Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

‚Ať dostanou přednost věrní fandové.‘ Koho na Euru pustit do hlediště a kdo bude mít smůlu?

Sport

  5:00
Na fotbalové mistrovství Evropy se kvůli sníženým kapacitám stadionů dostane jen část z fanoušků, kteří si již koupili vstupenky. Blíží se chvíle, kdy bude třeba rozhodnout, podle jakého klíče se vyberou.

Chvíle pravdy nastane taky pro české fanoušky foto:  Michal Šula, MAFRA

Kaňka s Walesem je komplikace. Čechům však může přijít vhod úspěch z Ligy národů

Fotbaloví příznivci nejen v Česku zatím stále marně čekají na chvíli, kdy zase budou moci vytáhnout ze šuplíků své sezonní permanentky a vyrazit na stadiony svých milovaných klubů.

Podobně nejisté pocity se nyní zmocňují také fanoušků, jimž se povedlo ukořistit lístky na odložené mistrovství Evropy. Nevědí totiž, zda jim zajistí místo na stadionu, nebo jim poslouží jen jako poukázka na vrácení peněz.

S blížícím se úvodním výkopem šampionátu, který je přes všechny peripetie související s pandemií koronaviru plánován na 11. června, musí organizátoři rozlousknout pořádný oříšek: kolik diváků a které v jednotlivých dějištích pustí na stadiony.

Česko vs. Turecko (fanoušci).
Fanoušci před zápasem Česko - Portugalsko

Současná hygienická opatření většinou přítomnost fanoušků vůbec nedovolují, natož aby bylo možné naplnit fotbalové stánky ze sta procent. A těžko předpokládat, že se situace během necelých dvou měsíců výrazně zlepší. Proto se do ochozů dvanácti stadionů po celém kontinentu dostane vždy pouze určitá část z celkové kapacity.

Plánovaná dějiště letošního ME ve fotbale

Londýn (Wembley - normální kapacita 90 000) - Čechy ve Wembley čeká poslední duel ve skupině s Anglií, rovněž jsou zde v plánu obě semifinále a finále. Nejprve má být kapacita omezena na zhruba 20 tisíc fanoušků, postupně by se mohla zvednout až na polovinu.

Mnichov (Allianz Arena - 75 000) - Má hostit čtyři zápasy, ovšem kvůli složité pandemické situaci v Německu o víkendu ještě stále nebylo jasno, jestli se s nějakými diváky přímo na stadionu bude počítat.

Řím (Olympijský stadion - 70 634) - Také v Římě by se měl stadion zaplnit ze čtvrtiny, což znamená nějakých 18 tisíc míst.

Baku (Olympijský stadion - 68 700) - Nejprve představoval hrozbu konflikt s Arménií o Náhorní Karabach, potom koronavirus. Přesto UEFA doufá, že ázerbajdžánské pořadatelství ohroženo nebude. V plánu je zaplnění poloviční kapacity, ovšem bez zahraničních diváků kromě těch, jejichž země budou zrovna hrát.

Petrohrad (Krestovskij stadion - 68 134) - Rusové slibují minimálně poloviční využití stadionu v Petrohradě.

Budapešť (Puskás Aréna - 67 215) - V září pustili na Superpohár mezi Bayernem a Sevillou přes 15 tisíc fanoušků, azyl zde našly i některé další zápasy evropských pohárů v této sezoně. Minimálně z 25 % by měla být aréna zaplněna i na Euru, Maďaři dokonce avizovali reálnou možnost plného využití kapacity za podmínky očkování či negativního PCR testu.

Bukurešť (Národní stadion - 55 600) - Čtvrtinu stadionu mohou zaplnit diváci, kteří předloží osvědčení o očkování nebo nedávném prodělání koronaviru.

Amsterdam (Johan Cruyff Arena - 54 990) - Nizozemská fotbalová asociace slíbila nejméně čtvrtinové využití amsterdamské arény.

Bilbao (San Mamés - 53 332) - Protikoronavirová opatření v Baskicku zatím nepočítají s účastí diváků na zápasech. Podle španělského svazu by se v případě nutnosti změny mohlo hrát na stadionu La Cartuja v Seville.

