednou s Manchesterem United a čtyřikrát s Realem Madrid) a o necelé tři roky mladší Argentinec čtyřikrát (vše s Barcelonou), ovšem rozhodně se nedá tvrdit, že by tito ambiciózní borci byli úspěchy přesyceni. 

Zklamaný Cristiano Ronaldo.
Erling Haaland slaví branku do sítě Sevilly.

Ronaldo před sebe přestupem z Realu do Juventusu Turín postavil nové výzvy. Messi zase toužil ukončit půst bez nejcennější klubové trofeje, který se táhne od roku 2015 a během něhož jeho milovaná Barca zabředla do krize i astronomických dluhů.

Už v létě chtěl Messi po zpackané sezoně odejít, ale tehdejší vedení ho odmítlo pustit a Messi se nechtěl soudit. Nástup staronového prezidenta Joana Laporty a vize zlepšení by ho mohly udržet, aby ještě v létě zadarmo neodcházel.

V optimistický scénář po vyřazení od Paris St. Germain věří i trenér Ronald Koeman. „Leo nějakou dobu vidí, že tým se po změnách, které jsme udělali, zlepšuje. Máme dobré mladíky s velkou budoucností a nejde pochybovat o potenciálu tohoto mužstva,“ prohlásil Koeman ve středu. „Ale pouze on rozhodne o své budoucnost, v tom mu nikdo nemůže pomoci.“

VIDEO: Messiho pumelice Barcelonu nespasila. O budoucnosti si musí rozhodnout sám, říká trenér Koeman

Také v Ronaldově případě se čím dál častěji skloňuje možnost změny dresu. Je jasné, že ani na třetí pokus Juventusu k triumfu v Lize mistrů nepomůže. Přes výborné výkony zůstává jeho maximem se „Starou dámou “ čtvrtfinále před dvěma lety, přičemž domácí tituly se v posledních letech berou jako samozřejmost. 

Vedení Juventusu plánuje postupnou přestavbu kádru, což by se mohlo dotknout i Ronalda, přestože má smlouvu ještě na rok. Klub musí zároveň myslet na své finanční možnosti, které věhlasný kanonýr notně zatěžuje. 

Mezi zájemce o jeho služby se hlásí třeba i zámořské Miami a dobýt také americký trh, to může být pro Ronalda velká motivace, i když radši chce dál zářit v Evropě. 

„Jsem šťastný, cítím se být ve formě a v životě se mi daří. Doufám, že budu hrát ještě mnoho mnoho let. Vidím velmi zářivou budoucnost,“ citoval Ronalda v prosinci server BBC Sport.

Mbappé a Haaland

Ve zmíněných osmifinálových bitvách zároveň nešlo nevidět, že tentokrát nebyli Messi a Ronaldo těmi, kdo hráli prim.

Právě Ronaldo se v prodloužení s Portem otočil ve zdi zády k přímému kopu Sérgia Oliveira, jehož nízká střela rozhodla o překvapivém postupu portugalského celku. A střelecky i herně jej v týmu zastínil Federico Chiesa, který v úchvatném dvojzápase nastřílel tři branky.

To Messi aspoň dal dva góly, přičemž ten v úvodním utkání z penalty, v odvetě však další pokutový kop neproměnil.

Hvězdou ostře sledovaného klání mezi Barcelonou a PSG byl Kylian Mbappé. Dvaadvacetiletý Francouz se blýskl hattrickem a postup Pařížanů pak zpečetil úspěšnou penaltou. Díky tomu se stal ve věku 22 let a 80 dní nejmladším autorem 25 branek v Lize mistrů, čímž překonal právě Messiho.

Čtyřikrát se v osmifinále trefil také Erling Haaland, a to je kometa Dortmundu ještě o dva roky mladší. „Byli jsme ztrestáni hráčem, který bude dominovat v další éře,“ nechal se slyšet kouč vyřazené Sevilly Julen Lopetegui. 

Není divu, že o norský zázrak stojí snad všechny velkokluby v čele s Realem Madrid. „Získat Haalanda bylo doposud povinností. Teď se to ale stalo státní záležitostí,“ napsal španělský deník AS.

Už loni si vystřílel ocenění FIFA pro nejlepšího hráče planety Robert Lewandowski. Dá se však čekat, že vzhledem ke svému věku 32 let trůn dlouho neudrží. Mladé pušky jsou pořádně hladové.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!