Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Když odejde i Ngadeu, bude to pro Slavii velký problém, říká Trpišovský

Sport

  9:00
PRAHA - Doufají, že druhého klíčového středního obránce neztratí. Ve fotbalové Slavii dělají vše pro to, aby Michael Ngadeu-Ngadjui neodešel – kamerunskému zadákovi nabídli novou smlouvu. „Probíhají jednání, v tuto chvíli je to z 99 procent o něm,“ uvedl trenér Jindřich Trpišovský.

Trenér Jindřich Trpišovský a Michael Ngadeu. foto:  Michal Sváček, MAFRA

První liga začala Matouškovým galapředstavením. Dvěma góly zařídil Jablonci výhru nad Bohemians

Slavia je ve složité situaci. Snaží se Ngadeua přesvědčit, aby v mistrovském kádru setrval. Na druhou stranu na to má minimální „páky“.

Ngadeu má ve smlouvě, která vyprší za rok, výstupní klauzuli (ve výši 115 milionů korun). Podobnou doložku měl i Simon Deli, který ve středu přestoupil do belgických Brugg.

„A v momentě, kdy se Michael rozhodne podepsat jinde, s tím nemůžeme nic dělat,“ uvědomuje si Trpišovský.

Michael Ngadeu, obránce Slavie.

„Můžeme bojovat jen na mentálním poli, aby nás neopustil, a na manažerském, aby měl vytvořený podmínky pro setrvání.“

Ngadeu je momentálně na dovolené v Kamerunu, má prodloužené volno, protože téměř okamžitě po konci ligy odcestoval s reprezentací na Africký pohár národů, kde před týdnem v osmifinále dohrál. 

Od vedení Slavie obdržel návrh nového kontraktu a přemýšlí nad ním.

„Hodně touží po Lize mistrů, ví, že jsme od ní dva zápasy. Speciálně u něj bude rozhodovat tohle a vztah ke klubu,“ řekl Trpišovský.

Pro Slavii by odchod osmadvacetiletého Kamerunce byl velkou ránou, zejména kvůli tomu, že přišla i o Deliho. 

„Jejich typologie je výjimečná. Najít hráče, kteří mají metr devadesát, mají dobrou rozehrávku, jsou hodně rychlí a zvyklí na náš způsob hry, v podstatě ani nejde,“ konstatoval kouč. 

„Pevně věřím, že Michaela udržíme. Všichni v to věříme.“

FC Astana vs. Slavia Praha: Michael Ngadeu-Ngadjui slaví gól.
Střelec úvodního gólu utkání Michael Ngadeu Ngadjui ze Slavie.

Pokud by Ngadeu přestoupil jinam, slávisté by velmi pravděpodobně museli doplnit stavy. 

Na střed obrany mají momentálně ještě Ondřeje Kúdelu, Davida Hovorku a Michala Frydrycha, který v posledních letech nastupoval spíš zprava. Stopera zvládne také univerzál Alex Král.

Po Deliho transferu do Belgie se vyrojily spekulace, že Slavia už má vyhlédnutou náhradu. Afričtí obránci Yaya Banana ani Isaac Donkor však na seznamu nejsou. „Ta jména jsem v životě neslyšel,“ pousmál se Trpišovský.

„Z české ligy naše nároky splňují tak dva hráči, mohli by se tomu v budoucnu přiblížit. Ale hned nahradit Simona s Michaelem je nemožné.“

„V příchodu ze zahraničí je zase spousta aspektů: zvyknout si na styl, poznat spoluhráče, naučit se řeč... Myslet si, že vytáhneme nějakého králíka z klobouku a za měsíc bude hrát jako oni, je sci-fi. Ale já věřím, že Michael zůstane a tohle vůbec nebudeme muset řešit,“ dodal slávistický trenér.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...