Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

‚Katastrofa, výsměch. Jen idiot by dával peníze do českého fotbalu,‘ říká Luhový

Sport

  6:00
PRAHA - Očekávaná remíza 0:0 v posledním kole první ligy mezi Jabloncem a Příbramí, opilecká eskapáda rozhodčích Marka Pilného a Jiřího Jecha v duelu Příbram - Slavia, oslavy Davida Limberského za volantem autobusu těsně po zmírnění trestu za řízení v opilosti, barevný účes na hlavě plzeňského kouče Karla Krejčího. To jsou podle velkého kritika poměrů v českém fotbale Milana Luhového všechno jen dozvuky toho, v jak velkém bahně se Synot liga nachází.

FOTBALOVÉ VEDENÍ NA TENISE. Předseda FAČR Miroslav Pelta (vpravo) a její místopředseda Roman Berbr na finále Fed Cupu v roce 2011. foto: MAFRA - Michal Šula

Šéf Sigmy: Byli jsme určeni k sestupu. Rozhodčí nás tam hanebně dotlačili

„To, co se stalo v posledním týdnu, je vrchol, katastrofa, výsměch. A všechno má společné jmenovatele. Lidi, kteří v současnosti fotbal u nás řídí. Vedou fotbal do morálního bahna a ještě se u toho usmívají,“ řekl čtvrtfinalista MS v roce 1990 pro Lidové noviny.

Pane Luhový, co říkáte na poslední dvě kola Synot ligy, které jsou řadě fanoušků napříč republikou pro smích?
Říkám jednu věc. Všechno je jen důsledek toho, kdo český fotbal vede. Muž, který tvrdí, že provede sametovou revoluci a přitom byl usvědčen z korupčního jednání, se dál směje všem fanouškům do očí.

Narážíte na odposlechy z roku 2004 a větu současného předsedy FAČR Miroslava Pelty o cinklém jaru?
Když vás chytí revizor, že nemáte lístek, musíte zaplatit. Jenže pan Pelta nezaplatil a vesele se dovezl až do čela českého fotbalu. Nezlobte se na mě, ale takovou sametovou revoluci, kde dál povedou revoluci estébáci a veksláci, já nechci. Nemůžete se divit, že se pro ligu těžko shání sponzor, jen idiot by dával peníze do českého fotbalu.

Milan Luhový přičítá ostudný konec ligy šéfovi svazu Miroslavu Peltovi a místopředsedovi FAČR Romanu Berbrovi.

Mluví se o tom, že od nové sezony se má liga osamostatnit. Tento krok by k lepšímu jménu českému fotbalu nepomohl?
Ale vždyť pan Svoboda (místopředseda FAČR za ligu, tvůrce nápadu s osamostatněním ligy) jede s Peltou na stejné vlně. Jestli má být garantem vyčištění české ligy právě on, pak se obávám, že si kluby zvolily nesprávného člověka.

Nejen výsledek 0:0 v Jablonci, ale i události v předposledním kole fanoušky pobouřily. Co říkáte na chování rozhodčích v Příbrami a oslavy Davida Limberského za volantem autobusu?

Co se týká rozhodčích, všechno je to práce pana Berbra, který rozhodčí vede. Sudí mají díky němu pocit, že mohou úplně všechno, takže se i ožrat před zápasem, který přenášejí kamery. A co se týče pana Limberského a pana Krejčího (trenér Plzně), který si nechá obarvit hlavu na červenou a modrou, to je sedlačismus, buranství, pozůstatky toho, v jaké době byli vychováni.

Když jsme u rozhodčích, hodně se mluví o tom, že v sezoně 2017/18 postoupí do Ligy mistrů vítěz české ligy. Nebojíte se, že ligu bude provázet ještě více skandálů s rozhodčími než letos?
Samozřejmě že ano. Už to, co předvedli sudí na Julisce s Duklou proti Spartě, nebo to, jak si vedli ve Zlíně v zápase s Plzní, byl obrovský výsměch. Můžu vám garantovat, že těch zářezů bude ještě mnohem více, pokud český fotbal, a tím i rozhodčí, povedou stejní lidé.

Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR vyřadila 12. května z listiny pro...
Limberský opět za volantem.

Jaká je tedy podle vás cesta, jak z této neutěšené situace ven?
Jsou dvě možnosti. Může se stát to, čehož už jsme byli svědkem v éře pana Chvalovského, že dva tři nejvyšší z českého fotbalu sebere policie a budou zajímat orgány činné v trestním řízení. Nejsem ale snílek, to se bohužel nestane, když vidím, jak je pan Pelta napojen na prezidenta Zemana, současnou vládu a zkorumpované policisty.

A ta druhá možnost?
Že majitelé přestanou pod takovým vedením dávat peníze do fotbalu, ale i to je těžké. V Teplicích plní fotbal sociální úlohu pro lidi ze skláren, stejně jako v Boleslavi pro lidi ze škodovky. Ale chápu třeba u pana Pauknera, který po letech vyčistil ten bordel na Dukle, že chce po tom, co se dělo v zápase se Spartou, z klubu odejít.

Naopak u Slavie, jejíž čínský majitel CEFC je zároveň i sponzorem FAČR, se to očekávat nedá, že?
Slavia velkolepě ohlásila svou obrodu, pak ale nastal rozkol a velmi rozumného obchodníka (Jiří Šimáně) převálcuje hochštapler (Jaroslav Tvrdík), který sám nemá žádné peníze a navíc dostává od majitelů peníze jen formou půjček. Jsme tak na mrtvém bodě a já se bojím, že se v dohledné době nic nezmění.

Pojďme k jinému tématu. Nenapraví špatnou náladu fanoušků alespoň blížící se Euro ve Francii?
Je to možné. Ale jisté jsou dvě věci. Buď postoupíme a trenér Vrba bude skákat tuleně, a nebo v případě neúspěchu nechá Peltu ve štychu tak, jako nechal ve štychu lidi v Plzni, když se nechal zlákat k reprezentaci. U pana Vrby je jistota, že půjde tam, kdo mu dá víc peněz.

Můžete být konkrétnější?
No určitě nepůjde na západ, na to nemá dostatečně velké renomé. Skončí jako většina reprezentačních trenérů někde v Emirátech.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...