Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kompany brání bučící fanoušky: Hymna Ligy mistrů přeci není posvátná

Sport

  16:33
PRAHA - Obránce Manchesteru City Vincent Kompany se postavil za týmové fanoušky. Nelíbí se mu, že evropská fotbalová asociace UEFA chce anglický klub potrestat za to, že jeho příznivci bučeli při hymně Ligy mistrů. „Je to vtip,“ zlobí se kapitán týmu.

Kapitán fotbalistů Manchesteru City Vincent Kompany. foto: Reuters

K incidentu došlo před říjnovým utkáním mezi Manchesterem City a Sevillou (2:1). Při tradiční hymně Ligy mistrů část diváků dala najevo své antipatie k evropské fotbalové asociaci hlasitým bučením. Za to je teď celý klub vyšetřován a hrozí mu postih.

„Hymna Ligy mistrů přeci není nic posvátného,“ nechápe belgický reprezentant. „UEFA může dělat, co chce, ale pokud lidé cítí, že je správné takto jednat, tak na to mají právo. Jak jinak by to měli dělat?“

Co se fanouškům na UEFA nelíbí? Kromě narůstajících korupčních kauz, do kterých je podle posledních informací zapleten i prezident asociace Michel Platini, protestují proti postihům pramenícím z Financial Fair Play. Ta trestá bohaté kluby za přílišné utrácení. Do loňské sezony tak třeba právě Manchester City musel zapsat na soupisku pro Ligu mistrů méně hráčů.

Příznivci lídra anglické ligy také stále nelibě nesou, že jim byl v minulém ročníku nejprestižnější evropské klubové soutěže zamezen přístup na utkání na půdě CSKA Moskva.

Zmiňovaný zápas se měl kvůli dřívějším výtržnostem ruských fanoušků odehrát před prázdnými tribunami. Nakonec však bylo několik stovek domácích diváků vpuštěno do hlediště.

„Odehráli jsme v Evropě mnoho utkání, kdy jsme museli čelit rasistickým urážkám,“ připomíná další problémy Kompany, který si myslí, že případný trest může být pro UEFA dvousečný. „Tím, že nás chtějí potrestat, ještě více upozorňují na to, o co se naši příznivci snaží. Fanoušky podporujeme.“

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!