Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Fotbalová pomsta, díl druhý: Rosického Arsenal vyzve Messiho Barcelonu

Sport

  18:51
PRAHA - Také středeční program prvních čtvrtfinálových duelů Ligy mistrů nabídne fanouškům zápas s heslem "šance na pomstu". Londýnský Arsenal i s Tomášem Rosickým v sestavě přivítá na svém stadionu katalánskou perlu FC Barcelonu. Právě obhájce trofeje ukončil v roce 2006 ve finále soutěže slavnou vítěznou jízdu Wengerových svěřenců.

Messi a Rosický foto: Lidovky.cz

Arsenal před čtyřmi lety doplatil na brzké vyloučení brankáře Jense Lehmanna. Vysílení Kanonýři přišli v poslední čtvrthodině o jednobrankový náskok a museli zpovzdálí sledovat, jak se Barcelona raduje z "ušatého" poháru.

"Pro trenéra je velmi frustrující nezískat titul, ale ten večer jsme se vybičovali k dobrému výkonu a to je vše, co jsme mohli dělat. Jsem si jistý, že tentokrát to bude jiné," řekl kouč Arsenalu Arséne Wenger. Středeční bitva na Emirates Stadium má velký náboj i z mnoha dalších důvodů.

Tomáš Rosický.

Na jedné straně nastoupí proti svému bývalému klubu domácí kapitán Cesc Fábregas, který do šestnácti let působil v mládežnickém výběru Barcelony a hrával s hlavní hvězdou katalánského týmu Lionelem Messim. V hostujících barvách zase prožije velký návrat kanonýr Thierry Henry, s 226 góly rekordman Arsenalu.

"Bude pro mě velmi zvláštní vkročit na hřiště v jiném dresu, i když už to nebude na Highbury, ale na Emirates Stadium. Nechtěl jsem hrát proti Arsenalu, bude to pro mě divný zápas," prohlásil Henry, který však hraje v posledních měsících v Messiho konkurenci jen vedlejší roli a dokonce ztratil jisté místo v barcelonské základní sestavě.

Lionel Messi.

Oba týmy slibují útočnou podívanou. Podle Rosického nemá souboj favorita, Barcelona naproti tomu považuje za drobnou výhodu, že začne venku. Katalánci znovu spoléhají hlavně na Messiho, jehož forma děsí soupeřovy obrany. Hvězdný Argentinec nastřílel v posledních sedmi soutěžních zápasech jedenáct gólů a motivaci bude mít o to větší, že před čtyřmi lety ve finále kvůli zranění chyběl.

Domácí kouč na něj ale osobní obranu nechystá. "Někdy, když hlídáte jednoho hráče, to může fungovat, ale u výjimečných týmů jako Barcelona byste museli hlídat dva tři takové hráče. Museli byste tomu přizpůsobit systém, což by nakonec mohlo způsobit problémy vašemu týmu," řekl Wenger, který si oddychl, že nakonec bude fit kapitán Fábregas. Hostům scházejí Iniesta a rekonvalescent Abidal.

Inter je proti CSKA jasným favoritem
Před Interem Milán se otevírá velká šance na první semifinálovou účast od roku 2003. Italský mistr v osmifinále takticky bezchybným výkonem vyřadil favorizovanou Chelsea a jeho fanoušci si nepřipouštějí v duelu s ruským překvapením soutěže CSKA Moskva nic jiného než postup.

José Mourinho.

Pro Inter hovoří i bilance, protože před necelými třemi lety vyhrál obě vzájemná měření sil. "Každý zápas je těžký a my nesmíme podcenit nikoho," varoval domácí kanonýr Diego Milito, který věří, že Inter nepoznamená náročný program. Milánský celek usiluje o treble - vedle Ligy mistrů má nakročeno k úspěchu v italské lize a domácím poháru.

"Není snadné hrát ve třech soutěžích, ale naše touha zvítězit je větší než únava," uvedl Milito CSKA byl outsiderem v osmifinále proti Seville a podobná role ho podle útočníka Necida čeká i nyní. Obránce Vasilij Berezuckij dokonce věří, že by Inter mohl moskevský tým podcenit. "Inter byl pravděpodobně velmi šťastný, když dostal při losu nás. Myslím, že už sní o semifinále. Sevilla byla před zápasy s námi taky velmi sebevědomá a kde je teď?" uvedl Berezuckij.

Necid střílí gól.

CSKA chce ve středu uctít památku mrtvých při sebevražedných teroristických útocích v moskevském metru. Ruský klub proto požádal federaci UEFA, zda by mohli jeho hráči při utkání navléci na rukávy černé pásky. "Je to strašná tragédie, uděláme vše pro čest naší země," prohlásil trenér Leonid Sluckij, který by měl mít k dispozici kompletní kádr. Interu chybí potrestaní Lucio a Thiago Motta i zraněný Davide Santon.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!