Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Fotbalisté Sparty popáté za sebou bodovali. Ostravu porazili 3:1 a na Jablonec ztrácí tři body

31. kolo první fotbalové ligy: AC Sparta Praha vs. FC Baník Ostrava. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Praha - Fotbalisté Sparty porazili v 31. kole první ligy Ostravu 3:1. Letenské poslal do vedení v 37. minutě David Moberg Karlsson, po hodině hry vyrovnal David Buchta, ale Bořek Dočkal a Adam Hložek v rozmezí 79. až 88. minuty zařídili domácímu týmu tři body. Pražané bodovali v nejvyšší soutěži popáté za sebou a na druhý Jablonec ztrácí tři body, navíc mají zápas k dobru. Baník prohrál po šesti kolech a zůstal osmý.
  21:47

V nominaci na zápas chyběl sparťanský záložník Plavšič, jenž by měl podle spekulací médií po vypršení smlouvy v létě odejít k městskému rivalovi Slavii. Do základní sestavy domácích se vrátil kapitán Dočkal, který kvůli svalovým potížím vynechal středeční semifinále domácího poháru se Slavií (0:3).

31. kolo první fotbalové ligy: AC Sparta Praha vs. FC Baník Ostrava.
31. kolo první fotbalové ligy: AC Sparta Praha vs. FC Baník Ostrava.

Střelecká aktivita byla celý zápas na straně Sparty. V sedmé minutě Juliš přiťukl míč Karlssonovi, ale švédský záložník z hranice vápna vystřelil nepřesně. Stejně dopadl i Pavelkův skákavý pokus z dálky. Po téměř půlhodině hry Pavelka vypálil nad. Poté se Juliš po narážečce s Karlssonem dostal do výhodné střelecké pozice, ale jeho přízemní střelu Laštůvka zastavil.

Fotbalista vs. sprinteři. ‚Všichni víme, že ti kluci umí nadlidské věci, ale traťová rychlost je jiná‘

Baník poprvé zahrozil v 36. minutě, Kaločova rána však skončila v náručí Nity. Sparta z následného protiútoku udeřila. Dočkalovu přihrávku vyrazil Laštůvka k nepokrytému Karlssonovi, který se nemýlil. Z další dobré šance v šestnáctce nezvýšil Juliš.

Letenští ani po změně stran svého soupeře dlouho do ničeho nepouštěli, v 65. minutě však Slezané z ojedinělé akce srovnali. De Azevedo přihrál do vápna nabíhajícímu Buchtovi, který povedenou střelou pod horní tyč překonal Nitu. Buchta se střelecky prosadil ve třetím kole po sobě.

Sparta se hnala za opětovným vedením, jenže Hložek zakončil do boční sítě. V 79. minutě už to ale vyšlo. Dočkal využil nedorozumění mezi Stronatim a Pokorným, přeloboval vyběhnutého Laštůvku a vystřelil domácím plný bodový zisk. Kapitán Pražanů skóroval v nejvyšší soutěži po 25 zápasech a poprvé od září. Pojistku po Dočkalově přihrávce přidal Hložek. Osmnáctiletý útočník za poslední tři kola vstřelil pět branek.

Letenští v lize s Ostravou osmkrát po sobě neprohráli a od srpna 2014 porazili doma Baník v sedmém ligovém duelu v řadě. Pod trenérem Pavlem Vrbou vyhráli v nejvyšší soutěži i šesté utkání. Ve středu čeká Spartu odložený duel 23. kola s Plzní.

31. kolo první fotbalové ligy:

Sparta Praha - Baník Ostrava 3:1 (1:0)

Branky: 37. Karlsson, 79. Dočkal, 88. Hložek - 65. Buchta. Rozhodčí: Lerch - Dresler, Šimáček - Machálek (video). ŽK: Polidar, Juliš, Čelůstka, Pavelka - Šašinka, Fleišman, Svozil, Sor. Diváci: 1430 (omezený počet).

Sparta: Nita - Wiesner, Čelůstka, Hancko, Polidar - Karlsson (81. Minčev), Pavelka, Sáček (81. Hanousek), Dočkal, Hložek - Juliš (68. Karabec). Trenér: Vrba.

Ostrava: Laštůvka - Fillo, Pokorný, Stronati, Fleišman - De Azevedo (81. Sor), Jánoš, Tetour (57. Kuzmanovič), Kaloč, Buchta - Šašinka (57. Zajíc). Trenér: Daněk.

Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...