Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kúdela se odvolal proti trestu za údajný rasismus. Nezahrál by si 10 zápasů v soutěžích UEFA

Glen Kamara a Ondřej Kúdela v zápase Rangers vs. Slavia. foto: Reuters

Praha - Fotbalista pražské Slavie Ondřej Kúdela se odvolal proti desetizápasovému trestu od disciplinární komise UEFA za rasistickou urážku protihráče v březnové odvetě osmifinále Evropské ligy v Glasgow proti Rangers. Hráč bude u odvolací komise UEFA žádat o ústní projednání. ČTK o tom informovala advokátní kanceláře Urban & Hejduk, která Kúdelu zastupuje.
  12:04aktualizováno  13:29

Kúdela dostal trest na 10 zápasů v soutěžích UEFA za incident v 87. minutě utkání, které se v Glasgow odehrálo 18. března. Záložník Rangers Glen Kamara jej obvinil z toho, že ho nazval opicí. Čtyřiatřicetiletý český reprezentační obránce připustil, že soupeři nadával, ale rasistickou urážku popírá.

Disciplinární komise UEFA při svém verdiktu v minulém týdnu usoudila, že se Kúdela rasismu dopustil, i když vyšetřoval, který se událostmi v Glasgow zabýval, podle Slavie a advokátní kanceláře důkaz nenašel.

„Ondřej Kúdela ve čtvrtek obdržel odůvodnění rozhodnutí kontrolní, etické a disciplinární komise UEFA ze dne 14. dubna ohledně jeho incidentu s hráčem Kamarou. Po dohodě s klientem bylo dnes podáno odvolání proti danému rozhodnutí,“ uvedla v prohlášení advokátní kancelář.

„Podle disciplinárních pravidel UEFA máme několik dnů na doplnění odvolání, což učiníme během příštího týdne. Současně budeme žádat ústní projednání odvolání před odvolací komisí UEFA,“ dodal advokát René Cienciala, který se případem zabývá.

Podle informací ČTK nebyl v písemném odůvodnění trestu žádný důkaz o tom, že by se Kúdela dopustil rasistické urážky a věc tak nadále zůstává v rovině tvrzení proti tvrzení. UEFA brala v potaz svědectví Kamarova spoluhráče Bonganiho Zungua, který tvrdí, že urážku slyšel.

To však česká strana rozporovala s tím, že další stejně daleko stojící osoby nic neslyšely. I proto, že si Kúdela zakryl ústa. Hráč to posléze vysvětlil tím, že takto komunikuje běžně a šlo o automatický pohyb.

Kamara podle vyjádření předsedy představenstva Slavie Jaroslava Tvrdíka v podcastu na Lidovky.cz ve výpovědi čtyřikrát změnil větu, kterou mu Kúdela údajně řekl. Spoluhráč Zungu pak dvakrát uvedl jiná slova.

Tvrdík: Slovo proti slovu. UEFA potrestala Kúdelu za rasismus bez přímých důkazů

Tvrdík také prohlásil, že Kúdelova znalost angličtiny je na tak nízké úrovni, že by nedokázal říct spojení, které Kamara ve výpovědi uvedl. Finský záložník tmavé pleti tvrdí, že mu český reprezentant pošeptal: „Jsi z...aná opice a víš, že jsi“.

Zatímco slávistický obránce dostal trest na 10 duelů a má přijít i o letní mistrovství Evropy, Kamarovi za fyzické napadení Kúdely zhruba hodinu po utkání v útrobách stadionu zastavila disciplinární komise činnost na tři utkání. Čtyřzápasový trest dostal útočník Rangers Kemar Roofe za brutální faul na slávistického brankáře Ondřeje Koláře, jemuž způsobil zlomeninu v obličeji.

Slavia již v disciplinárním řízení nefiguruje a nemohla se tudíž odvolat. Pokud by Kúdela u odvolací komise UEFA neuspěl, může se odvolat k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS) v Lausanne.

Slavia v březnu v odvetě osmifinále v Glasgow zvítězila 2:0 a po domácí remíze 1:1 postoupila do čtvrtfinále Evropské ligy. V něm vypadla s Arsenalem. Disciplinární komise už před úvodním čtvrtfinálovým utkáním v Londýně Kúdelovi preventivně zastavila činnost, obránce českého mistra ale stejně nemohl nastoupit kvůli následkům nepotrestaného zákroku Velšana Garetha Balea v březnovém duelu kvalifikace mistrovství světa.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...