Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Fotbalisté Manchesteru chystají pomstu

Sport

  0:30
PRAHA - Pět let starou noční můru můžou zaplašit fotbalisté Manchesteru United. Pokud ve čtvrtfinálové sérii Ligy mistrů, která začne úvodním zápasem v úterý, vyřadí Porto, nechají definitivně zapomenout na šokující vyřazení z roku 2004. Tehdy portugalský gigant na Old Trafford v osmifinále oslavil senzační postup a pak dokráčel až k celkovému vítězství.

Cristiano Ronaldo má před Ligou mistrů dobrou náladu. foto: ČTK

Také druhý duel úterního programu má historickou souvislost: španělský Villarreal má zase s Arsenalem nevyřízené účty za tři roky staré semifinále.

Manchester, který je v LM neporažený už 21 utkání, dělí pět zápasů od toho, aby jako první tým v historii Ligy mistrů obhájil vítězství v soutěži. V nejprestižnější evropské klubové soutěži naposledy dvakrát za sebou triumfoval AC Milán v letech 1989 a 1990, ale to se ještě bojovalo pod hlavičkou Poháru mistrů evropských zemí.

"Nebude to jednoduché, mají obrovskou ofenzivní sílu a také formu. Ale my sníme o tom, že se zase podíváme až do finále," prohlásil útočník Carlos Tévez, který se při neúčasti zraněného Dimitara Berbatova postaví na hrot vedle Wayna Rooneyho.

Ten se vrací do sestavy poté, co společně se stoperem Nemanjou Vidičem a Paulem Scholesem vynechali kvůli disciplinárnímu trestu poslední ligový zápas s Aston Villou.

Portugalští šampioni sice na výjezdy do Anglie nevzpomínají rádi, protože se jedenáctkrát z dvanácti duelů vraceli s prázdnou a díky jediné remíze 1:1 právě Manchester vyřadili, ale sebevědomí jim nyní nechybí. Velká je hlavně ofenzivní síla mužstva, které se opírá o autora letošních šesti branek v LM Lisandra, Hulka, Lucha a Raúla Meirelese.

"Žlutá ponorka" proti "Kanonýrům", kdo uspěje?
Také souboj Villarrealu s Arsenalem je střetnutím týmů z Pyrenejského poloostrova a ostrovů. Hráči Villarrealu ještě mají v paměti tři roky starý souboj, kdy byli v semifinálové odvetě s Arsenalem krok od prodloužení, ale záložník Villarrealu Riquelme neproměnil v poslední minutě penaltu a brankář Jens Lehmann svým zákrokem nasměroval do pařížského finále právě londýnské "Kanonýry".

I proto teď Žlutá ponorka, jak se Villarrealu přezdívá, spřádá plány na odvetu. Villarreal bude spoléhat také na záložníka Roberta Pirese, který do španělského celku zamířil před třemi lety právě z Arsenalu. "Nemůžu z hlavy vymazat těch šest let, co jsem tam strávil. Teď půjdu poprvé proti Arsenalu, což pro mě bude velmi emotivní. Jeho fanouškům se musím omluvit, ale udělám všechno pro to, aby postoupil Villarreal," vzkázal Pires.

Dodnes se nevyrovnal s tím, že v posledním utkání za Arsenal ve finále LM v Paříži proti Barceloně odehrál jen 18 minut, když jej trenér Arséne Wenger musel obětovat a vystřídat po vyloučení brankáře Lehmanna. "Pořád to je pro mě bolestivá vzpomínka. Nikdy nebudu souhlasit s tím, co trenér udělal. Už jsme se o tom spolu bavili několikrát," prozradil Pires.

Naopak Arsenal nabírá formu: vyhrál šest z posledních sedmi zápasů a v Premier League nepoznal přemožitele už v 17 utkáních.

Úterní program (začátky ve 20:45):
Villarreal - Arsenal (rozhodčí Övrebö, Nor.)-
Manchester United - Porto (rozhodčí Plautz, Rak.).

Autor:

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...