Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Komličenko, Mešanović, Bucha ani Matějovský. Mladé Boleslavi se na jaro rozpadla ofenziva

Sport

  7:00
Praha - Nikolaj Komličenko, Muris Mešanović, Pavel Bucha a Marek Matějovský. Ani jeden z této čtveřice se nebude na jaře prohánět po ligových trávnících v dresu Mladé Boleslavi. Trenérovi Jozefu Weberovi se během zimní přestávky totálně rozpadla ofenziva, která patřila mezi největší zbraně středočeského celku.

Josef Weber má trable s ofenzivou. foto: MAFRA

Vzhledem k útočnému pojetí hry patřili k nejzábavnějším týmům podzimní části domácí nejvyšší fotbalové soutěže.

Ve dvaceti kolech nastřílela Mladá Boleslav devětatřicet branek. O čtyřiadvacet z nich se podělili Nikolaj Komličenko (10), Muris Mešanović (8) a Pavel Bucha (6).

Jenže ruský kanonýr se vrátil zpět do své domoviny, kde bude hájit barvy Dynama Moskva, které do Boleslavi poslalo zhruba sto milionů korun. Jeho kolega z útoku odešel na půlroční hostování do tureckého Kayserisporu a talentovaného záložníka Buchu si zpět stáhla Plzeň.

Líného Rusa změnil až Weber

Začátky v české nejvyšší soutěži neměl Komličenko snadné. Práce mu moc nevoněla, postrádal potřebnou fyzickou kondici. Nakonec zde zanechal nesmazatelnou stopu, vždyť v minulém ročníku nasázel rekordních devětadvacet branek.

Nikolaj Komličenko se raduje ze vstřelené branky.

Osudovým mužem, který postrčil jeho kariéru směrem vpřed, byl pro čtyřiadvacetiletého rodáka z Krasnodaru právě Jozef Weber. „Spousta lidí si ho neváží, přitom jde o nadstandardního hráče. Stává se z něj komplexnější útočník, už chápe, že se fotbal hraje i po ztrátě míče. Přestože to tak nevypadá, dokáže se obětovat pro tým, čehož si nesmírně vážím,“ nechal se po posledním utkání před zimní pauzou slyšet kouč Středočechů.

Ten měl navíc v týmu také Murise Mešanoviće, který si s Komličenkem parádně po všech stránkách sedl. A tak se zdálo být nepředstavitelné, aby vedení v čele s Josefem Dufkem pustilo oba v jednom přestupové okně.

O odchodu ruského snajpra se mluvilo dlouhodobě, blízko přestupu byl už v létě, zpráva o odchodu bosenského útočníka ale byla překvapením.

„Muris dostal slib, že pokud přijde nabídka ze zahraničí, uvolníme ho,“ vysvětlil situaci pro iSport.cz Weber. On sám i přes odchody opor prodloužil minulý týden smlouvu ve středočeském klubu do roku 2022.

Aniv tu chvíli ale není výčet odchodů konečný. I když...

Pavel Bucha v klubu jen hostoval. A skvělými výkony si řekl o návrat do Plzně, kam navíc přišel v zimě nový kouč Adrián Guľa, který vystřídal Pavla Vrbu.

Pavel Bucha a Jan Bořil v hlavičkovém souboji.

Dalo se čekat, že slovenský kouč, který se nebojí dávat prostor mladým hráčům, bude měnit Viktorii k obrazu svému.

A že jednadvacetiletý ofenzivní univerzál upoutá jeho pozornost. „Jeho variabilita je nesmírně cenná, jsem s ním maximálně spokojen. Skládám kompliment i Mladé Boleslavi, kde pravidelně hrával. Velmi dobře ho připravili,“ poslal Guľa poděkování k ligové konkurenci.

Jaro bez kapitána

Fanoušci byli zvyklí, že Weberovi svěřenci na domácí půdě ničili jednoho soupeře za druhým. Zápas s Teplicemi otočili z 0:1 na 3:1 během čtyř minut.

Příbram v Lokotrans Aréně inkasovala šestkrát, Opava s Českými Budějovicemi a pražskou Spartou čtyřikrát. Na jaře už se podobné dominance Středočechů zřejmě nedočkáme.

Situaci ještě navíc komplikuje zranění Marka Matějovského, který si na soustředění na Maltě přetrhl achilovku a sezona pro něj skončila. Nebo dokonce i kariéra?

„Marek ještě pořád patří na hřiště. Díky tomu, jak je kondičně připravený, jaký je somatotyp, jsem přesvědčen, že když nepřijdou komplikace, vrátí se,“ má jasno lodivod Středočechů.

Jakub Fulnek z Boleslavi, Adnan Džafič ze Zlína a Marek Matějovský z Boleslavi.

Marek Matějovský bude chybět především ve výstavbě hry.

Osmatřicetiletý veterán je pro svůj mateřský klub stále nepostradatelný, v chytrosti a kreativitě se mu vyrovná málokterý z ligových hráčů.

Každopádně: Matějovský, Komličenko, Mešanović a Bucha se na podzim, ať už gólem, či asistencí, podíleli na pětatřiceti ligových brankách z devětatřiceti.

Mají v Boleslavi náhradu?

Kromě boleslavského kapitána o celé jaro přijde také David Pech. Teprve sedmnáctiletý mladík se přitom v přípravě jevil velice zajímavě a pokukoval po základní sestavě. Z Malty si ale odvezl vážné zranění kotníku.

Daleko více prostoru tedy dostanou Tomáš Ladra, Jiří Klíma a také Tomáš Wágner, jenž se vrátil z nepovedeného hostování ve Zlíně. V Boleslavi doufají, že si urostlý útočník vzpomene na formu z Karviné a obnoví dříve fungující spolupráci s Lukášem Budínským, který zakončil podzim s bilancí osmi přesných tref a pěti asistencí.

Právě technicky skvěle dobře vybavený záložník by měl ve zbytku sezony nahradit Matějovského. Zda se mu ale bude dařit i bez produktivních kolegů, toť otázka.

Lukáš Budínský slaví vítěznou branku.

Po podzimu pátý celek tabulky, když na třetí Jablonec ztrácí jen tři body, přitom dosud v zimě přivedl jen defenzivní posily.

Boleslavské tak nečeká nic snadného. A to ani s ohledem na naplnění cíle, tedy zůstat v elitní šestce pro nástavbu i po základních třiceti kolech. Povede se to?

Napovědět může už páteční jarní start na půdě Českých Budějovic, které od října v soutěžním utkání porazila pouze pražská S.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...