Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Legendární Ivo Viktor: Strana si na nás našla bič. Kopačky

Sport

  11:35
PRAHA - Zpráva o veřejném pokání a zostuzení fotbalistů KLDR po neúspěchu na MS v Jižní Africe zaujala Iva Viktora (68), někdejšího slavného gólmana, mistra Evropy z roku 1976. "Tak zlé to nebylo ani v Dukle, a to jsme byli armádní tým," usmívá se.

Ivo Viktor. foto: ČTK

Co zvěstem z KLDR říkáte?
"Že dnes už to lze jen v režimu, kde se všechno řeší jako stranické úkoly. Nám už to připadá jako z jiné planety. Naštěstí. Ale kdysi do fotbalu mluvili různí komunističtí tajemníci i u nás.

Dost to připomíná situaci po MS v Mexiku 1970, kdy byl kompletní čs. tým potrestaný ročním zákazem reprezentace, že?
Když dnes říkám, že nám dali trest za to, že jsme na šampionátu dostali sto dolarů za zápas v kopačkách Adidas nebo Puma, tak se každý směje. My jsme hráli fotbal za pár korun, každá koruna navíc byla dobrá. Dneska je to jiné, hraje se za velké peníze, k tomu jsou ještě reklamní smlouvy.

Aféra Puma-Adidas byla tehdy označená jako důvod potrestání. Jak jste to viděl vy?
Po okupaci v roce 1968 ještě chvíli trvalo uvolnění, ale brzy začala tzv. normalizace, která zase všechno skřípla, i odchody hráčů do zahraničí. Nemohli nás potrestat za neúspěch, tak se vytáhla tahle aféra. Strana si bič našla.

Bylo tehdy v silách týmu postoupit z přetěžké skupiny?
Byli v ní mistři světa z Anglie, budoucí šampioni Brazilci, silní Rumuni. Tým byl podle mě srovnatelný s tím z Bělehradu 1976, ale nešlo to, postupovali dva. Předseda svazu pak nejspíš dostal seshora befel.

Jenže v následující kvalifikaci ME proti Finsku (1:1) a Polsku (2:2) nastoupil téměř C-tým a po půlroce byl trest zrušen.
Ale stejně už bylo pozdě, nepostoupili jsme. Ta aféra, to byla záminka. Trenér Marko nám jednání s firmami dovolil, abychom si přivydělali. Zádrhel byl v tom, že někteří funkcionáři preferovali Pumu, jiní Adidas. Proč? Asi tam byly nějaké dárečky. Dneska se tomu říká jablka nebo hrušky.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!