Neděle 2. června 2024, svátek má Jarmil
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pardubice mají klid, Zlín po prohře zůstává na dně. Rozhodne poslední kolo

Pardubičtí fotbalisté slaví čtvrtý gól v síti Karviné. foto: ČTK

O přímém sestupujícím z Fortuna ligy se rozhodne v závěrečném dějství nadstavbové části. Nejhorší pozici má nadále Zlín, který doma podlehl Bohemians 1:2 a na oba své konkurenty - Karvinou a České Budějovice - ztrácí dva body. Klid už mají po deklasování Slezanů 4:0 hráči Pardubic, Dynamo hrálo doma s Jabloncem 2:2.
  16:53aktualizováno  20:13

Před posledním kolem nejvyšší soutěže je situace následující: 16. Zlín, 27 bodů; 15. České Budějovice, 29 bodů; 14. Karviná, 29 bodů.

Minisouboj mezi těmito třemi mužstvy určí, kdo ligovou příslušnost udrží a kdo se o ni popere ještě v baráži. Ta čeká týmy na 14. a 15. pozici, přímo padá jen nejhorší celek.

Zlín příští sobotu nastoupí v Jablonci a Karviná vyzve doma České Budějovice. „Pojedeme do Jablonce vyhrát. Je to jediná možnost, jak se dostat do baráže. Je jedno jak, položíme tam klidně život, abychom to zvládli,“ řekl zlínský kouč Bronislav Červenka.

Kdo za týden potřebuje jaký výsledek?

Nejlépe postavené Karviné k jistotě baráže postačí pouze bod, protože by tím pádem udržela za sebou Dynamo i případně vítězný Zlín, který byl po základní části o vzájemné zápasy horší.

České Budějovice potřebují porazit Karvinou a nemusejí se ohlížet na Zlín, který by je tak nemohl dostihnout. Pokud by jen remizovaly, Zlín je může přeskočit, poněvadž byl po 30 kolech v tabulce před nimi – v případě rovnosti bodů rozhoduje pořadí po základní části (16. Budějovice, 15. Zlín, 14. Karviná). „Pojedeme tam vyhrát,“ vyhlásil trenér Jiří Lerch.

Zlín nutně musí zvítězit v Jablonci a dostat se na třicet bodů.

To Pardubic se už podobné propočty netýkají, triumf nad Karvinou je definitivně uklidnil. „Jsme za to moc šťastní, je to obrovská úleva, protože poslední týdny byly strašně moc náročné a nervózní. Jsme rádi, že záchranu nemusíme řešit na Bohemce,“ poznamenal pardubický trenér Radoslav Kováč.

Jeho – brzy už bývalí, jak nepřímo potvrdil na tiskové konferenci po zápase – svěřenci nepřipustili zaváhání, poločas vyhráli 2:0 a stejný počet branek přidali po změně stran. Hattrickem se blýskl Krobot, Kováč má namířeno do Liberce.

Klidnější mohly být také České Budějovice, jenže doma prohospodařily ještě do přestávky dvougólové vedení nad Jabloncem.

„Byly to hloupé branky,“ reagoval kouč Lerch. „Po pauze jsme chtěli být trpěliví, ale chybělo nám štěstí. Jablonec tady podal po Spartě nejlepší výkon na jaře.“

4. kolo nadstavbové části Fortuna ligy

skupina o záchranu

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!