Glasgow (Hampden Park - 51 866) - Skotsko patřilo mezi ohrožená dějiště, nyní však slibuje povolit čtvrtinovou kapacitu. Češi zde odehrají své první dva zápasy ve skupině - s domácím výběrem a Chorvatskem.

Dublin (Aviva Stadium - 51 700) - Velká neznámá. Kvůli aktuálně špatné epidemiologické situaci je případné otevření stadionu v Dublinu pro diváky krajně nejisté.

Kodaň (Parken Stadium - 38 065) - V Dánsku předesílají zpřístupnění čtvrtiny až třetiny stadionu, což dělá kolem 10 tisíc míst.

Třeba do anglického Wembley bude podle informací Sky Sports vpuštěno zhruba 25 procent fanoušků z 90 tisíc možných. Stejnou část kapacity jako v Londýně potvrdili i ve skotském Hampden Parku, kde se tak dostane na 12 tisíc diváků. Obě místa tuzemského fanouška velmi zajímají, protože právě na zdejších stadionech odehraje svou skupinu český výběr.

Stejná situace panuje i v případě většiny ostatních míst. Jak ale vybrat z majitelů lístků ty, kteří na stadiony skutečně mohou dorazit? „Pro nás je prioritou, aby vstupenky dostali věrní fanoušci zúčastněných zemí,“ uvedl Ronan Evain, výkonný ředitel Football Supporters Europe, sítě fotbalových fanoušků, která je považována za legitimního partnera UEFA.

Evain má rovněž jasno o tom, jak by „opravdové“ fandy vybíral. „V Anglii to budou lidé, kteří si zakoupili lístky prostřednictvím England Supporters Club (fanklub anglické reprezentace). Sledují Anglii doma i venku už roky. Pokud je lístků nedostatek, měli by je získat oni,“ říká.

Anglickou cestu pak FSE žádá po UEFA i v případě ostatních zemí. Ty by měly při vybírání svých vyvolených upřednostňovat právě členy reprezentačních fanklubů, kteří svůj národní tým podporují na tribunách pravidelně, za což jim jsou v rámci jednotlivých organizací udělovány body. „Pokud jste posledních deset let chodili na zápasy, je spravedlivé, aby byla vaše podpora odměněna,“ řekl Evain. Také v případě českých majitelů vstupenek lze rozlišit ty, kteří o ně žádali se zvýhodněním na základě svého členství v oficiálním fanklubu reprezentace.

Zájemci se musí i podle svých možností za současné situace do 22. dubna rozhodnout, zda o návštěvu Eura nadále stojí, nebo chtějí vstupenky vrátit. Pokud stále nebude kapacita dostačující, bude se pravděpodobně o šťastlivcích losovat.

Zatímco například v dánské Kodani to zatím vypadá pouze na nějakých 10 tisíc diváků, mnohem lépe se dýchá organizátorům v Rusku či Maďarsku. V Petrohradě by se mělo na utkání přijít podívat padesát procent fanoušků, v Budapešti pak směle plánují při dodržení přísných podmínek dokonce naplnit celou arénu.

Naopak v Dublinu prozatím s fanoušky nepočítají vůbec. Irská vláda prohlásila, že se kvůli obavám o veřejné zdraví nemůže zavázat k jakémukoliv minimálnímu počtu diváků.

„V současné době nám potvrdilo kapacity stadionů osm hostitelských zemí. Stalo se tak na základě prognóz, které nastiňují zlepšování zdravotní situace v jednotlivých zemích v červnu a červenci. Vliv má mnoho faktorů, včetně zavedení očkování, plánovaná opatření pro restartování ekonomiky a předpokládaného zpomalení viru díky teplejšímu počasí,“ uvedla UEFA předminulý týden na svém webu s tím, že stále čeká na informace z Mnichova, Bilbaa, Dublinu a Říma.

Italská metropole minulou středu potvrdila čtvrtinu možné kapacity Olympijského stadionu, kde se 11. června utká v zahajovacím utkání mistrovství Evropy domácí celek s Tureckem. Zbylá tři města by měla své rozhodnutí učinit během dneška, tedy do 19. dubna.

Plánovaná dějiště ME ve fotbale