Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vondroušová v Paříži otáčela, Macháč zvládl pětisetovou bitvu. Slaví i Bouzková

Úder Markéty Vondroušové ve druhém kole Roland Garros. foto: ČTK

Během pátého dne grandslamového turnaje Roland Garros se na kurtech prostřídalo celkem pět českých tenistů, na postup do třetího kola dosáhli tři. Markéta Vondroušová nejprve schytala kanára, proti Katie Volynetsové ale utkání, které začalo už ve středu, otočila a vyhrála 0:6, 6:1 a 6:4. Dvoudenní šichtu má za sebou také Marie Bouzková, jež porazila Janu Fettovou dvakrát 6:2. Tomáš Macháč sice ztratil dvousetové vedení, Mariana Navoneho ale nakonec udolal 6:2, 6:1, 3:6, 1:6 a 6:1. Naopak Kateřina Siniaková i Linda Nosková ze singlu vypadly.
  22:44aktualizováno  31. května

Američanka Volynetsová byla poslední týdny v dobré formě a v minulosti už navíc ukázala, že soupeřky z elitní desítky umí trápit i porážet. Zblízka se o tom ve druhém kole Roland Garros přesvědčila také Vondroušová.

Vondroušová vs. Volynetsová

Reportáž ze zápasu

První vzájemný duel tenistky rozehrály ve středu dopoledne, ale dokončily ho až ve čtvrtek večer.

Úvodní set se proměnil v jasnou záležitost, na kurtu však nedominovala světová šestka Vondroušová, ale Volynetsová ze druhé stovky žebříčku. Češce vůbec nešlo podání, naopak Američanka se dostala do laufu – ve druhé půlce sady získala dvanáct bodů v řadě a od stavu 3:0 dovolila soupeřce pouze jedinou výměnu. Američanka první dějství ovládla 6:0.

Bude soužení pokračovat? Kdepak. Vítězka loňského Wimbledonu se z políčku rychle oklepala a v dalším pokračování to byla ona, kdo vršil získané gamy.

Markéta Vondroušová posílá balonek na druhou stranu kurtu v utkání druhého kola...
Američanka Katie Volynetsová se napřahuje k úderu ve druhém kole Roland Garros.

Rychle odskočila na 4:0 a teprve pak se připomněla získanou hrou také Američanka. Místo koncovky však tenistky zamířily do šaten, za stavu 4:1 se totiž rozpršelo. Později pořadatelé zbytek středečního programu na venkovních dvorcích úplně zrušili.

Zpět na kurt se tak hráčky dostaly až ve čtvrtek, ovšem nejprve to byla spíše taková tenisová jednohubka. Soupeřky se stihly rozpinkat, Vondroušová vyhrála jeden game, pak ale opět začalo pršet a venkovní program se na více než dvě a půl hodiny zastavil.

Když už se tenistky pozdě odpoledne konečně vrátily na kurt natrvalo, Češka potvrdila zlepšení. Dobře rozehranou druhou sadu bez potíží dotáhla do zdárného konce a ve třetí chybující Američance rychle utekla na 4:0.

Volynetsová sice třemi gamy po sobě vývoj ještě zdramatizovala a později odvrátila dva mečboly, vyrovnat ale nestačila. Vondroušová dvoudenní a velmi zvláštní duel zvládla, potvrdila roli favoritky a po vítězství 0:6, 6:1 a 6:4 postupuje do třetího kola. V něm se střetne s přemožitelkou Siniakové Paguetovou.

Macháč potřeboval k postupu pět setů

Jediný český zástupce ve dvouhře mužů vstoupil do zápasu druhého kola s Navonem stylově. Čtyřmi gamy za sebou si vytvořil pohodlný náskok, a přestože i 31. nasazený Argentinec o chvíli později zaznamenal brejk a snížil, pro zisk prvního setu si bez větších komplikací došel Macháč. Vedení se ujal po výsledku 6:2.

Navone vs. Macháč

Reportáž ze zápasu

Argentinec si mnohdy nedokázal pomoct vlastním podáním. Po většinu zápasu ho sice trefoval solidně, hlavně ze začátku utkání z něj však příliš bodů nevytěžil.

