• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Jistota mezi tyčemi. | foto: ČTK

Čech: šel jsem si zápas užít

Sport
  •   9:00
SEEFELD - Kdyby švýcarským střelám čelil někdo jiný než Petr Čech, pravděpodobně by fotbaloví reprezentanti nemohli z Basileje odjíždět s vítězstvím.

Vyhovovalo vám, že jste musel v brankovišti řešit tolik ošemetných situací?
Pro každého brankáře je lepší, když se zapojí víc do hry. Zároveň to znamená, že jsme nehráli úplně nejlépe. To ale dobře víme. Zápas se nám  stoprocentně nepovedl a dostali jsme se pod tlak. Což vyplývá z toho, že jsme se museli přizpůsobit jeho vývoji. Na druhou stranu jsme zůstali kompaktní a dokázali vyvážit nedostatky obrovskou soudržností a bojovností. Je vidět, že náš týmový duch funguje.

Švýcaři měli řadu šancí. Kdy vám během utkání bylo vůbec nejhůř?
Při dost situacích kluci dobře odvrátili míč z vápna. Stačilo, aby to někdo ze soupeřových hráčů škrtnul a mohlo být všechno jinak. Nejhůř mi bylo asi při střele Barnetta ve druhém poločase, kterou jsem zvládl jen vyrazit. Dobíhající Vonlathen naštěstí dorážku namířil do břevna.

Neříkal jste si už, že celá situace skončí gólem?
Naopak jsem si myslel, že míč půjde nad bránu. Soupeřův hráč ho zasáhl vnějším nártem a šel poměrně nahoru. Nakonec to vlastně nebyla nejhorší chvilka, ale ta nejšťastnější.

Cítil jste, že jde o jeden z těch dnů, kdy gól prostě nemůžete pustit?
Šel jsem si zápas užít, ale vnímal jsem i velkou zodpovědnost. Věděli jsme, že se na nás kouká celý svět.

Všiml jste si, že díky tomu mělo utkání trochu jiný náboj?
Když člověk kouká na zahajovací zápasy, mají vždy zvláštní atmosféru. Tento nebyl výjimkou. Jsem rád, že jsme ho po výsledkové stránce zvládli na výbornou. Navíc šlo o můj šedesátý start v reprezentaci. Radost mám i z toho důvodu, že jsem se úspěšně vrátil na místo, kde jsme před šesti lety získali evropské zlato s jednadvacítkou.

Po konci vítězného zápasu jste ulehl na trávník. Co se vám honilo hlavou?
Nezastírám, že jsem byl hodně unavený. Utkání mě stálo dost sil. Ale vychutnal jsem si to.

Jaké poznání vám první úspěch přinesl pro zbývající boje v základní skupině?
Důležité je, že jsme si uvědomili řadu našich chyb. Vyhrát ve chvíli, kdy se daří, je vlastně hrozně jednoduché. Ale dokázat to samé, když to na trávníku není úplně ideální, beru jednoznačně za pozitivní jev. Zápas jsme dokázali doslova urvat.

Autor: Petr Adam