Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Jen měnit dresy? Plzeň chce proti Barceloně víc

Sport

  15:47
PRAHA - Dopředu je jisté jedno. Fotbalisté Plzně přinutí Barcelonu, aby se kvůli shodným barvám obou klubů oblékla do náhradní sady dresů. V tom musí hostující tým vždy ustoupit.

Barcelona (Messi) foto: Reuters

Co se stane dál, zůstává obestřeno nejistotou. Zvládne český zástupce v Lize mistrů vybojovat přívětivější výsledek než předem očekávanou porážku? Podaří se dát velkému favoritovi Ligy mistrů gól? Nebo dokážou Západočeši alespoň jednou vystřelit na branku?

Před dvěma týdny si Plzeňští po zápasu na slavném Nou Campu nemohli na žádnou ze zmíněných otázek odpovědět kladně. Zrodila se porážka 0:2. „Věřím, že tentokrát nabídneme víc,“ řekl trenér Pavel Vrba. Na pomoc si ve Viktorii povolali i pražského arcibiskupa. Dominik Duka domácím před výkopem požehná.

Výchozí pozice se nemění. Barcelona je v postavení vládce fotbalového světa a těžko ji může znejistit slušná forma Plzně z české ligy, která při posledních dvou vítězstvích nastřílela devět gólů. Proti Barce to nelze brát jako měřítko.

I výhry jsou v Barceloně krize

Na katalánský poklad jsou kladeny zcela odlišné nároky. Španělští novináři několikrát zmínili při včerejší tiskové konferenci slovo krize. Proč? Než vstřelil o víkendu nejlepší hráč světa Lionel Messi hattrick proti Mallorce, ve třech zápasech předtím neskóroval. V posledních deseti zápasech „Barca“ jen osmkrát vyhrála a nastřílela 32 gólů. Tak vypadá krize v barcelonském podání. Z českého pohledu něco nepochopitelného.

Pro Plzeň může být drobnou výhodou, že si její hráči už jednou vyzkoušeli přímo na trávníku, jak těžké je tančit podle barcelonských not. Tedy strávit většinu času bez míče či věřit ve vychýlenou mušku Messiho. „Bude to hodně podobný zápas, akorát ve větší zimě. Snad se jim bude hrát hůř,“ kalkuloval záložník Daniel Kolář s pomocí podzimního počasí.

ČTĚTE TAKÉ

Domácí prostředí s podporou zaplněných tribun může svádět k dojmu, že lze tentokrát hrát otevřenější partii, to by se však mohlo Plzni vymstít. „Nechceme hrát jako v nějakém snu a dokázat si, že dáme Barceloně tři góly,“ ujistil kapitán Pavel Horváth.

Také hosté mají jasně danou motivaci, proč se v Praze snažit uspět. Pokud dnes zvítězí, získají jistotu účasti v jarním osmifinále a ve zbývajících dvou duelech už budou mít klid. „Do února bychom nemuseli na evropské scéně nic řešit,“ uvědomoval si trenér Josep Guardiola.

Trénink fotbalistů Barcelony v pražském Edenu před zápasem Ligy mistrů s Plzní (trenér Josep Guardiola)

K tomu by také Lionel Messi mohl vstřelit svůj jubilejní 200. gól za Barcelonu. „Druhá stovka mu šla mnohem rychleji než první, že ano?“ bral obránce Gérard Piqué jako hotovou věc, že ve 24 letech jeho spoluhráč milníku dosáhne.

Velkou cenu by potom měl dres s jménem argentinského idolu. „Nikdo z nás nejde na hřiště jen kvůli tomu, aby si s ním vyměnil dres,“ tvrdil Horváth. Nezbývá než věřit, že Plzeň opravdu zvládne víc.

Autor: