Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Barcelona, Real a Juventus se nezřekly superligy, hrozí jim tresty od UEFA

Fotbalisté Realu Madrid. foto: ČTK

LONDÝN - Barcelona, Real Madrid a Juventus se oficiálně nezřekly účasti v superlize a budou čelit disciplinárnímu řízení evropské fotbalové unie UEFA. Podle agentury Reuters mohou být všechny tři velkokluby vyřazeny z Ligy mistrů.
  20:02aktualizováno  21:19

Real, Manchester City a Chelsea vyloučí z aktuální Ligy mistrů kvůli založení superligy, tvrdí funkcionář UEFA

Dalších devět týmů z Anglie, Itálie a Španělska doplatí na ohlášení vstupu do konkurenčního projektu finanční ztrátou. UEFA jim o pět procent zkrátí příjmy z příští sezony, navíc se budou muset složit na 15 milionů eur (385 milionů korun), které vedení evropského fotbalu použije na rozvoj hry mládeže a amatérů. Pokud by některý z klubů znovu vstoupil do neautorizované soutěže, zaplatí pokutu 100 milionů eur.

Projekt elitní soutěže, která měla mít samostatné financování, ohlásilo v dubnu 12 předních evropských klubů. Obrovská vlna kritiky fanoušků, hráčů i funkcionářů ale vedla k bleskovému zvratu a po několika dnech v superlize zůstaly jen Real Madrid a Barcelona.

Své plány přehodnotily Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Tottenham, Atlético Madrid, AC Milán i Inter Milán, které se po dohodě s UEFA vrátily do systému jejích soutěží. Juventus ani zbývající dva španělské kluby se ale od superligy formálně nedistancovaly.

Toto trio nyní čeká disciplinární řízení. Podle dřívějšího vyjádření prezidenta UEFA Aleksandera Čeferina může být trestem i vyloučení z Ligy mistrů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!