Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Ivan Hašek odmítl reprezentaci

Sport

  15:11
DUBAJ - Trenér Ivan Hašek se nestane nástupcem Karla Brücknera ve funkci hlavního kouče české fotbalové reprezentace. Někdejší kouč Sparty, Štrasburku a St. Etienne to oznámil v prohlášení zaslaném ČTK z Dubaje, kde nyní působí v klubu Al Ahlí.

Ivan Hašek je po Karlu Jarolímovi druhým trenérem, který odmítl vést reprezentaci. foto: Lidové noviny

Stejně jako v minulém týdnu slávistický kouč Karel Jarolím se Hašek vzdal možnosti být jedním ze čtyř adeptů, z nichž chtěl Brücknerova nástupce původně vybírat manažer reprezentace Vlastimil Košťál.

"V pokoře, kterou jsem během své dosavadní hráčské i trenérské fotbalové kariéry získal, s politováním oznamuji, že v současné době se o funkci trenéra reprezentačního týmu České republiky v žádném případě ucházet nebudu," dodal Hašek. 

Uvozovky dolníPřestože jsem nebyl oficiálně osloven, vnímám, že jsem zatažen do různých žebříčků a soutěží pro funkci trenéra národního mužstva ČR. Nechci se zúčastňovat prapodivných licitací a obchodů, které nemají pravidla a jsou tolik typické pro současný český fotbal.Uvozovky horní Ivan Hašek

Stejně jako v minulém týdnu Jarolím se Hašek vzdal možnosti být jedním ze čtyř adeptů, z nichž chtěl Brücknerova nástupce původně vybírat manažer reprezentace Vlastimil Košťál. Právě s ním Hašek neudržuje dobré vztahy.

Jejich vzájemná antipatie se vyostřila před třemi lety, kdy proti sobě oba stanuli ve volbě o předsedu svazu. Košťál však opakovaně prohlásil, že přes všechny osobní spory si dokáže Haška jako trenéra reprezentace představit.


Košťál však opakovaně prohlásil, že přes všechny osobní spory si dokáže Haška jako trenéra reprezentace představit. I proto byl dnešním vzkazem z Dubaje překvapen. "Ještě jsem mu ani netelefonoval, čekal jsem na jeho návrat do Prahy. Já jsem žádné žebříčky nesestavoval, ty jsem zahlédl jen v deníku Sport, což pro mě rozhodně není směrodatné. Pro mě všichni adepti byli na stejné úrovni, a tak minimálně na rozhovor se mnou si Ivan mohl počkat. Takto jen navázal na svou dřívější rétoriku," řekl svazový místopředseda.


Uvozovky dolníŽádné vhodné jméno (zahraničního kouče), které by se nám podařilo získat, rozhodně stále nemám.Uvozovky horní 
Vlastimil Košťál

Košťálovi se tak nyní znovu zúžil okruh kandidátů. Z jeho dřívějších vyjádření vyplývalo, že vedle Jarolíma a Haška připadají v úvahu na převzetí reprezentace i současný kouč jednadvacítky Vítězslav Lavička a Petr Rada, který vede Teplice a zároveň je druhým rokem Brücknerovým asistentem u národního týmu. Současná situace by mohla vést k tomu, že Košťál znovu začne více přemýšlet o svém někdejším plánu přivést k reprezentaci zahraničního kouče.  

Autor: