Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Jarolímové se potkají v Poháru UEFA

Sport

  12:27
NYON - Dnešní polední losování Poháru UEFA rozhodlo o tom, že se v základní skupině F střetne klan Jarolímů. Slavia totiž dostala do své velmi těžké skupiny vedoucí celek německé Bundesligy Hamburk SV, za který hraje syn trenéra sešívaných David Jarolím. Dalšími týmy ve skupině jsou nizozemský gigant Ajax, rozjetý klub Premier League Aston Villa a Žilina. Ze skupiny postupují první tři celky.

Slávistický obránce Matej Krajčík se raduje z výhry v derby na Letné. foto: ČTK

K článku ohlasy slávistů ZDE.

Dnešní nyonské losování nebylo k jedinému českému zástupci v pěti výkonnostních skupinách vůbec milosrdné. Slavia byla ve 3. koši a poté co přišla na řadu, bylo jasné, že se spadne k Hamburku SV a Ajaxu Amsterodam. Následně k tomuto trojlístku přibyla ještě Aston Villa a na závěr Žilina.

Její skupina F tak bude prestižní z několika úhlů. Zápas s vedoucím celkem německé Bundesligy totiž proti sobě postaví otce Karla Jarolíma na lavičce sešívaných a syna Davida Jarolíma, jako kapitána německého velkoklubu. Navíc slávisté mají týmu z přístavního města co vracet, před 3 lety s ním prohráli 0:2.

Žilinu a Ajax potkala Slavia před rokem při svém senzačním tažení předkolem Ligy Mistrů. Od té doby se toho příliš nezměnilo. Žilinu sice již nevede český kouč Pavel Vrba, ale nadále tento zkušený tým předvádí atraktivní a rychlou útočnou hru. Bývalý vládce Evropy - Ajax - naopak nadále vyklízí nejvyšší patra evropské smetánky, podobně jako pražská Sparta. Přesto jde o velmi kvalitní tým.

A na závěr to nejlepší. Čtvrtý celek letošního ročníku nejprestižnější ligové soutěže světa Premier League Aston Villa. Birminghamský celek jde po příchodu trenéra Martina O´Neilla každým rokem nahoru a letos jsou jeho svěřenci pasováni ostrovními odborníky na černého koně anglické nejvyšší soutěže. A Carew a spol. zatím tyto prognózy na začátku sezóny naplno potvrzují.

Skupina je to sice těžká, ale zároveň hratelná. Slavia by se tak podle papírových předpokladů měla prát o 3. postupovou pozici s Ajaxem a Žilinou.

Anketa

Jak dopadne Slavia v základní skupině Poháru UEFA?

Vyhraje všechny zápasy a postoupí z prvního místa. 74
Zářit nebude, ale postup si pohlídá. 172
Postoupí s odřenými ušima. 377
Vybouchne, navíc nevyhraje ani jeden zápas. 200

Před českým bombarďákem Milanem Barošem v dresu Galatasaraye se musí mít na pozoru obrany týmů Benfiky Lisabon, Olympiakosu Pireus, Herty Berlín a neznámých Ukrajinců Charkova.

Na zajímavý souboj se těší také záložník Luka Modrič z Tottenhamu, kterému los přiřadil do skupiny Dinamo Záhřeb, kde chorvatská hvězda fotbalově vyrůstala a odkud v létě zamířila do Anglie.

Tři nejlepší celky z každé skupiny postoupí do vyřazovacích bojů, ve kterých budou bojovat o účast ve finále. To se hraje 20. května v Istanbulu. V současné podobě se odehrají boje ve skupinách letos naposledy. Od příští sezony vejde v platnost formát podobný Lize mistrů a bude se hrát ve čtyřčlenných skupinách systémem každý s každým.

SLOŽENÍ SKUPIN POHÁRU UEFA:
Skupina A: Schalke 04, Paris St. Germain, Manchester City, Racing Santander, Twente Enschede.

Skupina B: Benfica Lisabon, Olympiakos Pireus, Galatasaray Istanbul, Hertha Berlín, Metalist Charkov.

Skupina C: FC Sevilla, VfB Stuttgart, Sampdoria Janov, Partizan Bělehrad, Standard Lutych.

Skupina D: Tottenham Hotspur, Spartak Moskva, Udinese Calcio, Dinamo Záhřeb, NEC Nijmegen.

Skupina E: AC Milán, Heerenveen, Sporting Braga, FC Portsmouth, VfL Wolfsburg,

Skupina F: Hamburk, Ajax Amsterodam, Slavia Praha, Aston Villa, MŠK Žilina.

Skupina G: FC Valencia, FC Bruggy, Rosenborg Trondheim, FC Kodaň, AS St. Etienne.

Skupina H: CSKA Moskva, Deportivo La Coruňa, Feyenoord Rotterdam, AS Nancy, Lech Poznaň.

Hrací termíny: 1. kolo: 23. října 2. kolo: 6. listopadu 3. kolo: 27. listopadu 4. kolo: 3. a 4. prosince 5. kolo: 18. a 19. prosince.

Tučně a kurzívou jsou zvýrazněny týmy s českými hráči v sestavách.

Autoři: