Pondělí 3. června 2024, svátek má Tamara
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jarolím či Straka, přejí si šéfové

Sport

  8:18
PRAHA - Fotbalová reprezentace je bez trenéra i realizačního týmu. Kouč Petr Rada podle očekávání neustál tápání svého týmu v kvalifikaci. Jeho nástupce chce do konce června vybrat ještě současné vedení svazu. Pro fotbalové šéfy patří mezi nejžhavější kandidáty kouč Slavie Karel Jarolím a František Straka.

Karel Jarolím (vlevo) a František Straka


Jarolím? Jsme připraveni pomoci, připouští Slavia
Dvaapadesátiletý trenér si udělal dobré jméno už ve francouzském Štrasburku, navíc po dvanácti letech jako první přivedl Slavii k mistrovskému titulu. Má přirozenou autoritu a zkušenosti. Jeho přísnost by v reprezentaci mohla fungovat.

„Jsem ochotný jednat o všem, ale za našich podmínek,“ říká Doležal. „Především nesmí být poškozena Slavia, její zájmy musím hájit vprvní řadě. Teď mi jde hlavně oobhajobu titulu. Ani s trenérem jsme o tom ještě nemluvili.“

Jarolím by mohl podle plánu části svazových funkcionářů odkoučovat zbývající dvě přátelská a čtyři kvalifikační utkání, ale zároveň zůstat trenérem Slavie. „Kdybych byl členem výkonného výboru, vůbec bych se Radovým nástupcem teď nezabýval a nechal bych to až na nové vedení,“ zdůraznil Doležal.

Jeho klub s Jarolímem předloni prodloužil smlouvu až do června 2010, navíc může uplatnit roční opci. Uznávaný kouč teď se Slavií míří ke druhému titulu v řadě, a proto je jedno jisté – klub z Edenu se ho nadobro nevzdá.

Doležal je ochotný národnímu týmu Jarolíma „půjčit“ jen za předpokladu, že půjde o krátkodobé apřechodné řešení. „Obecně je to nepřijatelný model, v profesionálním fotbale nemůže trenér sedět na dvou židlích. Ale jak jsem řekl, Slavia je ochotna českému fotbalu pomoci,“ zopakoval Doležal.

kap




Straku nikdo neoslovil, ale spekulace ho těší  

Koho vybrat jako spasitele v krizové situaci? Nejlépe velkého motivátora, který dokáže nalomený národní tým vyburcovat.
Mezi adepty, kteří by měli nahradit u fotbalové reprezentace Petra Radu, se proto velmi často ozývá jméno Františka Straky. 

Bývalý kouč Sparty, Plzně nebo Českých Budějovic už mnohokrát naznačil, že by pro něj podobné angažmá znamenalo velkou výzvu.

„Moc mě těší, že jsem se mezi kandidáty objevil. Teď bych to ještě nechtěl komentovat. Od nikoho jsem zatím nebyl oslovený,“ řekl Lidovým novinám Straka krátce poté, co včera skončilo zasedání výkonného výboru ČMFS.

Někdejší řízný obránce až do listopadu působil v OFI Kréta. Od té chvíle je bez angažmá. Jak dlouho ještě bez práce vydrží? Třeba to nebude dlouho trvat. Volno si zatím užívá. „Jsem teď spokojený, psychicky jsem si odpočinul,“ tvrdí upřímně.

Místo fotbalu se věnuje převážně jinému sportu. „Chodím do Motola na golfíček. Život není jen o napětí. Člověk se musí umět uvolnit anajít si čas analyzovat chyby, které dřív udělal.“

Kdyby k národnímu týmu přišel, vyměnil by idylu za stres. Vkročit na lavičku k týmu, který už nesmí vkvalifikaci ztrácet, pokud chce udržet naději na postup, anemůže využít ani šesti osvědčených hráčů –  to zrovna není ideální rozpoložení pro nástup nového trenéra.

„Riziko tu je značné pro kohokoliv, kdo k reprezentaci přijde,“ uznává Straka. Žádný problém by naopak neviděl v přechodu z klubového režimu k pozvolnějšímu tempu vreprezentaci, kdy by s hráči pracoval jen krátce během srazů. „To beru jako něco samozřejmého.“

pta, kap



Anketa

Kdo by měl vést fotbalovou reprezentaci? Straka nebo Jarolím?

Karel Jarolím 24
František Straka 22
někdo jiný 13