Nic se na tom nezměnilo ani ve druhé sadě, kterou Macháč získal poměrem 6:1. Musel se přitom vypořádat nejen se soupeřem, ale i s více než půlhodinovou pauzou kvůli dešti. Český tenista si opět pomohl dlouhou sérií vítězných gamů, tentokrát jich bylo dokonce pět. Teprve potom se nakrátko nadechl také Argentinec.

Na začátku třetí sady se Navone vzedmul ke své dosud nejlepší pasáži a zlepšil herní prvky, které mu do té doby příliš nefungovaly. Oproti Macháčovi začal lépe zvládat servis a častěji zakončoval výměny. V úvodu setu vystřihl sérii získaných her a získal klíčový náskok, český hráč stačil pouze snížit a padl 3:6.

Nastartovaný Navone skvěle využil nabytého sebevědomí, hned v úvodu čtvrtého dějství opět obral svého vrstevníka o podání a suverénně zamířil za vyrovnáním. Nespokojený Čech v tu chvíli nedokázal směřování skóre zvrátit, a tak mu nezbývalo než zapomenout na promarněné vedení a zkoncentrovat se na rozhodující chvíle.

Ze zápasu se sice vyklubala dlouhá pětisetová bitva, ovšem jednotlivé sady žádné dechberoucí drama nebo obraty nenabízely. Platilo, že kdo se v úvodu dostane do pohody, bude se na konci radovat. Ani v pátém setu to nebylo jiné.

Začátek vyšel lépe Macháčovi, naopak Navonemu opět přestal fungovat servis. Zatímco ve čtvrté sadě si jím pomáhal k vyrovnání, v páté ho ani jednou neudržel. Český tenista postupně skládal game vedle gamu, až na konci s úlevným výkřikem vítězně zapumpoval.

Po třech hodinách a výsledku 6:2, 6:1, 3:6, 1:6 a 6:1 se podruhé v kariéře raduje z postupu do třetího kola grandslamového turnaje. V Paříži v něm změří síly se světovou pětkou Daniilem Medveděvem.

Bouzková posunula laťku, vyzve jedničku

Čtyřikrát Bouzková skončila na Roland Garros hned v prvním zápase, předloni ve druhém. Nyní při šesté účasti posunula své pařížské maximum a poprvé postoupila do třetího kola.

Fettová vs. Bouzková

Reportáž ze zápasu

Stejně jako Vondroušová i ona rozehrála svůj zápas ve středu. Úspěch v úvodním setu postavila na kvalitním prvním servisu, když ho trefila, ve většině případů se radovala ze získaného bodu.

Od šestého gamu přidala také účinný výkon na příjmu, díky kterému obrala Fettovou dvakrát o podání a rychle odskočila z 3:2 na konečných 6:2. Bouzková dobře zvládala vyrovnané koncovky gamů – k oběma brejkům došla přes shodu, v prvním případě dokonce přes pět nerozhodných stavů.

Ve druhém setu stihly tenistky odehrát pouze jednu hru, než je z kurtu vyhnalo deštivé počasí. K pokračovaní nakonec obě hráčky nastoupily až ve čtvrtek pozdě odpoledne, tedy o více než jeden celý den později.

Bouzková přivítala soupeřku zpět na kurtu brejkem a odskočením na 2:0, Chorvatka však zareagovala stejným způsobem a brzy manko stáhla. Také druhý set se nakonec lámal za stavu 3:2. Česka dokázala podobně jako v tom prvním dvakrát sebrat Fettové servis a slavila vítězství dvakrát 6:2.

Roland Garros

příloha iDNES.cz

Chorvatka sice byla aktivnější a zahrála čtyřikrát více vítězných úderů, ve srovnání s Češkou se však také častěji dopouštěla omylů. Za celý zápas nastřádala 31 nevynucených chyb, zatímco Bouzková pouze 13.

„Byla jsem docela v klidu, ale když jsme dnes nastoupily, tak ten pocit byl samozřejmě jiný. Nakonec jsem byla i trochu nervóznější. Jak byla ta dlouhá pauza, člověk nad tím přemýšlí. Ale jsem každopádně ráda, že jsem to zvládla. Je fajn si tu zlepšit osobák,“ podotkla Češka.

V dalším zápase se Bouzková při své premiérové účasti ve třetím kole Roland Garros utká se světovou jedničkou Polkou Igou Šwiatekovou, která už třikrát celý pařížský grandslam ovládla.

Siniaková ztratila dva tiebreaky a vypadla

Dlouhý a vyrovnaný boj s lepším koncem pro francouzské barvy. Siniaková proti soupeřce ze druhé stovky nepotvrdila pozici favoritky a domácí Paquetové, kterou hnali hlasití fanoušci, ve druhém kole Roland Garros poprvé v kariéře podlehla.

Siniaková vs. Paquetová

Reportáž ze zápasu

Úvod utkání Češce příliš nevyšel. Zatímco napoprvé stačila odvrátit tři brejkové šance soupeřky a vlastní podání ještě uhájila, napodruhé už úspěšná nebyla a dostala se do ztráty 1:3.

Z nepovedené pasáže se však rychle oklepala. Důležité bylo, že Paquetovou nepustila do ještě většího náskoku, ale naopak jí brejk okamžitě oplatila. Současně tím nastartovala svou sérii pěti získaných her v řadě, díky níž otočila skóre na 6:3 a získala první set.

Ve druhé sadě, kterou po třech gamech na téměř hodinu přerušil déšť, viditelně ubylo dlouhých a napínavých koncovek i brejkových šancí. Obě tenistky si lépe hlídaly vlastní podání a těžily z něj. Siniaková udeřila po návratu na kurt, kdy Paquetové odskočila na 3:1. Francouzka ale ztrátu okamžitě smazala a dotáhla se.

Set nakonec dospěl až do tiebreaku, ve kterém Siniaková snad i vinou horšícího se počasí neudržela koncentraci. Francouzka zkrácenou hru ovládla jasně 7:2, srovnala a na začátku třetího dějství navíc odskočila Češce na 2:0.

To už ale pařížskou antuku opět kropil déšť, a tak tenistky podruhé zmizely do šaten. Tentokrát na více než dvě a půl hodiny.

Francouzka Chloé Paquetová returnuje v zápase druhého kola Roland Garros.
Kateřina Siniaková returnuje v zápase druhého kola Roland Garros.

Pauza Siniakové prospěla. V prvním gamu po návratu na kurt zvládla dlouhou přetahovanou, obrala domácí hráčku o podání a dostala se zpět do zápasu. Brzy tento počin navíc ještě zopakovala a díky tomu otočila stav z 0:2 na 4:3. V tu chvíli byla ve třetí sadě nejblíže k vítězství.

Paquetová se však s pomocí bouřlivého publika vzepjala, srovnala skóre a následně také ve druhém tiebreaku Češku přehrála. Rychle odskočila na 5:0 a náskok už nepustila, byt měla uprostřed zkrácené hry namále. Siniaková ale nadějně rozehraný zápas nedotáhla a po prohře 6:3, 6:7 a 6:7 pro ni singlová účast v Paříži končí.

„Nejvíc mi to uteklo tiebreaku druhého setu, kdy jsem zahrála nejhůř z celého zápasu, čímž jsem ji vrátila do hry. Ten mě mrzí nejvíc. Třetí set už byl vyrovnaný a nervózní z obou stran,“ uvedla Siniaková.

Nosková podlehla soupeřce ze druhé stovky

Další českou tenistkou, která v turnaji žen končí, je Nosková. Devatenáctiletá hráčka podlehla ve dvou setech za hodinu a čtvrt Irině Beguové, která v žebříčku figuruje o téměř sto míst níže.

Beguová vs. Nosková

Reportáž ze zápasu

Start zápasu Noskové vůbec nevyšel. Úvodní přetahovanou o vlastní servis ztratila, a když o chvíli později Rumunka přidala a následně i potvrdila druhý brejk, ztrácela mladá Češka 0:4.

V dalším pokračování sice manko zmírnila a odvrátila tři setboly, na víc než výsledek 4:6 to ale nestačilo. Papírová favoritka se na dvorci častěji dopouštěla nevynucených chyb, z čehož Rumunka profitovala.

V podobném duchu se nesla také druhá kapitola zápasu. Nosková tentokrát sice udržela hned na začátku své podání, hned vzápětí ale ztratila pět her za sebou. Zklamaná Češka doplácela na neschopnost zlomit špatný vývoj zápasu. Postupem času počet chyb na její straně přibýval, naopak Beguová ty své dokázala téměř eliminovat.

Závěr utkání tudíž neprovázely žádné dramatické zvraty. Beguová si v klidu dokráčela pro postup, duel při vlastním servisu završila čistou hrou. Naopak Nosková po porážce 4:6 a 2:6 v ženském singlu končí.

Djokovič i Sabalenková bez potíží pokračují

Obhájce titulu a první tenista světa Srb Novak Djokovič ve druhém kole Roland Garros porazil 6:4, 6:1 a 6:2 Roberta Carballése ze Španělska. Na pařížském grandslamu zatím neztratil ani set. Dál postoupili také světová pětka Rus Daniil Medveděv a čtyřka Alexander Zverev z Německa.

Carballés vzdoroval srbskému favoritovi pouze v první sadě, potom už mu vítěz rekordních 24 grandslamů povolil pouhé tři gamy. V dalším kole Djokovič narazí na Lorenza Musettiho z Itálie.

„Těší mě, že jsem první dvě kola zvládl bez ztráty setu,“ řekl Djokovič na webu ATP. „Zase jsem na začátku měl problémy, protože soupeř hrál velmi dobře a agresivně. Naštěstí jsem zvládl klíčový brejk a ve druhém a třetím setu už jsem měl navrch,“ dodal.

Japonka Mojuka Učijimaová (vlevo) a Běloruska Aryna Sabalenková si podávají...

V ženské dvouhře po výhře dvakrát 6:2 nad Mojukou Učidžimovou z Japonska prošla do třetího kola Aryna Sabalenková z Běloruska. Druhá hráčka světa, kterou nyní čeká Španělka Paula Badosaová, odehrála utkání v dalším propršeném dni stejně jako Djokovič pod zataženou střechou.

„To je malá výhoda nasazených hráčů, protože hrajeme na velkých kurtech se střechou. Takže bez ohledu na to, jaké je počasí, máme jistotu, že svůj zápas odehrajeme. A to hodně pomáhá,“ citovala agentura Reuters Sabalenkovou.

Grandslamový turnaj Roland Garros

(antuka, dotace 53,5 milionu eur)

Muži:
Dvouhra - 2. kolo:

Macháč (ČR) - Navone (31-Arg.) 6:2, 6:1, 3:6, 1:6, 6:1
Djokovič (1-Srb.) - Carballés (Šp.) 6:4, 6:1, 6:2
Zverev (4-Něm.) - Goffin (Belg.) 7:6 (7:4), 6:2, 6:2
Medveděv (5-Rus.) - Kecmanovič (Srb.) 6:1, 5:0 skreč
Ruud (7-Nor.) - Davidovich (Šp.) 7:6 (7:5), 1:6, 6:3, 4:6, 6:3
Hurkacz (8-Pol.) - Nakashima (USA) 6:7 (2:7), 6:1, 6:3, 7:6 (7:5)
Dimitrov (10-Bulh.) - Marozsán (Maď.) 6:0, 6:3, 6:4
De Minaur (11-Austr.) - Munar (Šp,) 7:5, 6:1, 6:4
Fritz (12-USA) - Lajovič (Srb.) 6:3, 3:6, 6:3, 6:4
Rune (13-Dán.) - Cobolli (It.) 6:4, 6:3, 3:6, 3:6, 7:6 (9:7)
Paul (14-USA) - Fognini (It.) 6:1, 6:0, 6:2
Shelton (15-USA) - Nišikori (Jap.) 7:6 (9:7), 6:4 skreč
Kovalík (SR) - Chačanov (18-Rus.) 4:6, 4:6, 6:4, 6:3, 6:4
Struff (Něm.) - Bublik (19-Kaz.) 6:2, 6:2, 6:3
Ofner (Rak.) - Báez (20-Arg.) 3:6, 3:6, 6:4, 7:5, 7:6 (10:5)
Auger-Aliassime (21-Kan.) - Squire (Něm.) 6:4, 4:6, 6:3, 6:2
F. Cerúndolo (23-Arg.) - Misolic (Austr.) 6:2, 7:6 (7:2), 6:0
Shapovalov (Kan.) - Tiafoe (25-USA) 6:7 (4:7), 6:4, 6:2, 6:4
Griekspoor (26-Niz.) - Darderi (It.) 7:6 (7:2), 6:3, 6:3.
Korda (27-USA) - Kwon Sun-u (Korea) 6:4, 6:4, 1:6, 6:3
Musetti (30-It.) - Monfils (Fr.) 7:5, 6:1, 6:4
Arnaldi (It.) - Müller (Fr.) 6:4, 6:1, 6:3
Bergs (Belg.) - Marterer (Něm.) 3:6, 6:3, 6:1, 6:3
Č’-čen Čang (Čína) - Sonego (It.) 7:5, 3:6, 6:1, 6:4
Moutet (Fr.) - Ševčenko (Rus.) 6:4, 6:2, 0:6, 6:3
Kokkinakis (Austr.) - Zeppieri (It.) 1:6, 4:6, 6:3, 7:6 (7:5), 6:2
Etcheverry (28-Arg.) - Rinderknech (Fr.) 3:6, 6:7 (8:10), 6:1, 5:0 skreč

Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Vondroušová (5-ČR) - Volynetsová (USA) 0:6, 6:1, 6:4
Bouzková (ČR) - Fettová (Chorv.) 6:2, 6:2
Paquetová (Fr.) - Siniaková (32-ČR) 3:6, 7:6 (7:2), 7:6 (10:6)
Beguová (Rum.) - Nosková (27-ČR) 6:4, 6:2
Sabalenková (2-Běl.) - Učidžimaová (Jap.) 6:2, 6:2
Rybakinová (4-Kaz.) - Rusová (Niz.) 6:3, 6:4
Tausonová (Dán.) - Ostapenková (9-Lot.) 7:6 (7:4), 4:6, 6:3
Stearnsová (USA) - Kasatkinová (10-Rus.) 7:5, 6:2
Danilovičová (Srb.) - Collinsová (11-USA) 6:7 (3:7), 7:5, 6:4
Paoliniová (12-It.) - Baptisteová (USA) 6:4, 7:6 (8:6)
Keysová (14-USA) - Šarífová (Eg.) 6:0, 7:6 (9:7)
Svitolinová (15-Ukr.) - Parryová (Fr.) 6:4, 7:6 (7:3)
Samsonovová (17-Rus.) - Anisimovová (USA) 6:2, 6:1
Vekičová (Chorv.) - Kosťuková (18-Ukr.) 7:5, 6:4
Mertensová (25-Belg.) - Martičová (Chorv.) 6:4, 6:3
Navarrová (22-USA) - Erraniová (It.) 6:2, 7:5
Jastremská (30-Ukr.) - Wang Ja-fan (Čína) 6:2, 6:0
Fernandezová (31-Kan.) - Wang Si-jü (Čína) 6:3, 6:4
Potapovová (Rus.) - Golubicová (Švýc.) 6:2, 6:2
Badosaová (Šp.) - Putincevová (Kaz.) 4:6, 6:1, 7:5
Wang Sin-jü (Čína) - Tomovová (Bulh.) 7:5, 5:7, 6:1
Cocciarettová (It.) - Bucsaová (Šp.) 6:1, 6:4
Avanesjanová - Blinkovová (obě Rus.) 6:3, 6:0
Čeng Čchin-wen (7-Čína) - Korpatschová (Něm.) 6:2, 6:2
Gračovová (Fr.) - Peraová (USA) 6:1, 6:3
Andrejevová (Rus.) - Azarenková (19-Běl.) 6:3, 3:6, 7:5
Bogdanová (Rum.) - Pavljučenkovová (20-Rus.) 6:4, 6:4
Andreescuová (Kan.) - Kalinská (23-Rus.) 1:6, 7:5, 6:3

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!