Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Německu stačil na semifinále jediný gól. Francouzi končí

Sport

  17:50aktualizováno  21:44
RIO DE JANEIRO/PRAHA - Počtvrté za sebou budou hrát němečtí fotbalisté na mistrovství světa o medaile. Do semifinále prošli i na turnaji 2014 v Brazílii, když Francii porazili 1:0. Jediný gól úvodního čtvrtfinále dal už ve 13. minutě hlavou po standardní situaci stoper Hummels.

Němečtí fotbalisté oslavují postup do semifinále MS: foto: ČTK/AP

Z lavičky vystřelili náhradníci, plácali si s hráči na trávníku, hrdina posledních vteřin gólman Neuer se usmál do kamery a rukou pokynul.

Zatímco Němci slavili, smutní Francouzi popadali na trávník. Krajní bek Debuchy seděl se sklopenou hlavou, útočník Griezmann do tmavého modrého dresu utíral slzy, až ho utěšovali parťáci.

Němci na posledních třech šampionátech

  • MS 2002 v Japonsku a Jižní Koreji: stříbro.
  • MS 2006 doma v Německu: bronz.
  • MS 2010 v Jižní Africe: bronz.

Bylo jen krátce po úvodním čtvrtfinále letošního mistrovství světa a rozdílné emoce obou týmů odrážely těsný výsledek. 

Francie - Německo 0:1.

„Konec příběhu,“ napsal po utkání na své webové stránky slavný francouzský sportovní deník L´Équipe. „Tohle vyřazení má trpkou příchuť.“

„Nebylo to jednoduché, ale vůbec. Navíc se hrálo v hrozném horku, ale jako tým jsme to dokázali a postoupili jsme,“ říkal německý kapitán Philipp Lahm.

Zápas rozhodl jediný gól, který padl už ve 13. minutě po standardní situaci. Kroos rozehrál přímý kop z levé strany, Hummels přetlačil ve francouzském pokutovém území Varana a hlavou usměrnil míč pod břevno.

„Dostali jsme gól ze standardní situace, což je naše slabé místo,“ hodnotil rozhodující moment utkání francouzský kouč Didier Deschamps. „O vyrovnání jsme se snažili až do konce, ale neuspěli jsme a končíme.“

Samotný zápas nestrhl. Francouzi měli sice o něco víc střel na branku (13:8), víc rohů (5:3), ale mladý tým s jediným třicátníkem Evrou v základní sestavě zkušené Němce nepřehrál. Ani v závěru se do tlaku nedostal, byť...

... už běžely poslední vteřiny čtyřminutového nastavení, kdy si francouzský útočník Benzema naběhl do šestnáctky a z levé strany prudce pálil. Jeho střelu ale skvěle kryl gólman Neuer, reflexivně ji srazil pravou rukou.

Mohutný výskok. Jerome Boateng (vpravo) a jeho akrobatický prvek.

„Proti sobě stály dva hodně kvalitní týmy. My jsme dali první gól, hráli jsme velmi dobře organizovaně a Francouzi se museli vytáhnout a útočit,“ popisoval Lahm.

Naopak Němci mohli ze dvou brejků zápas definitivně zlomit: nejprve Schürrleho vychytal Lloris, německý náhradník pak o pár minut později zase napálil clonícího francouzského beka.

„Měli zápas pod kontrolou. Jsou zkušenější než my,“ řekl Klose  „Náš tým zatím ještě není zvyklý na takové velké bitvy.“

Mimochodem, německý útočník si připsal dvaadvacátý start na mistrovství světa. Víc jich mají jen jeho krajan Matthäus (25) a Ital Maldini (23).

Mistrovství světa ve fotbale - čtvrtfinále

Francie - Německo 0:1 (0:1) 

Branka: 13. Hummels. Rozhodčí: Pitana - Maidana, Belatti (všichni Arg.). ŽK: Khedira, Schweinsteiger (oba Německo). Diváci: 74.240.

Francie: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho (71. Koscielny), Evra - Cabaye (73. Rémy), Matuidi, Pogba - Valbuena (85. Giroud), Benzema, Griezmann. Trenér: Deschamps.

Německo: Neuer - Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes - Schweinsteiger, Khedira - Müller, Kroos (90.+2 Kramer), Özil (83. Götze) - Klose (69. Schürrle). Trenér: Löw.

Autor: