Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Fotbalisté Opavy jsou po remíze 1:1 ve Zlíně prvním sestupujícím z fotbalové ligy

Na fotbalovém stadionu Letná ve Zlíně se odehrálo 31. kolo FORTUNA:LIGY mezi celky FC FASTAV Zlín a SFC Opava. Na snímku je hráč Zlína Petr Buchta. foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Zlín - Fotbalisté Opavy se stali prvním sestupujícím z první ligy. Poslední tým tabulky v utkání 31. kola nejvyšší soutěže remizoval ve Zlíně 1:1 a už nemůže opustit jednu ze tří nejhorších příček, které znamenají pád do druhé ligy. Slezané opouštějí elitu po třech letech.
  17:20aktualizováno  21:47

Opavští potřebovali ve Zlíně pro uchování teoretické naděje na záchranu vyhrát a v prvním poločase šli do vedení, poté co se v 19. minutě prosadil Aleš Nešický. Stejný hráč pak nevyužil obrovskou šanci na pojistku a v 78. minutě srovnal nejlepší střelec domácích Tomáš Poznar.

Ve finále Evropské ligy se utkají fotbalisté Manchesteru United a Villarrealu

Opavští sestupují z nejvyšší soutěže po třech sezonách. Vloni se pádu do druhé ligy vyhnuli díky tomu, že se kvůli jednomu pozitivnímu případu koronaviru v jejich kádru nestihla dohrát nadstavbová skupina o záchranu a výjimečně elitu nikdo neopustil. Slezané měli v době ukončení na předposledním místě stejně bodů jako nejhorší Příbram. Po nedohrání skupiny o záchranu se v této sezoně účastní první ligy rekordních 18 týmů a netradičně tři z nich sestoupí.

Do utkání vstoupili aktivněji domácí. Už v páté minutě měl na hlavě vedoucí gól Janetzký, ale po centru z levé strany orazítkoval jen tyč opavské branky.

Hosté využili v podstatě první vážnější šanci. Po rychlé a přímočaré akci po levé straně našel Hrabina v 19. minutě v šestnáctce volného Nešického, který se uvolnil a nedal brankáři Dostálovi šanci.

Zlín si v dalším průběhu udržoval územní převahu, ale narážel na pružnou defenzivu Slezanů. Lehce zahrozili jen hlavičkou Poznar a střelou Dramé.

Domácím prospěla dvě poločasová střídání. Zlínští zpřesnili hru a začali lépe kombinovat. Opava však pokračovala v aktivní hře, dobře napadala a využívala každou možnost k rychlým brejkům.

Šanci na druhý gól měl Dedič, ale hlavou netrefil prostor mezi tyčemi. V 72. minutě stejného hráče vychytal Dostál a z dorážky ze dvou kroků neproměnil Nešický jasnou tutovku, když míč napálil jen do břevna.

Hosty musela zahozená šance hodně mrzet. V 78. minutě využil chybu v jejich defenzivě Poznar a křížnou střelou vyrovnal. Zlín podruhé za sebou remizoval a natáhl ligovou sérii bez vítězství na osm kol.

31. kolo první fotbalové ligy:

Fastav Zlín - SFC Opava 1:1 (0:1)

Branky: 78. Poznar - 19. Nešický. Rozhodčí: Franěk - Mikeska, Hurych - Denev (video). ŽK: Janetzký, Martínez - Didiba, Dedič, Digaňa, Nešický, Smola. Diváci: 240 (omezený počet).

Zbrojovka Brno - FK Mladá Boleslav 2:3 (0:2)

Branky: 49. Pernica z pen., 74. Přichystal - 6. a 46. Drchal, 38. Douděra. Rozhodčí: Proske - Kotík, Váňa - Hocek (video). ŽK: Sedlák, Dreksa, Pachlopník - Řezník. Diváci: 280 (omezený počet).

Viktoria Plzeň - 1. FK Příbram 3:3 (1:2)

Branky: 45.+5 Beauguel, 71. Brabec, 90.+1 Ondrášek - 14. Pilík, 23. Nový, 90.+6 Zorvan. Rozhodčí: Ginzel - Caletka, Melichar - Adam (video). ŽK: Brabec - Pilík, S. Kingue, Tregler, Valachovič (trenér). Diváci: omezený počet.

Zbrojovka Brno - FK Mladá Boleslav 2:3 (0:2)

Branky: 49. Pernica z pen., 74. Přichystal - 6. a 46. Drchal, 38. Douděra. Rozhodčí: Proske - Kotík, Váňa - Hocek (video). ŽK: Sedlák, Dreksa, Pachlopník - Řezník. Diváci: omezený počet.

Bohemians Praha 1905 - Slovan Liberec 3:0 (0:0)

Branky: 51. Pulkrab z pen., 57. Necid, 82. Hronek. Rozhodčí: Machálek - Nádvorník, Dohnálek - Berka (video). ŽK: Necid, Pulkrab, Květ, Vondra, Keita - Knobloch, Rabušic, Karafiát. Diváci: 382 (omezený počet).

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...