Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kotal: Horší než v dorostu. Pokud chtějí hráči nastupovat za Spartu, takové chyby dělat nemohou

Trenér Sparty Václav Kotal byl po prohře s Českými Budějovicemi hodně nespokojen. foto: MAFRA

Rozhovor
Praha - Možná byste čekali, že se bude kabonit, on se naopak chvílemi pousmál. Ovšem jen ze zoufalství, protože důvod k radosti neměl žádný. Václav Kotal, kouč fotbalové Sparty, musel před novináři vysvětlovat domácí porážku 2:4 s Českými Budějovicemi, které do té doby v lize ani jednou nevyhrály.
  22:09

Ale proč? V čem vidíte hlavní problém?
Už v Plzni jsme dostali dva hrůzostrašné góly, soupeři jsme je nabídli. Teď se to opakovalo. Zkrátka děláme chyby, které se nedělají ani v dorostu. Triviální! Ale my se jich dopouštíme, bohužel.

Radost hráčů Českých Budějovic.
Ladislav Krejčí ze Sparty se raduje z gólu.

Góly, které jste inkasovali, působily opravdu až komicky.
Já to ještě neviděl na videu, ale máte pravdu. Byly strašně laciné. Soupeř zodpovědně bránil, hrál na brejky, my jsme se s tím nedokázali vypořádat.

Co s tím? Říznete příště do sestavy?
Řezat můžete, když máte náhradní hráče. My musíme pracovat na tom, abychom chyby eliminovali. Kluci, kteří by normálně hráli, jsou teď zranění, a ti, kteří hrají, musí začít u sebe. Viděli, že bez zodpovědného přístupu to nejde ani proti soupeři, který doteď v lize nevyhrál. Něco je špatně, to si musí hráči uvědomit.

Zaváhání favoritů. Plzeň prohrála ve Zlíně, Sparta nezvládla přestřelku s Českými Budějovicemi

Proč jste zvolil rozestavení se čtyřmi obránci?
Vycházeli jsme z chyb v Plzni, chtěli jsme obrannou řadu posílit. Dopředu nám to fungovalo celkem dobře, Karlsson i Plavšič byli na krajích hřiště aktivní, ale tři fatální chyby nás stály góly To se těžko hraje, zvlášť, když je pak soupeř v euforii a do všeho jde s totálním nasazením. 

Zatímco Budějovicím reprezentační přestávka pomohla, vám spíš uškodila, ne?
Podívejte se na sestavu, vždyť nám chybí pět až šest hráčů ze základu. Snažili jsme se pracovat s tím, co máme, na trénink nás doplnili dorostenci, aby se aspoň něco dalo nacvičovat, bohužel výsledek je jaký je. Musíme hrát s těmi, které máme. Ale pokud chtějí nastupovat ve Spartě, tyhle chyby nemůžou dělat.