Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Hrát v základu? Toho bych se nezalekl, říká mladý ‚vysavač‘ z Eindhovenu Sadílek

Sport

  6:01
Praha - Patřil do mladšího dorostu a už se o něj ucházely Juventus, Feyenoord, Stuttgart či Eindhoven. Posledně jmenovaný námluvy vyhrál, a zatímco jeho o tři roky starší bratr Lukáš se snažil prorazit ve Slovácku, Michal Sadílek se v 16 letech z rodné jižní Moravy stěhoval do Nizozemska.

Michal Sadílek v dresu PSV Eidhoven foto: Reprofoto

„PSV byla moje první stáž a hned se mi tam zalíbilo,“ vyprávěl záložník, jenž už na základní škole zažil řadu stáží, před třemi roky. „Všichni se znají, všichni se k sobě hezky chovají. Vytváří super podmínky pro hráče, aby se tam cítil jako doma. V PSV je to rodinné. Navíc dávají v áčku šanci svým odchovancům.“

V PSV mu po necelém roce hostování změnili na přestup a také dostal pochvalnou přezdívku „vysavač“. „Prý jsem na hřišti všude,“ vysvětloval s úsměvem. Loni pak coby kapitán přivedl devatenáctku k historicky prvnímu titulu v dorostenecké lize. Vedl jej někdejší reprezentační záložník Mark van Bommel, který si ho následně s sebou vzal i do áčka. Další milníky kariéry přišly záhy. V září debutoval v nizozemském poháru, v prosinci v lize a zahrál si dokonce i v Lize mistrů na Interu Milán. Dva dny před Vánocemi si pak nadělil první ligový gól, navíc vítězný. Celkem si připsal v seniorském týmu třináct startů a dva góly.

Pozvánka do reprezentace

Tři dny před dvacátými narozeninami našel své jméno v nominaci Jaroslava Šilhavého pro dvojzápas národního týmu s Bulharskem a Černou Horou.

„Moje výkonnost šla během roku rapidně nahoru,“ uvedl Sadílek včera na reprezentačním srazu a vyjmenoval své dosavadní životní momenty. „Ale myslím, že mám kolem sebe správné lidi a ti mě drží vždycky při zemi,“

V kvalifikaci by podle svých slov byl připraven klidně naskočit i do základní sestavy. „Když ta šance přijde, tak se jí nezaleknu a budu chtít udělat sto procent pro tým, abychom ty zápasy vyhráli,“ uvedl defenzivní středopolař. Splnit další sen si může už v pátek večer na pražské Letné.

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč