Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Francie rozstřílela Švýcarsko 5:2, korekce debaklu přišla až v závěru

Sport

  22:58aktualizováno  21. června 7:24
SALVADOR - Francouzští fotbalisté potvrdili, že budou na mistrovství světa patřit k největším favoritům. Ve druhém duelu v Brazílii rozstříleli Švýcary hokejovým výsledkem 5:2 a s přehledem vládnou skupině E.

Francouzský zabiják Karim Benzema. foto: Reuters

Francie o svém vítězství rozhodla na přelomu 17. a 18. minuty, kdy vstřelila dva góly. Nejprve se po rohovém kopu trefil hlavou Olivier Giroud a po něm se prosadil střelou k tyči Blaise Matuidi.

Výkon Švýcarů částečně ovlivnilo odstoupení stopera Stevea von Bergena, který schytal krátce před prvním gólem kopačkou Girouda do oka, ze kterého mu tekla krev. Nebyl to pěkný obrázek, když vrávoravým krokem opouštěl hřiště.

Jako by to předznamenalo pád jeho týmu. Zmiňované dva góly od sebe dělilo 66 sekund Giroud a Matuidi, ještě do konce poločasu vstřelil třetí Valbuena. V druhé půli pak další dvě trefy přidali Benzema a Sissoko, v závěru na konečných 5:2 upravili Švýcaři Dzemaili a Xhaka. Zápas mezi těmito dvěma celky tak poprvé od mistrovství Evropy v roce 2004 neskončil remízou.

"Byl to od nás velmi dobrý zápas, mnoho se nám toho povedlo. Pět gólů proti silnému švýcarskému týmu, to je geniální. Byl to pro nás opravdu krásný večer," uvedl po zápase spokojený francouzský kouč Didier Deschamps.

Oba trenéři se rozhodli pro dvě změny v sestavě. Didier Deschamps na francouzské straně do základní sestavy nově zapojil Girouda a Sissoka. Jeho protějšek Ottmar Hitzfeld se rozhodl postavit Seferovice a Mehmediho, kteří jako střídající hráči otočili úvodní zápas s Ekvádorem na 2:1.

V 17. minutě rozehrál Valbuena první rohový kop zápasu a centrovaný míč dostal hlavou za Benagliova záda Giroud. Útočník Arsenalu vstřelil jubilejní 100. branku Francie na mistrovství světa. Ihned po rozehrávce chyboval Behrami ve středu hřiště a přihrál Benzemovi. Ten našel na straně Matuidiho, jenž pouhých 66 sekund po Giroudově trefě přízemní střelou k bližší tyči zvýšil na 2:0.

Švýcaři se chvilku radovali z kontaktní branky v 27. minutě, ta ale nebyla uznána kvůli ofsajdu. O chvíli později se ale dostali do další šance, Mehmedi nejprve trefil Llorise, balon se odrazil k Shaqirimu, jehož střelu francouzský brankář konečky prstů vyrazil.

Benzema proměnil další penaltu

Příležitost dát třetí gól na šampionátu dostal v 32. minutě Benzema, kterého Djourou fauloval v pokutovém území. Hráč Realu Madrid ale penaltu nevyužil, Benaglio vystihl směr střely a Cabaye následně dorážel pouze do břevna.

Benzema se tak stal prvním neúspěšným exekutorem pokutového kopu na MS v Brazílii. Přesto ještě do konce poločasu Francouzi vedli o tři branky, když po rychlém brejku našel Giroud v šestnáctce přihrávkou po zemi Valbuenu a ten se při zakončení nemýlil.

V 67. minutě Benzema po nepovedeném obranném zákroku Senderose zvýšil na 4:0, o šest minut později tentýž hráč nahrál na první reprezentační gól Sissokovi. Švýcaři se v závěru zápasu oklepali a stihli dát alespoň dvě branky. V 81. minutě střídající Dzemaili překonal Llorise z přímého kopu, o šest minut později se trefil Xhaka.

"Cítím se nyní samozřejmě špatně. Byl to pro nás velmi těžký večer. Měli jsme značné potíže, přestože jsme první čtvrt hodinu odehráli dobře až do prvního rohového kopu. Nezvládli jsme využít našeho potenciálu a dělali jsme těžké individuální chyby," poznamenal švýcarský trenér Hitzfeld. "Přesto jsme se nevzdali a na konci jsme dali dvě branky, to bylo důležité. Máme stále dobrou šanci postoupit do osmifinále," dodal.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina E:

  • Švýcarsko - Francie 2:5 (0:3)

Branky: 81. Dzemaili, 87. Xhaka - 17. Giroud, 18. Matuidi, 40. Valbuena, 67. Benzema, 73. Sissoko. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všichni Niz.). ŽK: Cabaye (Francie). Diváci: 51.003.

Francie teprve podruhé v historii dokázala vyhrát první dva zápasy ve skupině na světovém šampionátu. "Zatím to máme rozběhnuté skvěle. Máme skvělého týmového ducha a dosud jsme na šampionátu předvedli výbornou práci," chválil svůj tým útočník Olivier Giroud.

Švýcarsko inkasovalo pět branek v jednom zápase na MS poprvé od roku 1966. "Dostat pět gólů od Francie, to je hořké. Možná ale lepší prohrát takhle vysoko než 0:1," řekl švýcarský kapitán Gökhan Inler.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!