Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Experti: Na Euru rozhodují individuality

Sport

  16:17
PRAHA - Přestože rozhodující vyřazovací boje na evropském fotbalovém šampionátu teprve nejlepší osmičku mužstev čekají, dosud odehrané zápasy expertům už ukázaly, co v současném fotbale rozhoduje o úspěchu. Podle odborníků jsou to jednoznačně rychlost a individuality.

Cristiano Ronaldo před brankářem Petrem Čechem. foto: Lidovky.cz


"Fotbal se posouvá do rychlosti, stále výraznější jsou individuality, které mají vynikající práci s míčem. Ale to je trend prosazující se již delší dobu," řekl kouč české reprezentační devatenáctky Jakub Dovalil. Podle něj padá hodně gólů z rychlých protiútoků, které vycházejí z konsolidované obrany. "Myslím, že tímto směrem se fotbal bude posunovat i dále. Rychlá přechodová fáze bude rozhodující, postupný útok naopak takové úspěchy nebude přinášet," dodal Dovalil.


Druhým předpokladem úspěchu bude podle něj obrana v hlubokém bloku. "Týmy jsou schopny zvládnout obranu dobrým postavením ve vápně. Ten, kdo má optický tlak, se většinou do šancí nedostává. Výjimkou byl ale třeba náš zápas s Tureckem," poukázal na kolaps české defenzivy Dovalil. "Bude vzrůstat důležitost přechodové fáze a rychlého protiútoku, vylepšování obranného bloku a výkonu individualit. Pro ty není lehké se na mistrovství Evropy připravit, ale třeba Ronaldo to po těžké sezoně přesto dokázal," uvedl Dovalil.


Asistent reprezentačního kouče a kandidát na místo hlavního trenéra Petr Rada se s ním v podstatě shodl. "Vše samozřejmě vychází z propracované obrany, rychlosti a individuálních výkonů, schopnosti obejít protihráče," řekl Rada. Zaznamenal také trend větší disciplíny. "Hráči se více vyvarovávají negativních vlivů, málo protestují, nesimulují a v tom vidím posun. Hodně se dbá na disciplínu a taktické pokyny ve hře," vypozoroval Rada.


Kouč Stanislav Levý se také domnívá, že šampionát jednoznačně potvrdil důraz na rychlost, nasazení a práci s míčem. "Ty týmy, co postoupily, to zvládly nejlépe. Základ je ale organizovaná obrana a z ní přechod do rychlých brejků. I když je fotbal kolektivní hra, tak rozhodují individuality," řekl Levý s tím, že nejlepším příkladem jsou Nizozemci se Snijderem a Van der Vaartem či Portugalci s Dekem. "To jsou hráči absolutní světové špičky, kteří dávají mužstvům něco navíc," řekl Levý a pochvaloval si, že na Euru má útočné pojetí navrch před obranou.


Miroslav Soukup, který v loňském roce dovedl českou dvacítku ke stříbrným medailím na mistrovství světa, také neskrýval z dosavadního šampionátu nadšení. I jemu imponuje ofenzivní fotbal jako trend poslední doby. "A týmy, co to vyznávají, jsou ve druhé fázi šampionátu. A to je jen dobře," řekl Soukup. Podle něj se mění pojetí hráčů. "Obrana, to jsou jen dva stopeři, zatímco krajní obránci jsou velice aktivní, skoro záložníci. To je pozitivní, více hráčů útočí, tím pádem padá více gólů," doplnil současný kouč egyptské dvacítky.


Za další specifikum považuje hru na jednoho útočníka, koncového hráče typu Itala Toniho, Francouze Henryho či Španěla Torrese. "A potom už nenírozhodující rozestavení 4-4-2 či 4-3-3. Pro mě je  důležité: dva stopeři, aktivní krajní obránci, jeden útočník a minimálně čtyři kvalitní hráči, kteří umí zakončit. To znamená nejméně šest hráčů do útoku," pokračoval Soukup s tím, že překonaná je podle něj hra s defenzivním štítovým záložníkem.


Střední záložník podle Soukupových představ musí zvládat i útočnou činnost a takovým, který tuto podmínku splňuje, je třeba Španěl Fábregas. "Spolehlivě brání, ale dává i hodně gólů. To je pro mě dobrý trend. Jsem rád, když má hra spád a padají góly," pokračoval Soukup. Pokud chce podle něj mužstvo v současném fotbale uspět, musí jej tvořit konstruktivní hráči s přirozenou dynamikou. "Hra musí být jednoduchá, rychlá a musí v ní převládat fotbalovost nad taktikou. To je trend do budoucnosti," uzavřel Soukup.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!