Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Ferguson: Osud byl na naší straně

Sport

  10:59
MOSKVA - Když kapitán fotbalistů Chelsea John Terry v páté sérii penaltového rozstřelu ve finále Ligy mistrů proti Manchestru podklouzl a míč nasměroval jen do tyče, čímž udržel Manchester ve hře, napadlo kouče United Alexe Fergusona, že dostal osudové znamení.

Ferguson to znovu dokázal. foto: AFP

 "Osud byl na naší straně celou sezonu. A byl při nás i ve chvíli Terryho penalty," líčil Ferguson, jenž svoji nevídanou sbírku trofejí ve funkci kouče Manchesteru rozšířil v moskevských Lužnikách už o dvaadvacátý cenný kousek.


Zatímco po Terryho zaváhání další penalty Fergusonovi svěřenci zvládli bezchybně a po devíti letech se "Rudí ďáblové" těší z dobytí evropského trůnu, hráči Chelsea s nevěřícími výrazy litovali toho, jak velkou šanci promarnili. Přitom od premiérového triumfu v Lize mistrů nebyli daleko. Kdyby Terry namířil svůj penaltový pokus o pár centimetrů blíž ke středu brány, slavilo by se v ruské metropoli v rytmu "Blues". "Je to obrovská škoda. Většinu zápasu jsme byli lepší, měli šance, nastřelili tyčku a břevno. A stejně nám to nestačilo. Proto je těžké vstřebat takovou porážku," posteskl si
záložník Frank Lampard, který plánoval, že případné vítězství věnuje svojí nedávno zesnulé matce. "Je trochu nešťastné, že jsme se do finále dostali zrovna v tomhle roce, protože jsem prožíval velmi složité období. Na druhou stranu mě fotbal aspoň chvíli odváděl od těch černých myšlenek," vyznal se Lampard.


Ten se zastal i smolaře Terryho. S oblíbeným zadákem, který v Chelsea odmalička vyrůstal, soucítilo celé mužstvo. "Nikdo ho nemůže kritizovat, zvlášť z Chelsea. Je to chlap na svém místě. Ne mnoho hráčů by se před pátou penaltou postavilo a řeklo: jdu na to, protože v ní jde o všechno," řekl Lampard. "Myslel jsem, že John penaltu dá. Protože v tréninku je v nich vynikající," podivoval se zadák Manchesteru Rio Ferdinand, Terryho parťák z anglické reprezentace.


Byl to ostrý kontrast: zatímco poražení finalisté z Chelsea popadali na rozmoklý trávník, na jehož mizernou kvalitu doplatil nejvíc Terry, který se po finále nestyděl za slzy zmaru, Fergusonův tým necelé dva týdny po obhajobě titulu v anglické lize slavil další velký triumf. Ten navíc přišel symbolicky 50 let po mnichovské letecké tragédii, která navždy hrdý klub poznamenala.

"Je to nejšťastnější den v mém životě. Přitom jsem si myslel, že bude tím úplně nejhorším," zářil nadšením portugalský kanonýr Cristiano Ronaldo, kterého na rozdíl od Terryho jeho nepovedená penalta ve třetí sérii chycená Petrem Čechem nakonec mrzet nemusela. "Vůbec nevím, co říct. Protože když jsem nedal, tak jsem myslel, že prohrajeme. Ale kluci pořád věřili, že se to otočí. Jsem na ně hrdý," rozplýval se Ronaldo, autor úvodní branky z 26. minuty.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....