Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kapitán by měl být osobnost

Sport

  7:40
PRAHA - Mužstvo fotbalové reprezentace vystřídalo ve své samostatné historii už šest stálých kapitánů. Sedmým je teď obránce Tomáš Ujfaluši, který povede český výběr právě na letošním Euru. Jde sice jen o záskok za zraněného Tomáše Rosického, nejzkušenější hráči týmu ale věří, že vybrali správně.

Kapitánská sedmička. foto: ČTK

"Tomáš Ujfaluši hrál s páskou už za reprezentační jednadvacítku ve Fiorentině i v Hamburku. Je to vůdce a má u hráčů respekt,“ věří ve schopnosti svého kolegy zobranné řady Marek Jankulovski. "Kapitán by měl být osobnost, která je slyšet, a měl byl umět zkritizovat i povzbudit spoluhráče. Ujfi tohle splňuje,“ dodává.

Kapitán by měl být hráč v poli
Kandidátem na kapitána národního mužstva během Eura byl kromě bývalého stopera Fiorentiny také brankář Petr Čech. "Osobně si však myslím, že je lepší, když kapitánem je hráč vpoli. Má totiž blíž k  dění na hřišti i k rozhodčímu amůže lépe reagovat,“ tvrdí první kapitán samostatné české reprezentace Václav Němeček. Kapitán ovlivňuje hru týmu, je důležitý z hlediska taktiky, a proto by to měl být hráč z pole,“ doplňuje trenér reprezentace Karel Brückner. Zároveň je podle něj však důležité, aby v mužstvu bylo několik vůdčích typů.

Není dobré mít v týmu jen jednoho velitele. Na hřišti smí mít kapitánskou pásku jen jeden, ale důležité je, že v kabině se o vůdčí roli dělí šest hráčů,“ popisuje kouč rozložení osobností v současném kádru.

Co fotbalista, to jedinečný charakter a to samé platí i pro kapitány. "Každý je odlišná osobnost ado týmu vnese jiný prvek. Někdo je víc komunikativní, někdo víc impulzivní. Role kapitána je individuální,“ vysvětluje Němeček. Jeho následovali s českým "céčkem“ na rukávu Miroslav Kadlec, Jiří Němec, Pavel Nedvěd, Tomáš Galásek, Tomáš Rosický a nyní Tomáš Ujfaluši.

"Je ale těžké všechny navzájem porovnávat,“ míní Jankulovski, který vreprezentačním áčku debutoval před osmi lety. "Tomáš Rosický je vůdce, ale není na trávníku moc slyšet. Podobný je také Tomáš Galásek. Pro něj hovoří velké zkušenosti.“

Nejde o to být hlučný, ale usměrnit hru, říká Brückner
Z českých kapitánů byl na hřišti největším vůdcem a tahounem jednoznačně Pavel Nedvěd. "Dokázal svým výkonem strhnout ostatní hráče,“ říká Němeček.

"Nejde o to, jak je kdo hlučný, ale spíš o to, jak kdo umí usměrnit hru,“ přemítá Brückner. "Každý z předchozích kapitánů měl svůj osobitý projev, kterým dokázal na spoluhráče zapůsobit.“

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!