Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Fotbal v parlamentu

Sport

  13:56
Praha - Fotbaloví funkcionáři ve svém volání po změně legislativy v boji proti výtržníkům našli podporu u předsedy Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka. Při dnešní schůzce na parlamentní půdě se obě strany shodly, že k zajištění vyšší bezpečnosti na stadionech bude nezbytné upravit zákony a jejich prostřednictvím zajistit, aby výtržníci byli nejen odhaleni, ale také bez větších prodlev odsouzeni.

Derby pražských "S", činitelům došla trpělivost. foto: ČTK

Vlček po setkání řekl novinářům, že fotbalový svaz má do konce května předložit návrhy těchto úprav. Pak se jimi budou zabývat poslanci, a pokud bude nalezena shoda, mohly by změny vstoupit v platnost ještě do konce letošního roku. "Chtěli bychom najít podporu napříč politickými stranami, své si k tomu musí říct odborníci z ministerstva vnitra a spravedlnosti," dodal Vlček. Ministr vnitra Ivan Langer přitom už dříve prohlásil, že změny v legislativě nepovažuje za nezbytné. Vlček v tomto směru hodně spoléhá na své kolegy z parlamentního podvýboru pro sport, který vede někdejší skokan na lyžích Pavel Ploc.

Vlček se na rozdíl od Langera alespoň k částečným změnám přiklání i proto, že vidí skulinky, kvůli kterým není možné výtržníky dostatečně potrestat. "V zákonech máme dílčí ustanovení, podle kterých je možné postupovat. Jenže je třeba všechny zákonné možnosti lépe propojit, což zatím zcela nedokážeme," tvrdí Vlček.  Podle jeho mínění by ani policisté neměli zmizet ze stadionu, což obsahuje návrh nového policejního zákona, a nemělo by se prý za jejich přítomnost ani platit. "Samozřejmě není možné, aby vždy byl plný stadion policistů ze zásahové jednotky. Někdy stačí jen hlídka, která by vyvedla provinilce, další policisté mohou být připraveni mimo stadion. Ale platit by se nemělo, je to veřejná služba," prohlásil Vlček.

Šéf Poslanecké sněmovny uvedl, že politici se budou snažit nebezpečné živly ze stadionu vytlačit. "Základním cílem musí být, že viníka v hledišti nejen odhalíme a vyvedeme ze stadionu, ale ve zkráceném řízení bude obviněn, aby tam již příště nemohl. Jedině tak zajistíme bezpečnost," vysvětlil podstatu změn Vlček.

 

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...