Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Finále Evropské ligy ovládla Sevilla po výhře nad Interem Milán. Triumf slaví i český brankář Vaclík

Sevilla porazila ve finále EL Inter Milán a raduje se ze zisku trofeje foto: ČTK

Kolín nad Rýnem - Fotbalisté Sevilly ve finále Evropské ligy porazili Inter Milán 3:2 a šestým triumfem potvrdili pozici historicky nejúspěšnějšího týmu soutěže. Z trofeje se raduje i český brankář Tomáš Vaclík, místo něhož však utkání odchytal Maročan Jasín Bunú. Finále v Kolíně nad Rýnem se kvůli pandemii koronaviru odehrálo bez diváků.
  23:02

Inter začal výborně a v páté minutě se ujal vedení. Diego Carlos fauloval ve vápně Romela Lukaka, který na sebe vzal odpovědnost a z pokutového kopu se nemýlil. Belgický útočník vylepšil vlastní rekord, když v soutěži skóroval v 11. utkání za sebou, do nějž nastoupil. V dresu „Nerazzurri“ zaznamenal 34. soutěžní branku v ročníku. Tolik tref za Inter v premiérové sezoně naposledy nastřílel legendární Brazilec Ronaldo v ročníku 1997/98.

Mezi dvanáctou a 33. minutou otočil stav dvěma hlavičkami Luuk de Jong. O chvíli později ale stejným způsobem srovnal Diego Godín.

Sevilla porazila ve finále EL Inter Milán a raduje se ze zisku trofeje
Sevilla porazila ve finále EL Inter Milán a raduje se ze zisku trofeje

Sevilla - Inter Milán 3:2 (2:2)

Branky: 12. a 33. De Jong, 74. Carlos - 5. Lukaku z pen., 35. Godín. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra - Kamphuis (video, všichni Niz.). ŽK: Carlos, Banega - Conte (trenér), Barella, Bastoni, Gagliardini. Bez diváků.

Sevilla: Bunú - Navas, Koundé, Carlos (86. Gudelj), Reguilón - Jordán, Fernando, Banega - Ocampos (70. El Haddadi), De Jong (86. En-Nesjrí), Suso (77. Vázquez). Trenér: Lopetegui.

Inter Milán: Handanovič - Godín (90. Candreva), De Vrij, Bastoni - D'Ambrosio (78. Moses), Barella, Brozovič, Gagliardini (78. Eriksen), Young - Lukaku, Martínez (78. Sánchez). Trenér: Conte.

Vedení na stranu italského mužstva mohl ve druhém poločase vrátit Lukaku, jenže samostatný únik zakončil pouze střelou do Bunúa.

Rozhodující okamžik tak přišel v 74. minutě, kdy se po standardní situaci odrazil míč ke Carlosovi, jehož „nůžky“ nešťastně usměrnil do vlastní sítě Lukaku. Trenér Interu Antonio Conte následně provedl trojí střídaní a jeden z nově příchozích Alexis Sánchez málem srovnal. V pádu však nezakončil ideálně a bek Jules Koundé z brankové čáry odkopl míč. Další šanci si už milánské mužstvo nevypracovalo.

Sevilla neprohrála ani šesté finále soutěže, která se dříve hrála pod názvem Pohár UEFA, a navázala na prvenství z let 2006-2007 a 2014-2016. Inter se dosud radoval ze třech primátů v letech 1991, 1994 a 1998.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!