Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Real, Manchester City a Chelsea vyloučí z aktuální Ligy mistrů kvůli založení superligy, tvrdí funkcionář UEFA

Real Madrid v utkání Ligy mistrů foto: Reuters

KODAŇ - Podle člena výkonného výboru UEFA Jespera Möllera budou Real Madrid, Manchester City a Chelsea za založení superligy vyloučeny z aktuálního ročníku fotbalové Ligy mistrů. Dánský funkcionář v rozhovoru pro rozhlasovou stanici DR uvedl, že o tom bude vedení evropského fotbalu rozhodovat v pátek.
  18:48aktualizováno  19:12

Real, Manchester City a Chelsea jsou mezi dvanácti velkokluby z Anglie, Španělska a Itálie, které dnes oznámily založení nezávislé a uzavřené superligy. UEFA to ostře odsoudila a pohrozila účastníkům řadou sankcí.

Všechny tři jmenované týmy postoupily v Lize mistrů do semifinále, která odstartují příští týden. Real má nastoupit proti Chelsea, Manchester City proti Paris St. Germain, jehož představitelé vytvoření superligy nepodpořili.

Dvanáct velkoklubů oznámilo založení superligy. Tu by mělo hrát dvacet týmů, UEFA účastníkům vyhrožuje

„Všichni tři musí být vyřazeni a očekávám, že k tomu dojde v pátek. Pak budeme řešit, jak dokončit Ligu mistrů,“ uvedl Möller. V pátek se uskuteční mimořádné zasedání výkonného výboru UEFA.

Pro vyloučení je také předseda UEFA Aleksander Čeferin. „Pořád s právníky řešíme, jaké kroky uskutečníme, ale využijeme všech dostupných trestů,“ uvedl. „Já to vidím tak, že kluby i jejich hráči by co nejdříve měli být vyloučeni ze všech našich soutěží,“ dodal.

Pro kluby by účast v superlize znamenala nemožnost startovat nejen v evropských pohárech, ale také v národních ligách. Hráče by zase přísné sankce mohly připravit mimo jiné i o start na mistrovství Evropy a v dalších reprezentačních soutěžích.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...