Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Konečně hrajeme. Snad. Fotbal vyhlíží víkendový start včetně šlágru Plzeň - Sparta

Sparťan Krejčí v souboji s Kalvachem z Plzně. foto: ČTK

Praha - Už jen pět, možná šest dnů a fotbalová liga nabídne velký šlágr. Čekalo se na něj déle než měsíc. Sparta se v odloženém 7. kolo představí v Plzni. Je velmi pravděpodobné, že o víkendu se po nuceném přerušení všech soutěží v zemi zase bude hrát Fortuna liga.
  9:13

Jen derby pražských S by lákalo víc. Restart fotbalové ligy, kterou zastavila vládní opatření, dostal atraktivní reklamu - souboj třetího týmu proti lídrovi, duel dvou velkých rivalů z posledních deseti let. Sparta v úvodních šesti kolech ještě neztratila ani bod...

V pondělí vláda schválila obnovení profesionálních soutěží, pokud týmy dodrží přísné hygienické podmínky. Ty zatím jednotlivé sporty konkrétně neznají, ale lze očekávat, že fotbal s jejich splněním nebude mít problémy.

„Profesionální fotbal byl nejen díky pravidelnému testování, ale i plněním řady dalších hygienických opatření od začátku epidemie nejdál v rámci sportovního prostředí v Česku. Kluby plnily velmi přísné podmínky po mnoho měsíců a proto jsme přesvědčeni, že budeme schopni splnit i hygienické podmínky, které budou Ministerstvem zdravotnictví stanoveny nyní,“ řekl Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace (LFA), která řídí první a druhou ligu.

toria Plzeň - Sparta Praha, 28. března 2020 v Plzni. Transparent k uctění...
Guélor Kanga ze Sparty (vpravo) oslavuje gól z penalty.

V úterý Ligový výbor LFA s největší pravděpodobností odklepne, že Fortuna liga bude pokračovat v nejbližší možné době, což je následující víkend 7. a 8. listopadu.

Důležitá data

Jak by mohla vypadat termínová listina do konce podzimu

7. a 8. listopadu: 7. kolo Fortuna ligy

11. listopadu: Německo vs Česko - jistota

15. listopadu: Česko vs Izrael - jistota

18. listopadu: Česko vs Slovensko - jistota

21. a 22. listopadu: 8. kolo Fortuna ligy

26. listopadu: 4. kolo Evropské ligy (Sparta, Slavia, Liberec) - jistota

28. a 29. listopadu: 9. kolo Fortuna ligy

3. prosince: 5. kolo Evropské ligy - jistota

5. a 6. prosince: 10. kolo Fortuna ligy (Sparta vs Slavia)

10. prosince: 6. kolo Evropské ligy - jistota

12. a 13. prosince: 11. kolo Fortuna ligy

16. prosince: 12. kolo Fortuna ligy - návrh

19. a 20. prosince 13. kolo Fortuna ligy

Původně bylo v plánu do konce podzimu odehrát 15 kol, zbývajících 19 na jaře.

Konkrétní termíny utkání 7. kola se budou řešit právě v úterý na Ligovém výboru. Jisté je, že Slavia, Sparta a Liberec nemohou hrát dřív než v neděli. Pohárové zástupce totiž tento čtvrtek čeká 3. kolo Evropské ligy.

Jen Slavia hraje doma, francouzské Nice hostí už v 18.55, takže ta by měla z pohárových mužstev jít do akce nejdřív. Sparta a Liberec cestují do Glasgow resp. Sinsheimu a zápasy proti Celtiku resp. Hoffenheimu mají výkop až od 21.00.

Je možné, že by Sparta v Plzni či Liberec v Teplicích nastoupily až v pondělí 9. listopadu. Jenže i v tom je zádrhel, protože v ten den má sraz národní mužstvo, které už ve středu 11. listopadu hraje přípravu v Německu. Nominaci trenér Jaroslav Šilhavý zveřejní v úterý 3. listopadu.

Liga pak může pokračovat až po reprezentační přestávce 21. listopadu. To bude na programu osmé dějství.

Konec podzimní části je naplánován na víkend 19. a 20. prosince. Do té doby lze stihnout odehrát celkem třináct kol, pokud se jedno kompletní dějství vloží do středy 16. prosince.

Změnu termínové listiny včetně vloženého dějství a případně protažení podzimu přes vánoční svátky až do Silvestra však musí schválit Ligové grémium, čili zástupci všech osmnácti prvoligových klubů. To úterní Ligový výbor nerozhodne.

Pokud by kluby přes Vánoce hrát nechtěly, musí si posunout start jarní části, který je naplánován na poslední lednový víkend, například na 16. ledna.

Ještě je nutné do nabitého programu napasovat odložená utkání 4. kola Slovácko - Příbram a 5. kola České Budějovice - Bohemians 1905. Ta se mohou klidně odehrát kdykoli uprostřed týdne v závěru listopadu či v první polovině prosince.

Termínovou listinu bude předkládat výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta a může v ní být několik dalších návrhů, jak odehrát podzimní část a začít jaro.

Zároveň LFA bude řešit případný start i druhé nejvyšší soutěže, ale na to není tak velký tlak.