Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vyloučí FIFA ukrajinský fotbal? Ševčenka má do čela svazu tlačit prezident Zelenskyj

Legendární hráč a ukrajinský trenér Andrij Ševčenko gestikuluje během čtvrtfinálového utkání ME mezi jeho svěřenci a Anglií. foto: AP

Doporučujeme
Po rozmíškách ve vedení ukrajinského olympijského výboru zažívá krizi další svaz v zemi, která od konce února čelí ruské vojenské invazi.
  19:17

Ukrajinský sport rozhodně netáhne ani v této těžké době za jeden provaz. Jsou to tři týdny, kdy postupně vystupovaly legendy této země z výkonného výboru národního olympijského výboru (NOCU).

Mimochodem, vyhrocená situace v něm (řadě sportovců vadí, že včele stojí lidé s proruskou minulostí) stále není vyřešena.

V současnosti se otřásá sídlo ukrajinského národního fotbalového svazu (UAH).

Fakt, že je jeho dlouholetý prezident Andrij Pavelko vyšetřován kvůli zpronevěře, nová informace není. Novinkou je, že ve středu by se mělo uskutečnit virtuální mimořádné zasedání výkonného výboru, na kterém by se mělo rozhodnout o Pavelkově suspendaci a rovnou i náhradě.

Skupina funkcionářů měla navrhnout na post předsedy 46letou legendu ukrajinského fotbalu Andreje Ševčenka.

Jenže... „Zasedání výkonného výboru může být usnášeníschopné pouze za přítomnosti nejméně dvou třetin jeho členů a také nutně prezidenta, nebo jednoho z prvních místopředsedů, kterým prezident poskytne příslušné písemné pověření,“ ozval se na svém facebookovém profilu viceprezident UAF Oleg Protasov.

Proruský špion v ukrajinském olympijském výboru? Ten opouští legendy v čele se Ševčenkem

„Vyjádření nedůvěry prezidentovi není v řádu stanoveno v rámci kompetencí výkonného výboru,“ pokračoval ve svém prohlášení, aby následně zašel ještě dál: „Vše je prací ,podvratné proruské skupiny’, jejímž cílem je absolutní zničení ukrajinského fotbalu.“

Je totiž na místě připomenout pár doplňujících informací:

Protasov je jedním z těch, kteří vystoupili na konci listopadu z výkonného výboru NOCU. Učinil tak krátce poté, co se ke stejnému kroku odhodlal právě Ševčenko.

Ten ale zároveň předtím působil ve funkci výkonného ředitele kapitálové společnosti, kterou pomáhal založit společně s ruským oligarchou Romanem Abramovičem, bývalým to majitelem londýnské Chelsea.

Za tu v letech 2006–2009 držitel Zlatého míče z roku 2004 hrál a právě v britské metropoli se oba muži spřátelili.

Nejlepší střelec ukrajinské reprezentace (48 gólů) a její bývalý trenér (2016–2021) si po konci aktivní kariéry postupně vybudoval silné zákulisní postavení.

Možná až moc silné. A pro některé i za pomoci ruských peněz, což se v současné situaci a během rusko-ukrajinského válečného konfliktu neodpouští.

Aktuální situace v UAF každopádně může mít mezinárodní následky. Už před týdnem měl dle ukrajinských médií volat Ševčenkovi šéf evropského fotbalu (UEFA) Alexander Čeferin a varovat ho, že pokud se dostane do funkce díky obcházení stanov, navždy mu budou zapovězeny vrcholné struktury UEFA.

Protasov se následně vytasil dopisem od FIFA a UEFA místopředsedům UAF, ve kterém je jasně napsáno, že jakékoliv porušení stanov a politické zapojení do dění asociace může znamenat vyloučení Ukrajiny ze všech mezinárodních fotbalových struktur.

Rodák z Dnipra připomíná, že na jednotlivé členy výkonného výboru údajně tlačí šéfové regionálních vojenských správ a ukrajinská tajná služba. Za údajný nátlak dokonce od prezidenta Volodymyra Zelenského se schoval pak i sám Ševčenko.

Jak to ve středu vše dopadne?

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...