Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Italští světoví šampioni se protrápili k remíze 1:1 s Paraguayí

Sport

  21:15aktualizováno  22:31
KAPSKÉ MĚSTO/PRAHA - Po stříbrném a bronzovém celku posledního světového šampionátu vstoupili do MS v Jihoafrické republice také obhájci zlata z Itálie. A svěřenci zkušeného harcovníka Marcella Lippiho nepředvedli rozhodně nepředli výkon, který je hoden mistrů světa. Paraguayci šli dokonce v prvním poločase do vedení, ve druhé půli odvrátil blamáž vyrovnávacím gólem De Rossi.

Itálie - Paraguay (paraguayské fanynky). foto: Reuters

Dva zápasy, dvě výhry Itálie. Taková byla dosud bilance vzájemných duelů obou soupeřů ve skupině F. Také proto vstupovali italští úřadující světoví šampioni do zápasu s Paraguayí sice s respektem, ovšem s notnou dávky sebevědomí a jako jasní favorité.

HVĚZDA DNE PODLE LN

Thomas Sörensen (34 let, gólman Dánska): Vybrat nejlepšího hráče úterního programu MS je vskutku zapeklitý úkol. Ani jeden ze zápasů nenabídnul špičkovou podívanou, spíše naopak. Z toho vyplývá, že ofenzivní hráči se příliš nevyznamenali. A tak volba padla na dánského veterána mezi třemi tyčemi. Ano, dvakrát kapituloval, ani v jednom případě za gól nemohl. Před druhou brankou si navíc připsal parádní zákrok, na dorážku Kuijta neměl nárok. V průběhu duelu si připsal několik skvělých zákroků, navíc působil velmi jistým dojmem a na rozdíl od většiny dalších brankářů neměl problém krotit zrádný míč Jabulani. Teď jde o to, zda se proberou potomci Vikingů v dalších zápasech také směrem dopředu. V ofenzivní činnosti působili proti Nizozemsku hodně neškodně.

Na hřišti jej ale svou úlohu nepotvrzovali. V prvním poločase sice měli opticky navrch, ovšem Paraguayci dokazovali, proč jsou považováni za nejlépe bránící jihoamerický celek. Italové se dostali za celou první půli k jediné střele a to ještě z hodně velké dálky, to když ve 22. minutě zakončil rychlý brejk Montolivo slabým zakončením z pětadvaceti metrů.

A tak nečekaně udeřilo na druhé straně. Paraguayský Torres rozehrál ve 39. minutě parádně standardní situaci ze třiceti metrů, na míč si vyskočil Alcaráz, pouze v roli statisty ponechal italského kapitána Cannavara, a parádně zavěsil - 1:0. Hned první střela Jihoameričanů tak skončila v Buffonově brance.

Ten k překvapení celého stadionu nenastoupil do druhé půle, mezi třemi tyčemi jej nahradil sedmadvacetiletý Marchetti, hájící barvy italského celky z Cagliari. Debut na světovém kolbišti neměl příliš těžký, Paraguayci se za celou druhou pětačtyřicetiminutovku nedostali k přímému ohrožení jeho branky.

Byli to naopak Italové, kteří bušili do obrany svého soupeře, jenže dlouho nemohli najít klíč ke gólovému vyjádření své převahy. Ten jim nechtěně poskytl až kapitán a gólman jihoamerického výběru Justo Villar.

OHLASY

"Škoda. Takovéhle zápasy bychom měli vyhrávat," prohlásil italský kouč Marcello Lippi po zápase, který skončil remízou 1:1. "Branka Paraguayců byla výsledkem náhody, my na to ale dobře zareagovali. Před brankou soupeře nám ale chyběla rozhodnost," řekl Lippi.

"Má problémy se zády. Lékaři rozhodnou, zda bude připraven na další zápas," vysvětlil Lippi střídání brankářů.

"Je třeba brát zřetel na sílu soupeře, proto výsledek beru jako úspěch," řekl kouč Paraguaye Gerard Martino.

V 63. minutě rozhrávali Italové rohový kop, do té doby (a poté opět) skvěle chytající Villar, podběhl centr Pepeho a De Rossi nastavil svou nohu ve správný moment a ve správném směru - 1:1.

Povzbuzení úřadující světoví šampioni se poté hnali za vytrvalého deště urputně za vítězným gólem, leč vyloženou gólovou příležitost si vypracovat nedokázali. A jelikož Paraguayci ve druhé půli zcela rezignovali na ofenzivu, duel již remízovým výsledkem také skončil.

Italové potvrdili, že se jim v úvodních zápasech MS na jihoamerické týmy nedaří, před dvanácti lety remizovali s Chile 2:2, pro soupeře má naopak i bod cenu zlata. Ve druhém zápase skupiny F nastoupí proti sobě v úterý od 13:30 hodin fotbalisté Slovenska a Nového Zélandu a na serveru lidovky.cz budete moct duel sledovat v podrobné reportáži (VÍCE ZDE, VČETNĚ NOVINÉ DISKUZE).

MS ve fotbale - základní skupina F

Itálie - Paraguay 1:1 (0:1)
Branky: 63. De Rossi - 39. Alcaráz. Rozhodčí: Archundia - Torrentera (oba Mex.), Vergara (Kan.). ŽK: Camoranesi - V. Cáceres. Diváci: 65.000.

Itálie: Buffon (46. Marchetti) - Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito - Pepe, Montolivo, De Rossi, Marchisio (59. Camoranesi) - Gilardino (72. Di Natale), Iaquinta. Trenér: Lippi.

Paraguay: Villar - Bonet, Da Silva, Alcaráz, Rodríguez - Vera, V. Cáceres, Riveros, Torres (60. Santana) - Valdéz (68. Santa Cruz), Barrios (76. Cardozo). Trenér: Martino.

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč