Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Michal Bílek se stal novým trenérem Plzně. Asistenta mu bude dělat někdejší kapitán Horváth

Sport

  11:22aktualizováno  11:26
Plzeň - Fotbalisty Plzně po nedělním odvolání trenéra Adriana Guľy povede Michal Bílek. Bývalý trenér Sparty nebo české reprezentace podepsal s Viktorií smlouvu do roku 2023. Do role asistenta se vrací někdejší plzeňský kapitán Pavel Horváth. Klub o tom informoval na svém webu.

Utkání 8. kola první fotbalové ligy: Bohemians Praha 1905 - Fastav Zlín, 14. září 2018 v Praze. Trenér Zlína Michal Bílek. foto: ČTK

„Jsem rád, že jsme se s Michalem Bílkem velmi rychle domluvili na všech podmínkách a v pondělí ráno došlo k podpisu smlouvy do roku 2023. Naším cílem je nyní dodat týmu nový impulz, dobře se nachystat na závěr sezony a samozřejmě zlepšit herní projev,“ řekl generální manažer a majitel Plzně Adolf Šádek.

„Domluvili jsme se rychle, vést Viktorii je pro mě velká výzva. Chceme zvládnout závěr sezony tak, abychom si zajistili účast v pohárech pro příští sezonu,“ prohlásil Bílek.

Vedení Viktorie propustilo Guľu po sobotní domácí remíze v lize 3:3 s předposlední Příbramí. Kolo předtím utrpěla Plzeň pod vedením slovenského kouče debakl 1:5 na hřišti mistrovské Slavie. Čtyři zápasy před koncem ligové sezony včetně odloženého duelu se Spartou zaostává na páté příčce tabulky o čtyři body za Slováckem, které drží poslední místo znamenající účast v evropském poháru. 

Trenér Michal Bílek (vpravo) slaví vítězství nad Spartou.
Utkání 10. kola první fotbalové ligy: FK Dukla Praha - FC Fastav Zlín, 29. září...

Kromě Guľy, který se mužstva ujal v polovině minulé sezony, skončili v realizačním týmu i Marián Zimen, Ladislav Kubalík a Martin Kojnok. Nadále pokračují slovenský asistent Marek Bakoš a jeho krajan Matúš Kozáčik jako trenér brankářů.

Šestapadesátiletý Bílek už Plzeň krátce trénoval v sezoně 2006/07. Po pěti kolech ale odešel do pražské Sparty, s níž v témže ročníku získal double za vítězství v lize a domácím poháru. Tehdy za Letenské hrál i Horváth. V české nejvyšší soutěži vedl Bílek i Teplice, Blšany, Jihlavu a Zlín, v zahraničí pak kostarický tým Cartaginés, Ružomberok a Dinamo Tbilisi. Naposledy působil v Kazachstánu, kde trénoval tamní reprezentaci i klub FC Astana. Český národní tým koučoval v letech 2009 až 2013 a na mistrovství Evropy 2012 s ním došel do čtvrtfinále.

Externí obrázek

O deset let mladší Horváth získal s Plzní jako hráč tři tituly a představil se s ní i v Lize mistrů. Po konci hráčské kariéry působil v klubu v letech 2015 až 2017 jako asistent a do sbírky přidal další ligové prvenství, navíc vedl i plzeňskou mládež. Následně trénoval tehdy druholigový Sokolov a rezervu Viktorie, než se v březnu 2020 ujal prvoligové Příbrami. Letos v březnu ale na lavičce Středočechů skončil.

Západočeši se pod novým realizačním týmem představí už ve středu v dohrávce 23. kola na hřišti třetí Sparty. Ve čtvrtek 20. května přivítají ve Štruncových sadech ve finále domácího poháru Slavii. 

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!