Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Plzeň a Sparta zaplatí za výtržnosti po finále poháru. Pokuty padaly i za ligu

Policisté se snaží zastavit fanoušky, kteří po konci českého fotbalového poháru vtrhli na hřiště. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA) potrestala za výtržnosti fanoušků po finále MOL Cupu Plzeň pokutou 200 tisíc a pražskou Spartu pokutou 100 tisíc korun. Příznivci obou týmů vnikli po utkání na hřiště a začali se rvát, zasahovat museli policejní těžkooděnci. Komise v komuniké uvedla, že pokud by pořadatelem finále nebyla Fotbalová asociace ČR, tresty by byly výrazně vyšší.
  19:17

Další pokuty dostaly kluby za porušení povinností pořadatele v závěru ligové soutěže. Sparta obdržela za domácí duel s Plzní pokutu 150 tisíc a Slavia za utkání s Mladou Boleslaví 120 tisíc korun.

Po finále domácího poháru, v němž Sparta v plzeňské Doosan Areně zvítězila 2:1 a po ligovém titulu získala double, vnikli na hrací plochu fanoušci obou táborů a střeli se v několika potyčkách. Každý z klubů se zodpovídal z nesportovního chování příznivců a celkem pěti konkrétních prohřešků, které oběma komise vytkla.

22. května 2024

„Pokud bychom řešili podobný případ v rámci standardního ligového utkání a kterýkoliv z klubů by zastával pozici pořadatele, byly by udělené tresty mnohem vyšší. V případě finále MOL Cupu je však potřeba brát na zřetel, že ani jeden z klubů pořadatelem nebyl,“ uvedl předseda disciplinární komise Richard Baček.

„Naopak je nutné zdůraznit, že pořadatelem byla FAČR, tedy subjekt, který sice nese primární odpovědnost za průběh utkání, ale který není možné dle disciplinárního řádu FAČR potrestat. FAČR je nicméně v případě poháru příjemcem uložených pokut. Proto jsme stanovili pokuty v této výši a věříme, že dění v Plzni bude dostatečným poučením, aby k podobným incidentům v budoucnu nedocházelo,“ dodal Baček.

FAČR v prohlášení uvedla, že se bezpečnostní služba nejprve snažila situaci po utkání řešit bez aktivního zapojení policie. Tu o součinnost podle zákona o podpoře sportu požádal bezpečnostní manažer ve chvíli, kdy na hrací ploše reálně hrozil hromadný střet příznivců obou klubů a objevily se i další výtržnosti. Vedení FAČR zahájilo vlastní vyšetřování událostí po zápase a se závěry seznámí výkonný výbor.

V nejvyšší soutěži kluby pořadatelem zápasů jsou. Sparta pyká mimo jiné za vniknutí fanoušků na trávník po posledním utkání s Plzní, po němž následovala mistrovská korunovace. Slavia zase byla potrestána za to, že její příznivci v závěrečném kole použili pyrotechniku, což mělo za následek přerušení zápasu s Mladou Boleslaví.

Za nepřístojnosti fanoušků Baník Ostrava a Hradec Králové zaplatí 60 tisíc, České Budějovice 30 tisíc, Pardubice 20 tisíc a druholigová Opava 30 tisíc korun.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!