Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Dvanáct velkoklubů oznámilo založení superligy. Tu by mělo hrát dvacet týmů, UEFA účastníkům vyhrožuje

Hráč Liverpoolu Diogo Jota (vlevo) odvrací zrak od oslavy mančaftu ‚bílého baletu‘. foto: ČTK

Aktualizováno
Londýn - Dvanáct fotbalových velkoklubů z Anglie, Španělska a Itálie oznámilo založení nezávislé superligy, jejíž členové budou mít k dispozici fond ve výši 3,5 miliardy eur (90,7 miliardy korun). Světová federace FIFA a evropská unie UEFA, jejíž Ligu mistrů tento krok ohrožuje, odtržení klubů odsoudily. Na stranu UEFA se také postavili francouzský prezident Emmanuel Macron a britský premiér Boris Johnson.
  8:05aktualizováno  11:32

Lídry nového projektu podle agentury Reuters jsou Manchester United, Juventus Turín a Real Madrid, jehož prezident Florentino Pérez se také stal prvním předsedou superligy. Dalšími členy soutěže jsou Liverpool, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Barcelona, Atlético Madrid, AC Milán a Inter Milán. Projekt bude financovat banka JPMorgan, jež to oficiálně potvrdila. 

Představitelé superligy uvedli, že by chtěli mít 15 takzvaných zakládajících členů, které by každou sezonu doplnilo pět kvalifikovaných klubů na celkových dvacet účastníků. Kdy by měla soutěž odstartovat, její zástupci neoznámili. V dřívějších plánech se hovořilo o ročníku 2022/23.

Ohlášení superligy přišlo jen několik hodin předtím, než měla UEFA představit plán upravené Ligy mistrů, jež bude mít nově 36 účastníků. Evropská fotbalová unie uvedla, že je připravena proti odtržení použít „všechny prostředky“.

„Zainteresovaným klubům bude zakázáno hrát v jakékoli jiné soutěži na domácí, evropské nebo světové úrovni a jejich hráči mohou dostat zákaz reprezentovat své národní týmy,“ uvedla UEFA, jež poděkovala klubům z Německa a Francie, které se k projektu nepřipojily. „Vyzýváme všechny milovníky fotbalu, fanoušky a politiky, aby se k nám připojili v boji proti tomuto projektu. Sobeckost menšiny už tu vládne dlouho. Už toho bylo dost,“ řekli představitelé UEFA už v neděli, kdy se k vyhlášení superligy schylovalo.

Na stranu UEFA se postavila také světová federace FIFA, jež vyhlásila „nesouhlas s ‚uzavřenou odtrženou evropskou ligou‘ mimo mezinárodní fotbalové struktury.“ Nezopakovala nicméně svou dřívější hrozbu, že by hráči ze superligových klubů nesměli hrát na mistrovství světa.

Představitelé superligy uvedli, že mají v plánu „solidární platby“ zbytku fotbalové Evropy, která převýší částku, kterou v současnosti platí UEFA. Během 23 let, k nimž se kluby superlize upsali, by se mělo jednat o více než 10 miliard eur (259 miliard korun).

„Pomůžeme fotbalu na všech úrovních a dostaneme ho na jeho oprávněné místo na světě. Fotbal je jediný globální sport s více než čtyřmi miliardami fanoušků a je naší odpovědností coby velkých klubů reagovat na jejich touhy,“ uvedl předseda superligy Pérez. Samotné superligové týmy budou operovat s fondem 3,5 miliardy eur, jenž bude vyhrazen na projekty týkající se infrastruktury a na dopady pandemie covidu-19. Tyto finance nebudou určeny na přestupy hráčů.

Proti novému projektu se okamžitě vyjádřili politici z některých velkých fotbalových zemí. Francouzský prezident Macron uvedl, že superliga „ohrožuje princip solidarity a podstaty sportu“. „Francouzský stát podpoří všechny kroky LFP (francouzské ligy), FFF (francouzského svazu), UEFA a FIFA k ochránění integrity federálních soutěží, ať už národních nebo evropských,“ uvedl Elysejský palác.

Podobná slova volil i britský premiér Johnson. „Tyto plány mohou mít ničivý vliv na fotbal. Zaútočí na samou podstatu domácích soutěží a znepokojí fanoušky v celé zemi. Zapojené kluby se budou muset zodpovídat svým fanouškům a široké fotbalové komunitě, než podniknou další kroky,“ uvedl Johnson na twitteru. 

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...