Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

‚Jsme ve všem lepší než Liberec.‘ Sebevědomý kouč Gentu dostal po dvou prohrách se Severočechy padáka

Gent vs. Liberec, Evropská liga: Wim De Decker, který byl po druhé prohře se Severočechy odvolán. foto: Reuters

GENT/PRAHA - Měl být spásou pro belgický klub, který před startem nové sezony vyhlašoval útok na ligový titul. Ovšem chyba lávky. Wim De Decker vydržel coby hlavní kouč KAA Gent necelé dva měsíce. Vaz mu definitivně zlomila druhá prohra se „slabým“ Libercem v Evropské lize.
  0:51

Na tu tiskovku na severu Čech se jen tak nezapomene. Nejspíše mu ještě nyní ta slova zní v uších.

Gent vs. Liberec, Evropská liga: žlutá karta v ruce Kateryni Monzulové.
Gent vs. Liberec, Evropská liga: pomezní uklidňuje Niklase Dorscheho, Osmana...

„Máme silný tým, lepší hráče, než soupeř. Každou pozici máme zdvojenou. Jsme technicky zdatnější, jsme tvrdší a dle toho k zápasu také přistoupíme. Počítáme, že z Liberce odjedeme se třemi body. A s touto vizí také do duelu jdeme,“ sypal ze sebe osmatřicetiletý Belgičan na tiskové konferenci ve středu 21. října.

O den později odjížděl se svými svěřenci zpět do vlasti s prohrou 0:1. Ano, byla krutá, hosté byli U Nisy lepší, jenže domácí se stále ještě vezli na vlně štěstí z předkol. Střih do 3. prosince, tedy středečního odpoledne.

Gent - Liberec 1:2. Severočeši se nevzdali, přesto o postup ze skupiny přišli

„V prvním zápase jsme si zasloužili vyhrát, teď uděláme vše pro to, aby tři body zůstaly doma. Jsme profesionálové, každý zápas hrajeme na výhru. Rozhodně si nezasloužíme mít nula bodů, takže chceme uhrát ty body, které si zasloužíme,“ znělo od De Deckera na předzápasové tiskové konferenci k čtvrtečnímu souboji s Libercem.

Byla to jeho poslední tiskovka v roli hlavního kouče Gentu. Na tu pozápasovou přišel jeho asistent Peter Balette. „Wima jsem po zápase neviděl. Moji šéfové mi jen řekli, abych promluvil k novinářům,“ hlásil trochu bezradně na dálku směrem k žurnalistům.

O pár minut později bylo vše potvrzeno. Wim De Decker dostal padáka: „Klub KAA Gent se rozhodl s okamžitou platností ukončit smlouvu s hlavním trenérem Wimem De Deckerem. Kluby by mu rád poděkoval za odvedenou práci a popřál hodně štěstí do budoucna.“

Zajímavostí budiž, že podobné prohlášení klub vydával od srpna už potřetí. Nejprve skončil Jess Thorup, o měsíc později pak jeho náhradník László Bölöni. Jemu dělal asistenta De Decker, který tak povýšil do pozice hlavního trenéra. Aby toho nebylo málo, zmíněný Balette byl druhým trenérem pod Thorupem, s příchodem Bölöniho přešel v klubu, ve kterém je s dvěma přestávkami od roku 2013, na jinou pozici v managementu.

V září se vrátil na lavičku a nyní je možné, že poprvé v kariéře v Gentu povýší na post hlavního trenéra.

Kromě dvou porážek s Libercem a celkového nulového výsledku v Evropské lize zlomilo sebevědomému De Deckerovi vaz jedenáct porážek v sedmnácti zápasech, které stihl za necelé tři měsíce odkoučovat.

Zajímavostí budiž, že ačkoliv se dlouhodobě říká, že nejméně jisté trenérské řemeslo je ve východní Evropě či na Balkánu, na podzim v tomto ohledu hraje prim elitní belgická soutěž. Od 17. srpna zde došlo k celkem jedenácti trenérským výměnám!