Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Program v Paříži ničil déšť, Vondroušová a Bouzková dohrají až ve čtvrtek

Markéta Vondroušová returnuje ve druhém kole Roland Garros. foto: Profimedia.cz

Grandslamový turnaj Roland Garros se přehoupl do druhého kola, ve čtvrtém hracím dni z něj ale příliš neukrojil. V Paříži začalo po poledni vytrvale pršet, což pořadatele nakonec přinutilo středeční program na venkovních kurtech odložit. Markéta Vondroušová a Marie Bouzková své duely stihly rozehrát, pokračovat ale budou až ve čtvrtek. Ani tento den však neslibuje příliš příznivé počasí. Vondroušová první sadu ztratila 0:6, ve druhé vede 4:1, Marie Bouzková má za stavu 6:2 a 1:0 k vítězství o něco blíže. Kateřina Siniaková se na kurt vůbec nedostala.
  15:32aktualizováno  30. května 0:38

Vondroušová postupem do druhého kola vyrovnala svůj loňský výsledek na Roland Garros a zajisté míří výš, proti Katie Volynetsové z USA ji však čeká ještě těžká šichta.

Volynetsová vs. Vondroušová

Podrobná reportáž z přerušeného utkání

Američanka hraje poslední týdny ve velmi solidní formě a šesté hráčce světa, které v první sadě příliš nefungovalo podání, na úvod zápasu nadělila kanára.

Druhý set zahájila Vondroušová výrazně lépe, tentokrát ona čtyřmi gamy soupeřce odskočila. Teprve poté se chytla i Volynetsová a získanou hrou snížila. To byla zároveň poslední středeční událost v utkání, hned nato začalo pršet.

Zápas byl přerušen za stavu 0:6, 4:1 z pohledu Vondroušové.

Bouzková může vylepšit pařížské maximum

Také Bouzková je ve svém druhém utkání na turnaji favoritkou, což proti Chorvatce Janě Fettové dokázala v dosud odehrané části i potvrdit. Pokud dobře rozehraný duel dotáhne, poprvé v kariéře postoupí na Roland Garros do třetího kola, v němž by ji čekala světová jednička Iga Šwiateková.

Fettová vs. Bouzková

Podrobná reportáž z přerušeného utkání

Česká tenistka, která v žebříčku momentálně drží 42. pozici, si k zisku první sady pomohla spolehlivým podáním a ve druhé polovině setu i účinným returnem. Rychle díky tomu odskočila z 3:2 na 6:2 a ujala se vedení.

Ve druhé sadě stihly tenistky odehrát jen jeden game, než rozhodčí zápas přerušil. I v něm byla Bouzková úspěšná, když udržela vlastní servis. Utkání tak bude ve čtvrtek pokračovat za stavu 6:2 a 1:0 z pohledu Češky.

V původním středečním rozpisu figurovala i Siniaková, která se však na dvorec proti domácí Chloé Paquetové vůbec nedostala. I její zápas by tak měl přijít na řadu ve čtvrtek, nicméně předpověď počasí nevypadá příliš příznivě ani pro tento den.

Šwiateková postoupila po velkém obratu

Obhájkyně titulu Polka Šwiateková odvrátila proti Japonce Naomi Ósakaové mečbol a po výhře 7:6, 1:6, 7:5 se raduje z postupu do třetího kola. Světová jednička tak v Paříži dál živí šanci na třetí titul po sobě a čtvrtý v kariéře.

Šwiateková proti čtyřnásobné grandslamové vítězce Ósakaové, která se letos vrátila po mateřské přestávce a na Roland Garros startovala díky chráněnému žebříčku, otočila ve třetím setu vývoj ze stavu 2:5 na 7:5. Postup vybojovala po třech hodinách hry.

Japonka Naomi Ósakaová se natahuje po balonku ve druhém kole Roland Garros.
Polka Iga Šwiateková sleduje a dobíhá letící balonek ve druhém kole Roland...

„Tenhle zápas byl opravdu náročný. Mnohem víc, než bych na druhé kolo čekala. Příště budu lépe připravená. Naomi hrála úžasně a měla skvělou ruku,“ řekla v rozhovoru na kurtu polská tenistka.

Trojnásobná vítězka pařížského grandslamu sice přišla v prvním setu o vedení 4:2, v závěru ale odvrátila setbol a ve zkrácené hře uspěla jasně 7:1. Ósakaová ale ve druhé sadě srovnala. Díky výborné hře na příjmu prolomila třikrát soupeřčin servis a vynutila si třetí set.

V jeho úvodu ztratila Šwiateková podání, Ósakaová poté odvrátila šest brejkbolů a vedla 5:2. V deváté hře polská hráčka čelila při servisu Japonky mečbolu, ale povedeným returnem křížem jej odvrátila. Poté Polka získala další tři hry po sobě a hned první mečbol využila. Ósakaové nepomohlo ani osm es a 54 vítězných míčů.

Alcaraz přehrál kvalifikanta z Nizozemska

Třetí hráč světa Španěl Carlos Alcaraz porazil Nizozemce Jespera de Jonga 6:3, 6:4, 2:6, 6:2. Jeho dalším soupeřem bude Američan Sebastian Korda, nebo Korejec Kwon Sun-u. I jejich duel byl ale kvůli dešti přerušen a následně odložen na čtvrtek.

Alcaraz postoupil do třetího kola Roland Garros počtvrté za sebou. Proti 176. hráči světa De Jongovi, který do soutěže prošel z kvalifikace, zaznamenal 35 vítězných míčů. Udělal ale také 47 nevynucených chyb a poprvé na turnaji ztratil set.

Nizozemec Jesper De Jong se raduje ze získané výměny ve druhém kole Roland...
Úder Španěla Carlose Alcaraze ve druhém kole Roland Garros.

„Už jsem říkal mnohokrát, že každý soupeř vás může dostat do problémů. Nezáleží na umístění v žebříčku, musíte se vždy soustředit na každý bod. Je dobře, že jsem získal trochu rytmus, ale raději trávím na kurtu méně času,“ řekl Alcaraz v pozápasovém rozhovoru na dvorci.

Dál postupuje i vítěz letošního Australian Open Jannik Sinner. Druhý tenista světa porazil Francouze Richarda Gasqueta 6:4, 6:2, 6:4 a připsal si třicáté vítězství v sezoně. Po druhém grandslamu sezony se může stát světovou jedničkou. „Určitě jsem se dnes cítil lépe než v prvním kole. Vím, že se mohu ještě trochu zlepšit a pracuji na tom,“ uvedl.

Grandslamový turnaj Roland Garros

antuka, dotace 53,5 milionu eur

Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Sinner (2-It.) - Gasquet (Fr.) 6:4, 6:2, 6:4
Alcaraz (3-Šp.) - De Jong (Niz.) 6:3, 6:4, 2:6, 6:2
Rubljov (6-Rus.) - Martínez (Šp.) 6:3, 6:4, 6:3
Tsitsipas (9-Řec.) - Altmaier (Něm.) 6:3, 6:2, 6:7 (2:7), 6:4
Kotov (Rus.) - Wawrinka (Švýc.) 7:6 (7:5), 6:4, 1:6, 7:6 (7:5)

Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Šwiateková (1-Pol.) - Ósakaová (Jap.) 7:6 (7:1), 1:6, 7:5
Gauffová (3-USA.) - Zidanšeková (Slovin.) 6:3, 6:4
Džábirová (8-Tun.) - Osoriová (Kol.) 6:3, 1:6, 6:3
Keninová (USA) - Garciaová (21-Fr.) 6:3, 6:3

Autoři: ,