Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Máš štěstí, že je letos Euro. Jinak bys čelil odvolání, útočil Tvrdík na Fouska

Předseda fotbalové asociace Petr Fousek (vlevo) se šéfem Slavie Jaroslavem Tvrdíkem. foto: Profimedia.cz

První střet na čtvrteční valné hromadě Fotbalové asociace České republiky (FAČR) v Olomouci se odehrál mezi Jaroslavem Tvrdíkem a Petrem Fouskem. Šéf Slavie na předsedu asociace zaútočil kvůli smlouvám se společností Sport Invest a obvinil ho z netransparentnosti: „Nefungujete jako tým, neděláte svou práci dobře. Členové těch orgánů jsou nešťastní.“
  13:58aktualizováno  17:47

Tvrdík byl dlouho Fouskovým podporovatelem, den před valnou hromadou se za to však omluvil.

„Kandidoval pod hesly transparentnost, týmovost a změna. Tohle je příklad, že se nezměnilo vůbec nic. Mám dojem, že nám ho někdo vyměnil, to nemůže být stejný člověk,“ uvedl předseda představenstva Slavie.

Později se na Fouska obrátil přímo: „Máš štěstí, že je letos Euro, jinak bys tady čelil odvolání. Je extrémní ostuda, že s partnerem (Sport Invest), kterého považujeme za neseriózního, ukončíme smlouvu, dáme mu dva miliony odstupného a uzavřeme další smlouvu za dvacet milionů.“

Valná hromada se táhla už několikátou hodinu a delegáti se v dvacetibodovém programu dostali sotva do poloviny, když do jednání o výsledcích hospodaření zasáhl předseda představenstva Slavie a roztrhal do té doby čistě procesní jednání.

„Nestihnu to v dvou minutách, které máme vymezené na příspěvek. Nicméně, na přípravné komoře pro toto zasedání jsem žádal o zveřejnění smlouvy asociace, respektive dceřiné společnosti STES se společností Sport Invest. Stalo se tak? Ne. Žádal jsem také zveřejnění závěrů dozorčí rady a představenstva STES k této smlouvě. Stalo se tak? Ne,“ předhazoval námitky na vedení společnosti.

Tvrdík spolu se zástupci několika dalších klubů naráží na smlouvu o marketingových službách, kterou FAČR, respektive její dceřiná společnost, uzavřela s agenturou poté, co si sama stěžovala na podmínky předchozího kontraktu se stejnou firmou.

Představitelům prvoligových klubů, které reprezentuje Tvrdík, se nezamlouvá jednak nevypověditelnost této smlouvy, a jednak proces jejího vzniku navzdory nesouhlasu výkonného výboru, dozorčí rady a absenci výběrového řízení.

Fousek se bránil, funkcionáři ho podrželi

„Téma bylo diskutováno na obou komorách, v zákulisí, médiích. Je to jednoduché. V prosinci 2023 představenstvo závazek z roku 2019 se společností Sport Invest nahradilo smlouvou novou a předložilo ke schválení výkonnému výboru,“ objasňoval Fousek úskalí této rozepře.

Sám však už nepřipomněl, že tuto smlouvu schválil a podepsal jen on s prvním místopředsedou Jiřím Šidliákem. Následně se proti kontraktu ohradila nejen dozorčí rada, které funkcionáři nic neřekli, ale i představenstvo, jenž se o vzniku smlouvy dozvědělo rovněž zpětně. Ani tam nepanuje ohledně smlouvy nadšení.

„To ale vůbec neodpovídá na otázku, proč tedy nemohou být zveřejněny závěry orgánů naší dceřiné společnosti,“ reagoval Tvrdík.

Jeho postoj podporují prvoligové kluby Sparta, Plzeň a Baník. Společně chtějí navrhnout povinnost zveřejňovat zápisy z jednání orgánů FAČR i jeho dceřiných společností, smlouvy s dodavatelskými subjekty, které přesahují částku půl milionu korun či vytvořit závaznou směrnici pro systém zadávání zakázek transparentním způsobem.

Předseda FAČR Petr Fousek ba vyhlášení ankety Fotbalista roku 2023.

Po upozornění dalších účastníků Tvrdík svůj návrh ale stáhl, protože v původní podobě by nutil asociaci zveřejňovat například hráčské smlouvy. Aktualizovaný návrh pak Tvrdík předložil po obědové pauze delegátů.

Upravenou verzi ale valná hromada nepodpořila.

„Měli bychom mít jasně definovanou směrnici pro nákup. Měli bychom mít schopnost pojmenovat, na co se vztahuje. Ať Výkonný výbor popíše výjimky, které se nebudou zveřejňovat. To je fér. Ale nevidím důvod, když soutěžíme nějaké služby, když nakládáme s našimi penězi, aby nebylo veřejně vidět, na co peníze dáváme,“ argumentoval Tvrdík.

„Na FAČR by měl platit zákon o zadávání veřejných zakázek. Když přijímáme peníze z NSA a vidím, jak přes vás tečou a jak to evidujete, je to skoro obcházení zákona,“ pokračoval.

„Směrnici o centrálním nákupu máme, stejně jako směrnici o nakládání s majetkem,“ kontroval Fousek. „Schvaloval je Výkonný výbor za přítomnosti klubů. Nežonglujme, prosím, s tím, co FAČR má, či nemá. Vyzývám Jardu Tvrdíka ke schůzce na půdě asociace. Je to debata, která si zaslouží prostor jinde než na valné hromadě, ne na sociálních sítích, ne v médiích. Chci, aby byla ku prospěchu.“

Tvrdík poté nabídku schůzky přijal.

Předseda asociace zároveň odmítl ohledně smlouvy nařčení z nehospodárnosti či pochybení.

„Výkonný výbor zatím nepřijal rozhodnutí. Může dojít k odvolání či obměně představenstva STES (kde sedí předseda a místopředseda asociace). Pokud jde o finanční aspekt, dosavadní smlouvy nás něco stály, nová smlouva něco přináší. Marketingový aspekt: nic nepředáváme ven, pouze jsme pronajali spolupráci s někým, kdo se v tom pohybuje. Konečně právní aspekt: nedošlo ani k porušení zákona, ani k porušení předpisů FAČR,“ reagoval Fousek.

Tvrdíkovi vypnuli mikrofon. Reagoval Pelta

Předsedající valné hromady Martin Procházka pak vypnul Tvrdíkovi mikrofon, protože už mluvil pět minut. Podle schváleného jednacího řádu je maximální délka jednoho příspěvku dvě minuty. „Zatím mě nejvíc zaujalo, že si někdo dovolí vypnout představiteli významného ligového klubu mikrofon. To tedy...,“ vstoupil do debaty bývalý předseda FAČR Miroslav Pelta.

Šéf jabloneckého klubu Pelta pak delegáty valné hromady rozesmál.

„Já bych to měl se smlouvou vyřešené za půl hodiny. Já bych z toho vybruslil tak, aby to vypadalo, že jsme vítězové. Já bych šel za Tvrdíkem, Tykačem, Křetínským, aby z nich něco vypadlo. A to nemyslím na Jabko (Jablonec). Vždyť se máme všichni dobře, jediný, kdo se má blbě, jsem já, protože mám příští týden soud, a to mám ještě docela dobrou náladu. Schvalme Strahov a buďme rádi za doktora Křetínského, že to zaplatí,“ poukázal Pelta na nabídku Sparty, že postaví a zaplatí nový stadion.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!