Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kolik mu je? Kanga se měl narodit čtyři roky po smrti matky, vyšetřují ho

Kolik Kangovi doopravy je? foto: ČTK

BĚLEHRAD/PRAHA - Když v únoru 2018 přicházel do Sparty, psali jsme o něm jako o sedmadvacetiletém záložníkovi. Jenže bylo tomu skutečně tak? Guélor Kanga musí na Africké fotbalové konfederaci (CAF) vysvětlovat, kdy a kde se narodil. Čelí také obvinění z falšování jména.
  19:35

Celou bizarní aféru odstartovali zástupci Demokratické republiky Kongo, kteří přišli s tvrzením, že gabonský reprezentant Kanga je ve skutečnosti občanem jejich státu. Ve zveřejněné dokumentaci lze spatřit, že fotbalista se má jmenovat Kiaku-Kiaku Kiangana a že se narodil v roce 1985 v Kinshase.

Ne prvního září 1990, jak všude (včetně svého instagramového profilu) uvádí, ale 5. října o pět let dřív. Momentálně tedy středopolaři Crvené zvezdy Bělehrad možná není třicet, ale už pětatřicet.

Kanga jako na kolotoči. Po deseti zápasech další přesun? Zájem měl Škodův Rizespor

Údajné důkazy publikoval server African Sports Today a citovaly jej například italský deník Gazzetta dello Sport či televize Canal+ z Francie i mnohá tuzemská média.

Konžští vyšetřovatelé navíc zjistili, že Kangova matka prý zemřela už v roce 1986 čili o čtyři roky dřív, než se měl Guélor či Kiaku-Kiaku podle oficiálních dat narodit. A že tedy, logicky, není možné, aby exsparťanský záložník přišel na svět až na podzim 1990...

Zleva Michal Sadílek z Liberce a Guélor Kanga z Bělehradu.
Kanga za CZ Bělehrad už hrál.

Constant Omari, donedávna prezident CAF, oznámil, že se případem bude zabývat speciální komise.

Pokud se prokáže, že Kanga podváděl, hrozí Gabonu vyloučení z následujícího ročníku Afrického poháru národů, který se koná příští leden. Postih by asi neminul i samotného hráče.

Kanga za Gabon nastoupil 46krát a hrál i ve dvou kvalifikačních zápasech o zmíněný turnaj proti DR Kongo, v nichž jeho tým vybojoval čtyři body. Fotbalistův současný zaměstnavatel zůstává ohledně neobvyklé kauzy excentrického záložníka v klidu.

„Pokud jde o informace, které se týkají věku Guélora Kangy, chceme poukázat na to, že fotbalista má naši plnou důvěru,“ uvedla Crvena zvezda. „Hrál v Rusku a České republice a neměl žádné problémy. Kauzu vnímáme jako válku mezi dvěma státy o účast na Africkém poháru národů.“

A jak reagovala Sparta, kde svérázný fotbalista během dvou a půl let bavil i zlobil, střílel góly i sbíral zbytečné karty, vymýšlel půvabné pasy i sobecky nenahrával?

„Je to veskrze bizarní příběh, řekněme typicky kangovského aranžmá. Spojení Sparty a Kangy bylo ukončené, takže v tuto chvíli pro nás ta informace neznamená o moc víc než jen nějaké pobavení,“ citoval Radiožurnál tiskového mluvčího pražského klubu Ondřeje Kasíka.

Kanga ve Spartě během 69 ligových startů nastřílel 28 branek, v loňském finále MOL Cupu s Libercem navíc pomohl ukončit šestileté sparťanské čekání na jakoukoli trofej. Během svého angažmá rozděloval fanoušky, nakonec odmítl nabídku na prodloužení smlouvy a vrátil se do Bělehradu, odkud původně na Letnou přišel. S Crvenou zvezdou v této sezoně oslavil double čili triumf v lize i poháru.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!