Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Olympiakos - Fiorentina 1:0, řecký klub má první evropský pohár. Barák smutní

Gólová radost fotbalistů Olympiakosu ve finále Konferenční ligy. foto: AP

Pro řecký fotbal je to velký moment. Olympiakos Pireus ve finále Konferenční ligy zdolal 1:0 po prodloužení Fiorentinu a získal jako první klub v zemi evropskou trofej. Ještě speciálnější je, že se mu premiérový úspěch povedl v Aténách. Jediný gól vstřelil Ajúb al-Kaabí v závěru. Český záložník Antonín Barák nastoupil za poražené v 82. minutě.
  20:04aktualizováno  30. května 0:04

Fiorentina tak nezvládla ani druhé finále Konferenční ligy v řadě, loni v pražském Edenu podlehla 1:2 West Hamu. Tenkrát byl stejně jako letos v kádru italského celku Barák, jenž v úterý dostal pozvánku na Euro do Německa.

Olympiakos na stadionu AEK v Aténách využil takřka domácího prostředí a proměnil v zisk trofeje hned první účast ve finále evropského poháru. Trenér José Luis Mendilibar si připsal během jednoho roku další velký úspěch, loni dovedl Sevillu k triumfu v Evropské lize.

„Jsem šťastný, že jsme dokázali něco, co se tomuhle klubu ještě nepodařilo. Je skvělé vidět, jak všude kolem slaví naši fanoušci. Teď budeme nějakou dobu slavit s nimi, než se zase pustíme do práce,“ citovala agentura Reuters španělského kouče.

Fiorentina v šestém finále v soutěžích UEFA prohrála popáté, uspěla pouze v roce 1961 v Poháru vítězů pohárů. Čtvrtfináloví přemožitelé Viktorie Plzeň čekají na trofej od ročníku 2000/01, v němž ovládli Italský pohár. Barák nenavázal na spoluhráče z reprezentace Tomáše Součka a Vladimíra Coufala z West Hamu, kteří zůstávají jedinými českými vítězi Konferenční ligy.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Zápas v Aténách začal ve velkém tempu a už ve čtvrté minutě musel brankář Fiorentiny Terracciano vytáhnout skvělý zákrok proti Podenceho obstřelu. O chvíli později skončil na druhé straně Biraghiho střílený centr v síti, do akce se ale zapojil z ofsajdové pozice Milenkovič a sudí gól neuznali.

Osmý tým italské ligy soupeře přestřílel v úvodním dějství 9:2, příliš gólových šancí si ale nevytvořil. Pouze v 21. minutě si Mandragora zpracoval ve vápně míč a z dobré pozice trefil brankáře Tzolakise. Vzápětí po rohovém kopu zahrozil tentokrát zblízka hlavou Podence, Terracciano byl znovu připravený.

Tempo postupně opadlo a i po změně stran se hra odvíjela především ve středu pole. Až v 69. minutě si připsal těžší zákrok Tzolakis po skákavé střele Kouamého. V 82. minutě se dostal na hřiště Barák, který tak dostal více času než před rokem proti West Hamu, proti němuž naskočil z lavičky až v nastavení. Ani on ale s bezbrankovým stavem nepohnul a finále Konferenční ligy poprvé dospělo do prodloužení.

Český záložník Antonín Barák ve finále Konferenční ligy proti Olympiakosu.

V něm se hra přece jen otevřela a hned na začátku Terracciano stejně jako v úvodu utkání podržel Fiorentinu zákrokem proti Jovetičově umístěné střele. Ve 116. minutě už ale italský brankář inkasoval. Hezze poslal z levé strany do vápna střílený centr, který dostal hlavou do sítě Kaabí. Jedenáctý gól marockého útočníka v soutěži dlouho zkoumal videorozhodčí kvůli možnému ofsajdu i faulu, porušení pravidel ale neodhalil.

Třicetiletý Kaabí rozhodl pěti brankami už semifinálový dvojzápas s Aston Villou a dnes zařídil Olympiakosu historický úspěch necelý rok před oslavami sta let od založení klubu. Třetí tým tabulky řecké ligy si triumfem v Konferenční lize pro příští sezonu zajistil účast ve skupině Evropské ligy.

„Úžasné, jsem na celý tým nesmírně pyšný. Odvedli jsme skvělou práci a vítězství jsme si zasloužili,“ řekl televizi TNT útočník Stevan Jovetič. „Zároveň musím ocenit Fiorentinu. Dostali se dvakrát po sobě do finále, mají výborný tým. Je to pro ně hodně kruté,“ přidal černohorský reprezentant.

Evropská konferenční liga
Finále 29. 5. 2024 21:00
Olympiakos Pireus Olympiakos Pireus : ACF Fiorentina ACF Fiorentina 1:0P (0:0)
Góly:
116. al-Kaabí
Góly:
Sestavy:
Tzolakis – Rodinei, Retsos, Carmo, Ortega (91. Quini) – Hezze, Iborra – Podence (106. Masouras), Chiquinho (78. Horta), Fortounis (C) (72. Jovetić) – al-Kaabí (120+2. el-Arabí).
Sestavy:
Terracciano – Dodô, Milenković, L. Martínez, Biraghi (C) (106. Ranieri) – Melo (74. A. Duncan), Mandragora – González (106. Beltrán), Bonaventura (83. Barák), Kouamé (83. Ikoné) – Belotti (59. Nzola).
Náhradníci:
Papadoudis, Paschalakis – Alexandropoulos, Apostolopoulos, J. Carvalho, Ntoi, Richards.
Náhradníci:
Christensen – Faraoni, Infantino, Kayode, López, Parisi.
Žluté karty:
28. Podence, 94. Jovetić, 117. al-Kaabí
Žluté karty:
42. L. Martínez, 79. Kouamé, 99. Biraghi

Rozhodčí: Dias – Soares, Ribeiro (vš. POR)

Počet diváků: 26 842

Přejít na on-line reportáž
Autoři: ,