Pondělí 17. června 2024, svátek má Adolf
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Do druhé ligy padá Zlín, o evropské poháry si zahraje Hradec Králové

Zklamaní fotbalisté Zlína po sestupu. foto: Ota Bartovský, MAFRA

Zlínští fotbalisté po devíti letech sestupují do druhé ligy. V závěrečném dějství nadstavbové části Fortuna ligy ve skupině o záchranu podlehli v Jablonci 0:1 a zůstali na poslední příčce tabulky. V souboji jeho konkurentů Karviná porazila České Budějovice 1:0, oba kluby čeká baráž o udržení nejvyšší soutěže proti Vyškovu resp. Táborsku. Prostřední skupinu ovládl suverénně Hradec Králové, Teplice zdolal i v odvetném finále (2:0) a v zápase o postup do 2. předkola Konferenční ligy vyzve pátý tým skupiny o titul.
  20:57

Zlín hrál nejvyšší soutěž nepřetržitě od roku 2015. V roce 2017 dokonce triumfoval v domácím poháru, což mu zajistilo účast v základní skupině Evropské ligy. To byly nejzářivější chvíle klubu.

Vedli ho známí trenéři Michal Bílek, Bohumil Páník či Pavel Vrba. Ale právě za Vrby loni na podzim začal pád, který jeho nástupce Bronislav Červenka nezastavil.

Zlín měl nejslabší jaro, přestože na jeho úvod obral o body Slavii. Jenže vyhrál jen dvakrát a nasbíral osm porážek. Po základní části byl předposlední, ale v nadstavbě získal jen dva body za remízy. To nemohlo na záchranu stačit.

„Můžeme si za všechno sami. Hráči, všichni trenéři, je to jen a jen naše chyba. Obrovské zklamání, smutek,“ řekl zlínský kouč Červenka v rozhovoru pro O2 TV.

„Ligu jsme si neprohráli tady v Jablonci, nezvládli jsme posledních šest zápasů. Nedali jsme do toho víc, než bylo zapotřebí. Nešli jsme na krev. Jsme zaslouženě tam, kde jsme.“

Termíny po nadstavbě

Utkání o Konferenční ligu
pátek 31. května

Baník/Slovácko vs Hradec/Teplice

Baráž o účast v první lize
1. utkání: čtvrtek 30. května
Vyškov vs Karviná Budějovice vs Táborsko

odvety: neděle 2. června
Táborsko – Budějovice
Karviná – Vyškov

Z ohrožených týmů po základní části se nadstavba nejvíc povedla Pardubicím které vyhrály z pěti zápasů, a Karviné. Ta získala sedm bodů a v baráži narazí na papírově slabší Vyškov. V závěrečném kole by ji k sestupu odsoudila jen porážka s Budějovicemi a zároveň výhra Zlína. Obojí bylo daleko.

České Budějovice byly po základní části na dně, na úvod nadstavby porazily Bohemians, což bylo pro ně zásadní. Tím se dostaly před Zlín a po remíze na jeho hřišti ho pod sebou udržely. V závěrečném kole nadstavby za ně bojoval Jablonec, který zdolal Zlín. Díky němu se vyhnuly přímému sestupu.

Ve „zbytečném“ utkání na Bohemians potvrdily Pardubice solidní formu v závěru sezony a zvítězily 1:0. Oba týmy si záchranu zajistily už dřív stejně jako Jablonec. Pardubický kouč Radoslav Kováč po zápase potvrdil, že odchází do Liberce.

V sobotu se vedle skupiny o záchranu dohrála i skupina o Evropu, kterou naprosto jasně ovládl Hradec Králové. V semifinále dvakrát porazil Olomouc (3:1), ve finále si poradil s Teplicemi. Po uvodním vítězství 1:0 na stadionu soupeře vyhrál i doma odvetu, oba gól Pilař.

Hradec to zvládl, přestože v obou finálových duelech dohrával bez vyloučeného hráče. Po Harazimovi přijde o rozhodující souboj o postup do evropských pohárů i kapitán Kodeš. V oslabení Hradec pokaždé skóroval, jak v Teplicích, tak doma.

Jeho soupeřem bude pátý tým skupiny o titul, která se dohraje v neděli. Půjde v ní o čtvrté místo, které zaručuje účast v 2. předkole Konferenční ligy, a v dodatečném utkání o Evropu proti Hradci. To se hraje na jedno utkání na hřišti mužstva ze skupiny o titul.

Může to být Baník Ostrava, nebo Slovácko. O čtvrté místo bojuje Mladá Boleslav a Ostrava.

5. kolo nadstavbové části Fortuna ligy

souhrn výsledků, článků a online reportáží

Autor: