Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Fotbalisté Dánska porazili Wales 4:0. Ve čtvrtfinále mohou narazit na Česko

Kasper Dolberg foto: AP

Amsterodam - Nakonec šlo o celkem jednoznačnou záležitost. První osmifinále Eura ovládli na stadionu v Amsterdamu fotbalisté Dánska, a to především díky výkonu Kaspera Dolberga, který vstřelil Walesu dva góly. Na konečné skóre 4:0 upravovali v závěru Joakim Maehle a Martin Braithwaite.
  20:07

Čeští fanoušci brojí na Nizozemce do Budapešti. Pozor na covidová lejstra a zapomeňte na ‚Plzničku’

Už nyní je jasné, že Dánové ve čtvrtfinále narazí na postupujícího ze dvojice Česko - Nizozemsko.

Wales získal ve skupině A čtyři body a zajistil si tak přímý postup do vyřazovacích bojů, nemusel řešit tabulku třetích míst. Druhé nakonec skončilo i Dánsko, ve skupině B mu k tomu nakonec stačily pouhé tři body, které vybojovalo díky závěrečnému triumfu nad Ruskem.

Favorizovaným Dánům se tentokrát vyplatilo nasazení Kaspera Dolberga. Amsterdamskou arénu ze svého někdejšího působení v Ajaxu dobře zná, což prokázal. Vstřelil dva góly a významně pomohl svému týmu k postupu.

Až do sobotního zápasu toho ovšem Dolberg na Euru moc neodehrál. V prvních dvou duelech ani minutu, proti Rusku na závěr skupinové fáze půlhodinku. Jenže Yussufa Poulsena nepustily do hry zdravotní problémy, a tak dostal šanci právě třiadvacetiletý útočník z Nice.

Zhostil se jí skvěle. Nejprve pálil přesně zpoza pokutového území, po přestávce využil velké chyby Neka Williamse při rozehrávce a zařídil Dánsku nejen vedení, ale i postup.

Wales se totiž na žádný velký odpor nezmohl. Hrozil pouze Gareth Bale, navíc jen občasně. V první půli minul branku dvakrát, přesněji nepálil ani po změně stran a jen smutně sledoval, jak jeho tým inkasuje jeden gól za druhým.

‚Neodletět kvůli omylem nafouknuté skluzavce, to je poprvé.‘ Fotbalisté měli problémy s letadlem

I když závěrečné dvě trefy přišly až v posledních minutách. Joakim Maehle si šikovně přehodil míč na levou nohu, zmátl obránce a bombou k bližší tyči přidal třetí dánský gól. V nastavení pečetil velké vítězství Martin Braithwaite, jehož zásah musel posvětit až videorozhodčí. Na první pohled se totiž zdálo, že mohlo jít o ofsajd.

Výkon Velšanů byl slušný jen v úvodních dvaceti minutách, pak už šlo o zklamání. Frustraci ostrovního celku demonstroval Harry Wilson, jenž uzavřel turnaj zbytečnou červenou kartou po faulu zezadu.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.