Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kdo bude jednička obhájců titulu? Uzdravený Neuer útočí na Ter Stegena

Sport

  9:15
PRAHA - Německá fotbalová reprezentace řeší před šampionátem klíčovou otázku: Kdo bude brankářskou jedničkou? „Pokud pojede na světový šampionát, bude chytat,“ zní verdikt německého trenéra Joachima Löwa ohledně gólmana Bayernu Mnichov Manuela Neuera a jeho startu na blížícím se fotbalovém MS v Rusku.

Brankář Německa Manuel Neuer. foto: Reuters

Nikdo o talentu dvaatřicetiletého rodáka z Gelsenkirchenu nepochybuje, panují však otázky ohledně jeho formy. Neuer totiž vynechal celou sezonu kvůli komplikované zlomenině zánártní kůstky.

Němci mají jako jeden z mála týmů v předběžné nominaci stále ještě čtyři gólmany a z toho dva z nich jsou velké hvězdy svých týmů. Pokud by totiž Neuer nebyl pro start v Rusku dostatečně fit, zřejmě ho zaskočí brankář Barcelony Marc-André ter Stegen. Spekuluje se dokonce, že by měl ter Stegen za své výkony v letošní sezoně dostat před Neuerem přednost.

Neuer se totiž zranil loni v dubnu a od té doby odehrál jen pět zápasů. Čtyři z toho do září, než si zranění obnovil a pátý přidal v sobotní přípravě proti Rakousku. 

Šestadvacetiletý ter Stegen byl naopak v poslední sezoně excelentní. Vychytal ve 48 zápasech 24 nul a pomohl Barceloně k vítězství ve španělské lize i ligovém poháru. Experti prestižní sportovní televize Sky Sports dokonce prohlásili, že byl ter Stegen v letošní sezoně druhým nejlepším hráčem Barcelony po Messim.

Brankář Barcelony Ter Stegen slaví postup Barcelony přes PSG v Lize mistrů.

Neuer místo toho tvrdě dřel na návratu do sestavy a při předposlední přípravě před šampionátem se konečně dočkal. Němci podali špatný výkon a se slabými Rakušany prohráli 1:2, jediným pozitivem tak byl Neuerův návrat do branky.

„Byl to od Manuela skvělý comeback po tak dlouhé pauze. Na hřišti působil jistě a předvedl dva tři výborné zákroky,“ chválil německý kouč gólmana.

„Přišlo mi, že byl ve formě, jako by nevynechal ani zápas, natož prakticky celý rok. Jsem za něj moc šťastný, protože vím, jak tvrdě pracuje na svém návratu. Je to náš kapitán a nejdůležitější hráč,“ dodal bývalý Neuerův spoluhráč z Bayernu Mario Gomez.

Neuer se stal před čtyřmi lety v Brazílii jednou z hvězd šampionátu a pomohl dotáhnout Němce k titulu, teď by však bylo hodně riskantní vzít na šampionát hráče, který prakticky celou sezonu absentoval. O to víc, když má Löw možnost vzít možná stejně kvalitní náhradu v podobě ter Stegena.

Neuer bude jednička nebo nepojede

„Nebudu Manuela brát s sebou, aby seděl na lavičce. Buď bude připravený a bude chytat, nebo nepojede. Zatím jde s jeho rehabilitací všechno podle plánu, ale rozhodnu se asi až na poslední chvíli,“ dodal Löw po sobotním zápase.

Německý trenér by měl konečnou nominaci na šampionát oznámit v pondělí.

Obhájce titulu nečeká v Moskvě nic lehkého. Po zklamání na posledním Euru, kde podlehli v semifinále Francii, zareagovali naši západní sousedé na kritiku expertů bezchybnou kvalifikací o světový šampionát i vítězstvím na Konfederačním poháru, ale v přípravě nijak zvlášť nezáří. 

Z pěti přátelských duelů ani jednou nezvítězilo a vše završilo prohrou s Rakouskem. Série pěti zápasů bez výhry je jeho nejdelší za posledních devadesát let, i tak se ale s Německem rozhodně musí počítat. Svou cestu turnajem započne 17. června duelem s Mexikem, ve skupině F ho čeká ještě Švédsko a Jižní Korea.

Autor: