Středa 5. června 2024, svátek má Dobroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Fanoušci provolávali nacistická hesla

Sport

  11:44
KLAGENFURT - Rakouská policie v Klagenfurtu zatkla 140 fanoušků většinou německé národnosti, kteří před večerním zápasem mistrovství Evropy mezi Německem a Polskem napadali hlídkující policisty a provolávali nacistická hesla. Šlo o první vážnější potíže s fanoušky v ulicích pořadatelských měst.

Policie už měla práci. foto: ČTK


"Bylo zadrženo sto čtyřicet nejvíce rizikových fanoušků kvůli nebezpečnému chování a útoku na veřejného činitele," uvedla mluvčí místní policie. "Většina z nich je z Německa, ale u některých jsme dosud nezjistili totožnost," dodala s tím, že již během dne bylo zadrženo jiných pět zahraničních fanoušků.


Podle informací agentury APA skupina asi 60 členů německých hooligans provolávala, že "všichni Poláci musí nosit žlutou hvězdu". Naráželi tak na události z druhé světové války, kdy němečtí nacisté označovali židy hvězdou žluté barvy. Již dříve se objevily náznaky, že ze strany německých a polských fanoušků hrozí nepokoje. Bezpečnost v nejmenším z pořadatelských měst střežilo okolo 2500 policistů. Na pomoc jim přijeli kolegové z Polska i Německa.

Autor: